5 zimskih super živil, ki jih velja vključiti v jedilnik

5 zimskih super živil, ki jih velja vključiti v jedilnik (foto: Profimedia) Profimedia
19. 12. 2019

Pomladi in poleti je super živil v izobilju, tržnice so polne, zima pa je pač letni čas, ko zemlja ni tako radodarna z njenimi plodovi. A kljub temu lahko svojo vsakodnevno prehrano obogatite z živili, ki so nam na voljo v tem letnem času.

Gre za hrano, ki je tudi cenovno zelo dostopna in v bistvu preprosta, a nadvse zdrava. In katera so ta živila?

1. Kislo zelje

Gre za odličen vir probiotikov z dobrimi bakterijami, ki nadvse ugodno vplivajo na prebavo in imunski sistem. Fermentirano zelje je lahko odličen vir vitamina C. Lahko ga dušite ali pa jeste kar tako - surovega in zgolj malce začinjenega z bučnim oljem.

2. Avokado

Poln je zdravih maščob, vlaknin, ima pa tudi protivnetne lastnosti. Avokado je odlična izbira za telo, še posebej boste pomagali svojemu srcu. Pripravite si ga v obliki namaza ali pa ga narežite na koščke in z njim obogatite zeleno solato.

3. Fižol

Zima je kot nalašč za jedi iz fižola. Gre za živilo, ki je poceni, okusno in nadvse hranljivo, receptov, kako ga pripraviti, pa je res veliko. Morda vas bo razveselil zvrhan lonec okusnega pasulja, ki bo nasitil večjo skupino jedcev. Lahko ga dodate v kakšno zimsko solato, odlično se poda k radiču, zeleni solati ... Izbira je vaša!

4. Ananas

Gre za odličen vir vitamina C, vsebuje zelo pomemben mineral magnezij in encim bromelain, ki lahko pomaga pri prebavi in vnetjih. Nabavite zrel ananas, olupite ga in narežite na koščke. Zagotovo boste uživali v tem okusnem sadežu.

5. Rdeči krompir

Gre za preprosto živilo, ki bo vplivalo na zmanjšanje stresa, saj vsebuje ogljikove hidrate, vlakna in minerali. Tudi krompir je odličen vir vitamina C, nekatere vrste pa vsebujejo še antioksidant.