5G – prihaja neverjetna revolucija, po kateri bo vse čisto drugače

21. 10. 2021
Deli
5G – prihaja neverjetna revolucija, po kateri bo vse čisto drugače (foto: Telemach)
Telemach

Telemach je bil prvi od slovenskih operaterjev, ki je Slovenijo priklopil v gigabitno omrežje s pravo 5G izkušnjo, zdaj pa to mrežo pridno širijo po Sloveniji. Vse tisto, kar ste že do zdaj ustvarjali na svojih mobilnikih, boste zdaj lahko delali s svetlobno hitrostjo. To pa še ni vse, odslej boste vaše najljubše serije gledali v najvišji mogoči ločljivosti. Kaj ni to nekaj, kar ste si že dolgooo želeli? Odslej bodo naprave istočasno lahko črpale velike količine podatkov. Super, kajne?

Kaj je 5G?

Peta generacija brezžične tehnologije navdušuje vse in vsakogar. Višje hitrosti, hitrejša odzivnost in širša pretočnost, da lahko več naprav naenkrat uživa maksimalno povezljivost. Naslednja generacija mobilne spletne povezave prihaja štiri desetletja po vzpostavitvi prvega, 1G mobilnega omrežja, in po desetletju uživanja v omrežju 4G. 

Kaj 5G omogoča

Vse, kar lahko sedaj počnete na svojih pametnih telefonih, boste na 5G omrežju lahko počeli še hitreje. In bolj učinkovito. 5G obenem odpira možnost vstopa novih, doslej zgolj konceptih tehnologij – od pametnih očal do argumentirane (nadgrajene) resničnosti. No, pa tudi vaše najljubše serije boste lahko preko 5G omrežja gledali v najvišji ločljivosti. 

Obenem je 5G omrežje zelo verjetno ključni delček v implementaciji avtonomnih vozil, ki se zanašajo na hiter dostop do raznolikih podatkov. Podobno velja tudi za številne fitnes naprave, ki bodo lahko še bolj točno nadzorovale naše zdravje in se ustrezno odzivale na pridobljene podatke. 

Zakaj to potrebujemo?

Svet je postal mobilen. Vsako leto uporabniki mobilnih naprav srkamo več in več podatkov, sploh v zadnjih letih, ko pretočne video in avdio vsebine postajajo naši vsakdanji spremljevalci. 5G je zato nujen korak naprej, saj lažje upravlja tisočero naprav, ki istočasno črpajo velike količine podatkov. 

Kje vse je na voljo 5G?

Telemach uspešno nadaljuje vzpostavitev 5G omrežja. Poleg Ljubljane so bazne postaje že zrasle v Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Murski Soboti, Novi Gorici, Slovenj Gradcu, Novem mestu, Velenju in na Ptuju. V vseh teh mestih je 5G že na voljo, če se v to omrežje lahko poveže vaš telefon. To pa še ni vse, s kombinacijo obstoječih LTE spektrov z novimi 3.500 in 700 Mhz Telemach zagotavlja najširšo pokritost z gigabitnimi hitrostmi v Sloveniji. 

Ampak, moji podatki!

Brez skrbi. Telemach razume, da ob tako čudovitih hitrostih človeka hitro zanese na še bolj dolgotrajno uživanje v mobilnih vsebinah. Vsem uporabnikom paketov VEČ je dostop do omrežja 5G na voljo brez doplačila in omejevanja hitrosti. Paketom pa so povečali tudi količino prenosa podatkov – v paketu VEČ je tako na voljo 5 GB, v paketu ŠE VEČ pa kar 80 GB prenosa podatkov, v paketu NAJVEČ pa je količina prenosa podatkov že dalj časa neomejena. Tako bomo lahko mirne vesti uživali v vseh slasteh omrežja pete generacije. 

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan