6 nasvetov, da boste med zdravstvenimi članki lažje prepoznali lažne novice

6 nasvetov, da boste med zdravstvenimi članki lažje prepoznali lažne novice (foto: profimedia) profimedia
4. 9. 2019

Tracy Middleton, direktorica ameriškega mesečnika Women's Health, namenjenega zdravju žensk, svetuje, da skrbno preverite verodostojnost novic, preden jih posvojite in vzamete za svoje.

»V zadnjih letih so mi prijatelji in znanci postavili več vprašanj o zdravstvenih članih, kot kdajkoli prej. Lahko steznik res odpravi moje 'mišelinke' v pasu? Je jemanje antibiotikov pri prehladu resnično sprejemljivo? Ali je nitkanje zob res nujno? Hm, saj nisem zdravnica. Plaz vprašanj je najbrž povezan z mojim delom in prešinila me je misel, da bi marsikomu pomagalo, če bi znal ločiti lažne od resničnih novic,« se je spraševala Middletonova in sestavila koristen seznam šestih nasvetov, kako ločiti zrno od plev.

1. Končnice na spletni povezavi

Praviloma so največ zaupanja vredne spletne strani s končnico .gov, .edu ali .org, povezane z vladnimi agencijami, univerzami in neprofitnimi organizacijami. Novice s končnico .com v zvezi z novinarskimi hišami (na primer dnevnik.com) so pogojene s kakovostjo novinarjev, o njihovi kakovosti pa se lahko vnaprej prepričate. Več prebrisanosti je potrebno pri preverjanju končnic .co, saj pogosto namerno zavajajo. Primer: ABCNews.com.co nima nobene zveze z novinarsko hišo ABC News.

2. Rubrika O nas

V predstavitveni rubriki na strani O nas mora biti natančno zapisano, kdo je lastnik strani in kdo jo vodi, kdo so člani vodstvene skupine in kako lahko vzpostavite stik z uredništvom. Če manjka katerikoli od naštetih podatkov, ali če se vam kateri zdi nejasen, bo v meglo zavita tudi vsebina strani.

3. Avtorji navedb

Dober novinar upošteva več virov, pogovori se tudi z avtorjem raziskave, o kateri piše. Seveda ne zanemari niti drugih strokovnjakov z istega področja. Vzemite si pol minute časa in »pogooglajte« njihova imena. Verodostojne trditve lahko pričakujete od akademikov, aktivnih na svojem področju. Povedano drugače: če zasledite članek homeopatskega zdravilca, ki govori o genetiki raka, naj vam zasveti rdeča lučka.

4. Kako novico obravnavajo drugi

Če je novica pomembna, boste na straneh uglednih izdaj našli podobne naslove, če pa jih ni, ste lahko prepričani, da so opravili svoje raziskave, našli luknje in novico črtali. Preverite lahko tudi spletni portal Snopes.com pod rubriko FactCheck.org (preverjanje dejstev). Na portalu imajo obsežno skupino raziskovalcev, ki natančno in hitro preverja raznovrstne trditve. Potrditev ali zavrnitev člankov, povezanih z zdravjem, boste našli tudi na strani HealthNewsReview.org.

5. Jezik

Ne pozabite, članki morajo biti informativni in ne čustveni. Nekdo, ki se neprimerno vsiljuje (na primer s prodajo kakšnih dopolnil ali dodatkov), igra na vaša čustva in megli vaš razum.

6. Naslovi, ki zvenijo preveč pravljično

»Veliko odkritje: Paradižnik zmanjšuje tveganje za srčni napad« je naslov, ki vam bo hitro padel v oči. Članek pod takim naslovom mora seveda nizati dokaze, ne pa skrivoma namigovati, da morate pojesti na tone paradižnika, da bo vaše srce bolje delovalo.

Vir: Women's Health

Priporočamo