6 korakov do daljšega življenja

6 korakov do daljšega življenja (foto: profimedia) profimedia
20. 1. 2015

Vaše življenje potrebuje teh 6 popolnoma enostavnih navad, da ga boste lahko živeli še dlje. Poskusite že danes in sadove boste želi v desetletjih, ki pridejo. 

1. Jejte suši

Japonci imajo na tem našem planetu najdaljšo povprečno življenjsko dobo. Znanstveniki so prepričani, da razlog tiči v njihovih prehranjevalnih navadah. Ker uživajo večjo količino rib, kot večina sveta, zaužijejo tudi večjo količino omega-3 maščobnih kislin, ki se nahajajo v ribah. Omega-3 maščobne kisline znano zmanjšujejo številne zdravstvene težave, vključujoč bolezni srca in ožilja. V raziskavi, ki je bila zaključena leta 2013 in v kateri so 16 let sledili starejšim ljudem z različnim nivojem omega-3 v krvi, so tisti z večjo količino teh dobrodelnih kislin, v povprečju živeli kar 2.2 leti dlje.

2. Privoščite si nekaj čokolade

V bistvu ste si jo, še preden ste prebrali zakaj. Pravilno. Temna čokolada vam bo namreč pomagala znižati možnosti težav s srčnimi obolenji. Ampak pozor - samo, če jo uživate zmerno. Košček tu in tam. Če boste pretiravali, vam vaše čreveslje zagotovo ne bo hvaležno. Srce pa na dolgi rok tudi ne.

3. Postanite srečnejši

Srečni ljudje preprosto živijo dlje. In ja, razumemo, da ljudje ne moremo biti srečni na ukaz. Zato je potrebno tu nekoliko več truda. Pričnite uživati v stvareh, ki jih imate in se ne obremenjujte s stvarmi, ki jih ne morete imeti. Bodite srečni (in ne privoščljivi) za tiste, ki jim uspeva in pozabite na preteklost, ker je ne morete popraviti. Poleg novo odkritega optimizma, srečnejše življenje tudi znižuje raven stresnega hormona in umirja krvni pritisk. Prav ta dva dejavnika pa sta poglavitna faktorja v krajšanju naše življenjske dobe.

4. Pokončna drža

Celodnevno sedenje pred računalnikom je morda nujno za stanje na vašem bančnem računu, ni pa prav zelo koristno za vaše telo. Razlika med šesturnim in triurnim sedenjem v tveganju zdravstvenih težav je kar 40%, ne glede na siceršnjo telesno pripravljenost. Zato pokličite vašega šefa in zahtevajte mizo, ob kateri se stoji. Takoj zdaj!

5. Spijte kozarec vina

Smo že nazaj na bolj enostavnih (in prijetnejših) korakih. Kar 24 različnih študij so analizirali, da so vendarle potrdili to, kar nam je nono iz Primorske govoril že od malih nog: kozarček rdečega za daljše življenje. Zmerno uživanje žlahtne kapljice ugodno vpliva na naš organizem in znižuje tveganja za številne bolezni. Zmerno uživanje se tu razume kot 1 dcl na dan.

6. Gibanje

Seveda. Gibanje nas ohranja zdrave, čile in polne energije, sprošča endorfine in nasploh deluje na naš organizem tako ugodno, da si lahko z rednim gibanjem življenje podaljšamo za kar 4.2 leta. To ni številka, ki smo si jo izmislili, ampak je povprečje, ki so ga po raziskavah dosegli na ameriškem ministrstvu za zdravje, ko so analizirali kar 650.000 odraslih, starih med 18 in 64 let. Za pozitivne učinke na vašo življenjsko dobo, potrebujete že samo 1 uro in 15 minut intenzivnega gibanja na teden (torej nekakšne telovadbe, hitre hoje, kolesarjenja, itd.). 

Priporočamo