5 znakov, da ste morda pretirano domišljavi

5 znakov, da ste morda pretirano domišljavi (foto: profimedia) profimedia
26. 4. 2021

Ego je super stvar. Če pa pričnemo sami sebe povzdigovati previsoko, izgubimo stik z realnostjo. Kako to vpliva na odnose, tako zasebne, kot tudi poslovne, si lahko predstavljate. Ali pa tudi ne, ker ste tako domišljavi. Preverite, če je pametno, da nekoliko prilagodite svoje mišljenje o sebi.

1. Napihujete svoje dosežke

Ste kdaj videli Nobelove nagrajence in druge ljudi z legitimnimi priznanji, da se hvalijo in izpostavljajo svoje dosežke? Verjetno ne, ker jim to ni potrebno početi. Če se čutite, da morate napihovati ali si celo izmišljevati dosežke v svojem življenju zato, ker se bojite, da vas sicer ljudje ne bodo jemali resno, premislite, zakaj si morate na takšen način dvigovati vrednost. Raje naredite tisto, kar tudi sami cenite pri drugih - pridobite dodatno izobrazbo, naučite se kakšne vrline, izgubite odvečne kilograme, karkoli je tisto, kar vas sili, da živite za fasado lažne osebnosti.

2. Ne morete sprejeti niti konstruktivne kritike

Če vam nekdo poda kritiko, to še ne pomeni, da vas napada na osebni ravni. Ne pomeni, da vas želi razvrednotiti ali izpostaviti kot slabega človeka. Običajno to le pomeni, da obstaja prostor za izpopolnitev. Zato ob naslednji kritiki ne postanite besni in se ne pričnite takoj braniti, kriliti z rokami in v zameno poskusiti pokazati, kako je tisti, ki kritizira, v bistvu čisti nesposobnež. Saj veste, tako kot to poslušamo v parlamentu.

Če kritika pride od nadrejenega ali pa od prijatelja (ker, če pride od nekoga, ki kritizira kar vse povprek, potem to lahko res mirno ignorirate), jo sprejmite kot vodilo, da ne boste ponavljali istih napak in kot priložnost, da se naučite nečesa novega. 

3. Mislite, da ste izjema vseh pravil

Ne sledite pravilom, prepričani, da vam to ni potrebno. Morda jim sledite v službi, ker ste prisiljeni, drugje pa ne. Imate hobije ali postranska opravila, ki vključujejo druge ljudi, pa redno zamujate, ne upoštevate dogovorov, ne obveščate ljudi, ko spremenite načrte in ste nasploh težavni, ker ste prepričani, da se vam ni potrebno prilagajati nobenim neuradnim pravilom. Če vas na to kdo opozori, ste užaljeni in raje opustite dejavnost, kot pa da bi se prilagodili (češ, naj vidijo, da ne morejo brez mene).

Na koncu dneva nihče ne dobi nagrade, ker je bil najbolj uporniški. Če ste starejši od petnajst let, upiranje vsem pravilom, uradnim ali ne, zgolj izpade otročje in neprimerno.

4. Nikoli ne pokažete svojih šibkih točk

Sočutje, prijaznost in empatija vas bodo v življenju pripeljali dlje kot emocionalna zakrnelost. Preprosto zato, ker drugi raje pomagajo prijetnim ljudem. 

5. Iz seznama prijateljev brišete tiste, ki se z vami ne strinjajo

Spoštovanje mnenj drugih je eden od najbolj izrazitih znakov inteligence in odraslosti. Kar pomeni, da ste lahko vsekakor še vedno prijatelji tudi z ljudmi, ki se z vami v kakšni točki ne strinjajo. Poslušanje in sprejemanje drugih mnenj je priložnost za širjenje obzorij, učenje in osebnostno rast. 

Priporočamo