6 najbolj zanimivih piramid, ki jih je vredno obiskati!

28. 4. 2019 | Vir: Jana
Deli
6 najbolj zanimivih piramid, ki jih je vredno obiskati! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Slavne egiptovske piramide v Gizi niso edine piramide, ki jih je vredno obiskati. 

Izbrali smo šest zanimivih piramid in stavb v obliki piramid, ki vas bodo zagotovo navdušile.

Rim: Cestijeva piramida

Nad egipčanskimi piramidami so bili navdušeni tudi stari Rimljani, zato danes stoji v Rimu več kot dva tisoč let stara piramida, v kateri je grobnica rimskega politika Gaja Cestija. 36,4 metra visoko piramido so izdelali iz betona in pokrili z belimi marmornimi ploščami, v notranjosti pa je preprosta sakralna soba. Zanimivo je, da je Cestij gradnjo piramide naročil v svoji oporoki, gradnja je v nasprotju z gradnjo pravih egipčanskih piramid trajala precej manj, le 330 dni, skoraj tako dolgo – 327 dni – pa je v letu 2015 trajala tudi obnova te antične piramide, ki je danes odprta za javnost.

Pjongjang: piramida Rjugjong

Piramide že stoletja burijo duhove in so v navdih številnim arhitektom. Po obliki piramide se je zgledoval tudi arhitekt, ki si je zamislil 330 metrov visok nebotičnik v obliki piramide, ki je v Severni Koreji. Gradnja te piramide se je začela že leta 1987, a ji 'bogovi' niso naklonjeni. Stavba bi morala biti končana in odprta leta 1989, saj je bilo načrtovano, da bo postala najvišji hotel na svetu in sedmi najvišji nebotičnik, a je bila dokončno zgrajena šele leta 2012. Do danes hotel Rjugjong, ki ima kar 105 nadstropij, še ni uradno odprt, se pa ponaša z nazivom najvišjega nebotičnika v Severni Koreji.

Las Vegas: Luxor hotel

V mestu greha je 30-nadstropni hotel Luxor Las Vegas z igralnico, ki ima več kot dva tisoč igralnih avtomatov in skoraj 90 namiznih iger. V egipčanskem slogu navdahnjeno letovišče so v svetovni prestolnici zabave uradno odprli 15. oktobra 1993. Gradnja piramide z 2.526 sobami je stala 375 milijonov dolarjev, dva dodatna stolpa in gledališče so z novo finančno injekcijo dogradili leta 1998. Okolica piramide je urejena v slogu starega Egipta, da se gostje hotela lahko zapeljejo po rečici Nil, v igralnici pa so postavili dvojnik grobnice faraona Tutankamona in njegov muzej.

Teotihuacán: Piramida sonca

V Mehiki, približno 40 kilometrov severovzhodno od glavnega mesta Ciudad de México, v senci masivne gore Cerro Gordo se nahaja piramida Sonca, ki velja za eno največjih zgradb v zgodovinski regiji Mezoamerike in je le del velikanskega arheološkega najdišča civilizacije Aztekov. Piramida je bila grajena v dveh delih, okoli leta 100 so zgradili osnovo piramide, v drugi fazi gradnje pa je dobila končno višino 75 metrov in oltar na vrhu piramide, oblekli so jo v apneni omet in poslikali s čudovitimi barvitimi freskami. Oltar in freske se do danes žal niso ohranili, je pa piramidi Sonca ostal naziv tretje največje piramide na svetu.

Argos: Piramida Helinikon

Na grškem Peloponezu v mestu Argos so ostanki piramide Helinikon, katere gradnja naj bi potekala v poznem 4. stoletju pred našim štetjem. Zgodovinski viri navajajo, da naj bi bila ta piramida simbol dobrega sodelovanja državljanov Argosa z Egiptom, a zanimivo je dejstvo, da so jo gradili drugače kot egipčanske piramide, saj ima piramida iz lokalnega apnenca navznoter poševne stene, velike osrednje komore, struktura pa je pravokotne, in ne kvadratne oblike. V piramidi Helinikon so pokopali številne vojake, ki so umrli v boju za prestol Argosa, zato domnevajo, da je služila kot stražni stolp.

Tempe: Tempe Municipal Building

V ameriški zvezni državi Arizona je mestna hiša v obliki obrnjene piramide. Njeno nenavadno obliko sta si zamislila arhitekta Michael in Kemper Goodwin, gradili pa so jo tri leta – med letoma 1969 in 1971. Ta moderna stavba iz jeklenega okvirja in kaljenega stekla je bila zgrajena z mislijo na varčevanje energije, saj 45-stopinjski kot piramide poveča izkoristek sončne energije v zimskem času, poleti pa ga zmanjša, da stavba ostaja hladna. Objekt je leta 2010 dobil priznanje arhitektov Arizona Society of American Institute of Architects zaradi inovativnega in trajnostnega oblikovanja ter postal lokalna znamenitost.

Besedilo: Manca Preznik // Fotografija: Shutterstock