6 črnih značilnosti žensk, ki spadajo med značaje temne triade

6 črnih značilnosti žensk, ki spadajo med značaje temne triade (foto: profimedia) profimedia
13. 1. 2021

Ženske iz skupine psihopatskih in narcisoidnih osebnosti so hudo nevarne, kajti z drugimi manipulirajo v nizkem letu, tako da se izognjeju območju, ki ga zaznava človeški radar.

Čeprav razprava med definicijama psihopata in narcisista ni končana, lahko varno zatrdimo, da imata oba tipa naslednje lastnosti:

  • pomanjkanje empatije;
  • manipulirajo z ljudmi in jih zaradi lastnih koristi namerno slepijo;
  • izrazit egoizem in omalovaževanje pravic, potreb in čustev drugih.

Psihopati in narcisisti na skrajnem robu skupine gredo še korak dlje. Tisti, ki ustrezajo merilom temne triade (narcizem, psihopatija, makiavelizem) ne obžalujejo svojih destruktivnih dejanj. Po zaslugi kognitivne empatije ocenijo ranljivost svoje tarče, a ker ne premorejo čustvene empatije, jim ni mar za dobro počutje drugih. Pogosto druge ljudi izzivajo in zavajajo na sadističen način ter uživajo v njihovi bolečini. Raziskave so pokazale, da negativni tipi temne triade uživajo v žalosti drugih. (Wai in Tilopoulos, 2012)

Njihova zloba je še silovitejša pri ženskah, za katere je značilna prikrita napadalnost, kar pomeni, da so nasilne do drugih pod površino. Z agresivnimi metodami se lotevajo sorodstvenih odnosov, zlorabljajo in zlonamerno rušijo družbene vezi in ugled žrtev, vse pa počnejo pod masko prijaznega, nasmejanega obraza.

Zbrali smo šest znamenj, ki vam bodo pomagali prepoznati, da imate pred sabo psihopatko ali narcisistko najhujše vrste.

1. Do informacij prijazno in zapeljivo

Ob prvem srečanju želi psihopatka izvedeti čim več informacij, ker želi oceniti, ali ste primerni za njene načrte. Nič hudega sluteči žrtvi nameni veliko pozornosti, njena topla in čuteča fasada pa skriva njene namere. Na zunaj je prijateljska in vabljiva, v notranjosti je maščevalna, brezobzirna in prebrisana. Vtis, ki ga želi vzbuditi pri sogovorniku, je, da imata veliko skupnega.

Igrala bo na karti naklonjenosti in sočutja, pretvarjala se bo, da so njene izkušnje enake vašim, trdila bo, da jo zanimajo enake stvari, z vami bo delila konjičke, hrepenenje, življenjske cilje in vrednote, a vse bo podrejeno zgolj brezčutnem preračunavanju. Hotela bo namreč spoznati, kolikšna je vaša moč in katere so vaše šibke točke, da jih bo pozneje izkoristila sebi v prid. S svojim orlovskim pogledom vas bo »prebrala«, si pridobila vaše zaupanje in odkrila osebne informacije, ki jih bo pozneje obrnila proti vam.

V začetni vas bo postavila na piedestal, da boste lažje padli v njeno zanko. Ko boste podlegli njeni lažnivi maski, bo z lahkoto vas in vaše vire izkoristila zase. Na vseh področjih, najsi gre za spolnost, denar, streho nad glavo, družbeni položaj, ugled, slavo ali celo zgolj za zabavo. A bistvo je vedno enako – gre izključno za igro moči.

2. So površinsko očarljive in izumetničene

Enako kot pri sociopatih je tudi pri njihovih »kolegicah« kakršnakoli prijaznost redko iskrena. Sociopatka je potuhnjena in če boste imeli srečo, da jo boste ujeli v redkih trenutkih, ko ji bo zdrsnila krinka z obraza, boste v očeh opazili zavist, jezo in pohlep. Drugače pa je mirna in se ne zdrzne niti v razmerah, ki upravičeno vzbujajo strah in tesnobo. (Lykken, 1957) Lahko pretirava z načinom govora ter skuša izraziti več navdušenja in veselja, kot ga čuti, lahko pa zdrsne v zaničevalen ton glasu, v katerem se da prebrati njene resnične namere.

Kljub temu premore neke vrste očarljivost, ki je enako ali pa celo bolj prepričljiva kot pri moških. Vzrok bržkone tiči v splošno sprejetem prepričanju, da so ženske »nežnejši spol« in niso nasilne. Žal to ne drži. Sociopatke so lahko enako krute, psihološko destruktivne in nevarne kot sociopati. Morda še bolj, ker zaradi prikritosti njeno pravo naravo prepoznate z zamikom.

3. Prikrita sabotaža

Agresivnost sociopatk je nepredvidljiva, kakršnakoli pa je, je skrbno skrita pod mnogimi sloji naučenega obnašanja, ki se ga da zlahka zamenjati za iskrenost. Jasno, saj so sociopati in narcisisti kot kameleoni in se hitro prilagodijo okoliščinam. V vsakem trenutku najdejo pravi odgovor in načrt, ki sloni na dobri pripravi in vnaprejšnjem predvidevanju. Skratka, plenu, ki ga lovijo, se slabo piše. Pravi obraz večkrat vidijo le tisti, od katerih si psihopatke ne obetajo koristi, in osebe, ki izzovejo njihov narcisoidni srd in zavist.

