5 zanimivih stvari, za katere moli, jih zagovarja ali prezira Papež Frančišek

5 zanimivih stvari, za katere moli, jih zagovarja ali prezira Papež Frančišek (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
24. 11. 2016

Papež Frančišek je zagotovo eden najbolj simpatičnih, priljudnih in zanimivih papežev. Skorajda dnevno do nas prihajajo novice, s katerimi prijetno preseneča in navdihuje tudi ljudi, ki niso verni, medtem ko je s svojo skromno in iskreno držo še kako priljubljen tudi pri svojih vernikih.

Zbrali smo nekaj zanimivejših dejanj (in prepričanj), s katerimi je v zadnjih nekaj mesecih navdušil Papež Frančišek.

1. Moli za smisel za humor

Papež Frančišek je v televizijskem pogovoru za TV2000 povedal, da vsak dan moli za smisel za humor, ki da naj mu pomaga kot voditelju katoliške cerkve. "Smisel za humor je dar, za katerega prosim vsak dan," je pojasnil in dodal:  "Smisel za humor te povzdigne, kaže, da je življenje kratko in da so stvari v rokah duha odrešenika. To je človeška lastnost, a najbližja božji milosti."

2. Ne prenese prilizovanja

V taistem pogovoru za TV2000 je 79-letni Argentinec opozoril tudi, da je "alergičen na prilizovanje", ker da je to namenjeno lastnemu okoriščanju, in zato tudi prilizovalcev ne prenese. "Mi v Buenos Airesu rečemo za prilizovalce, da ližejo nogavice. In slika je res povedna, če nekdo liže nekomu drugemu nogavice. To je grozno - žvečiti nekomu nogavice," je bil nazoren.

3. Sam sebe ima za grešnika

Papež Frančišek, ki sam sebe pogosto označuje za grešnika, je še povedal, da se trudi ubraniti pred skušnjavami tako kot drugi ljudje ter priznava, da so njegove osebne slabosti "nepotrpežljivost, sebičnost in nekaj lenobe". Ker sebe nikakor ne vidi kot popolnega, nima nobenih težav niti s kritiko. "Moji nasprotniki govorijo slabo o meni in to si zaslužim, ker sem grešnik. To je moje mnenje," je dodal.

4. Za grehe drugih ima veliko razumevanja

Do nedavnega so v katoliški cerkvi smeli dati odpustek ženskam za umetno prekinitev nosečnosti le škofje ali posebni spovedniki, med svetim letom usmiljenja, ki se je začelo 8. novembra lani, pa je papež ta pooblastila podelil vsem duhovnikom in jim zdaj v posebnem apostolskem pismu ta pooblastila podaljšal do nadaljnjega. "Želim sicer ponovno kar se da trdno poudariti, da je splav zelo hud greh, saj konča nedolžno življenje. A po drugi strani lahko in moram poudariti, da ni greha, ki ga Božje usmiljenje ne bi moglo doseči in izbrisati, če najde skesano srce," je še zapisal Frančišek.

5. Zavzema se za revne in v samostane vabi brezdomce

Zavzemanje papeža Frančiška za revne je veliko. "Ko pomagate enemu od ubogih, pomagate Kristusu," je večkrat dejal. Pri njem vse skupaj tudi ne ostane le pri lepih besedah. V zadnjih letih naj bi namreč pod kolonadami na Trgu svetega Petra uredil sanitarije za brezdomce, brivnico in zdravstveno ambulanto. Brezdomcem v Rimu je pomagal tudi na številne druge načine, njegov pristop pa je temeljil predvsem na tem, da bi brezdomcem dali ne le hrano, ampak jim povrnili tudi človeško dostojanstvo. K pomoči ubogim poziva tudi župnije in samostane, ki da naj jim namenijo svoje prazne prostore. "Prazni samostani niso za to, da bi jih Cerkev spremenila v hotele in z njimi služila," je dejal papež. "Prazni samostani niso naši. So za meso Kristusa - begunce," je še dodal.

Se sprašujete, kako dobri 'papa' zmore vse svoje obveznosti?

Za francosko tiskovno agencijo je med drugim povedal, da mu uspe zato, ker: "Spi šest ur, in to trdno kot hlod. To pomaga!"

No, zdaj veste ;)