Ženske večinoma kanalizirajo svoje manipulacije skozi sorodstveno agresijo, in sicer tako, da tarči spodkopljejo družabne odnose in ugled ter na tak način poteptajo njihovo samozavest. Ko gre za prijateljske odnose, bo še zlasti narcisistka vedno zaščitila sebe in v prijateljskem krogu preprečila, da bi jo kdo zrušil s položaja kraljice matice. Strah za položaj je vzrok, da izbrane žrtve (predvsem tiste, za katere mislijo, da hrepenijo po vrhu) ustrahujejo in jih izključijo iz skupine. To opravijo na brezobziren način: druge obrnejo proti žrtvi z lažjo in s klevetami, širijo neresnične zgodbe, ogovarjajo in v skupini ustvarijo rivalstvo. Na ta način očrnjena žrtev kljub hudi zlorabi ostane sama in brez možnosti, da bi ji kdo stal ob strani.

4. Ne obžalujejo svojih dejanj in sovražijo ženske

Kdorkoli bo narcisistki ali sociopatki napoti, bo to drago plačal. Celo tisti, ki zanjo predstavljajo zanemarljivo malo grožnjo. Ženska temne triade ima pač občutek, da je upravičena do vsega in da se ji morajo vsi uklanjati. Na piki ima predvsem ženske, še zlasti tiste, ki imajo nekaj, kar si same želijo.

Narcisistke in sociopatke so ponotranjile sovraštvo do žensk in prezirajo vsako, ki bi lahko bila boljša od njih ali bi ovirala njihov grandiozni ego. Če kateri uspe nekaj doseči na način, ki je sociopatki nedosegljiv, ali če ji ukrade drobec pozornosti, je že odpisana. Sociopatki namreč ne gre v glavo, da bi bila druga ženska boljša, zato uspešne tekmice omalovažuje in podcenjuje, jih prikrito onemogoča in si celo privošči razmerje z njihovimi partnerji. Njeno vodilo je jasno: gre izključno zame in če ni tako, moram narediti, da bo.

5. Sadistično uživajo v zadajanju bolečin

Pripadnice temne triade uživajo ob pogledu na ljudi, ki jih zvija od trpljenja. Z razlogom ali zgolj zaradi zabave. Ničesar ne obožujejo tako močno kot to, da uničijo nedolžno, po značaju dobro osebo, ki je bila dovolj naivna, da jim je zaupala. Radodarno delijo ohole, lažne obljube, ki jih nikoli ne izpolnijo, kar počnejo za lastno zadovoljstvo in se vnaprej veselijo razočaranja žrtve, ki ji počasi puščajo kri, dokler je do konca ne izpraznijo.

Za ta užitek si spišejo scenarij, ki temelji na šibkih točkah žrtve in je uspeh zanesljiv. Zato radi namerno ustvarjajo kaotično okolje, v katerem z mešanico prijaznosti in naklonjenosti žrtev povsem zmedejo in se sploh ne zaveda, da ves čas hodi po robu prepada.

6. Hlepijo po pozornosti moških

Uživajo v središču pozornosti, kar jim daje moč, iz harema okrog sebe pa črpajo neskončne količine hrane za svoj ego – pohvale, poklone, poželjive poglede ... Sociopatkam to daje moč, s katero so zasvojene, ter jim hkrati omogoča, da se igrajo z drugimi in jih vodijo kot marionete. Ženske z narcisoidnim značajem pa uživajo v pozornosti, ker si z njo hranijo prenapihnjen ego in je zanje tudi merilo lastne vrednosti.

Plenilke se ne ustavijo pred ničemer. Z lahkoto skočijo v katerokoli posteljo, da le dobijo tisto, kar si želijo, spolnost izkoristijo tudi za plezanje po karierni lestvici. Izkoristijo fanta, če jim lahko pomaga seveda, ali pa zapeljejo neznanega tujca. Cilj je vedno isti: želijo si moč in nadzor, njihova žeja po novih žrtvah pa je nepotešljiva. Brez zadržkov skačejo čez plot, se spogledujejo in kot nekateri znamke one zbirajo ob sebi moške. Vse! Od bivših do sedanjih in potencialno bodočih.

Lažejo, manipulirajo in se na sleparski način vrinejo v vaše srce, vam s črno ruto prevežejo oči kot obsojencu pred strelskim vodom in delajo z vami, kar se jim zahoče. Medtem pa seveda sledijo svojim ciljem. Ko opravite svojo nalogo in jim ne morete več koristiti, vas bodo odvrgle kot ponošeno obleko. Pri tem ne bodo niti trenile z očmi. Zanje ste tako ali tako le predmet, potreben za dosego cilja in – nič več.

Povzetek

Če ste bili žrtev take ženske, ne smete niti pomisliti, da je njihovo obnašanje vaša krivda in si očitati slepoto. Podlegli ste, ker so tako prepričljive. Namesto da bi si nalagali krivdo na pleča, se sprehodite po dogodkih in natančno premislite, kako vas je zvabila na led in manipulirala z vami. Tako boste pri sebi odpravili morebitno neskladje med njenim resničnim in lažnivim jazom.

Žrtvam se po taki izkušnji pogosto zamajejo tla pod nogami, njihova samozavest pa se razprši. Pomagate si lahko tako, da si svojo izkušnjo natančno zapomnite, ali si jo celo zapišete. Če boste poiskali strokovno pomoč, bo terapevtu sosledje dogodkov v veliko pomoč. Za vas pa bo najbolj pomembno, da boste prišli do trenutka, ko boste spet lahko dvignili glavo, zviška pogledali na njeno zlobo in si začeli graditi prihodnost brez negativne dediščine, ki jo za sabo puščajo brezobzirne sociopatke.

Vir: PsychCentral