6 nasvetov za boljše intimno razmerje iz ust seksologov: Dober nasvet je zlata vreden!

6 nasvetov za boljše intimno razmerje iz ust seksologov: Dober nasvet je zlata vreden! (foto: profimedia) profimedia
8. 11. 2020

Niti pari, ki se z vsem žarom lotijo posteljnih radosti, se ne na dolgi rok morejo izogniti občasnem upadu vznemirjenosti in rutini. Ameriški seksologi so združili šest dragocenih nasvetov, ki naj bi poskrbeli, da vam med rjuhami ne bo nikoli dolgčas.

Čeprav človek načelno ne mara pravil, bo upoštevanje tega vodnika najbrž sladko in zabavno opravilo.

1. Platinasto pravilo

»Najbrž vsi poznate zlato pravilo: Daj drugim tisto, kar si želiš, da bi drugi dali tebi. Platinasto pravilo je nekoliko drugačno in pravi: Daj drugim tisto, kaj si želijo. Torej, kaj vašega partnerja najbolj vznemirja? Ponudite mu to najmanj enkrat na teden,« je svetovala seksualna terapevtka Megan Fleming iz New Yorka.

2. Nesmiselna primerjava

»Misel, da sta na primer Ana in Toni v postelji veliko bolj aktivna, kot sta vidva, je popoln nesmisel, a vendarle pogosta past, v katero se ujamejo mnogi pari. Ko se začnemo primerjati z drugimi, pridemo do spoznanja, da smo na boljšem ali na slabšem od drugih. Le kaj nam to koristi? V dolgih razmerjih se intimni stiki ne ocenjujejo po pogostnosti odnosov ali po tem, kaj kdo počne bolje. Z leti se bodo spolni stiki tako ali tako spremenili, se obogatili in vas – če ste dovolj odprti – ponesli na raven, ki si je prej niste mogli niti zamisliti. Doživeli boste skrajne višave, a tudi padce ter trenutke dolgočasja in nepovezanosti. Zapomnite si, da je taka mešanica povsem običajna za dolgotrajna razmerja,« je opozorila seksologinja Keeley Rankin iz San Francisca.

3. Plusi in minusi

»Ko me pari sprašujejo, kako bi začinili svoje spolno življenje, jim svetujem, naj v sebi poiščejo trenutke, ko se jim zdi partner najbolj seksualno privlačen. Ne boste verjeli, a lahko je izločiti, kaj nam ni všeč, težko pa najdemo, kar nam je. Ko postavim to vprašanje, mnogi iz sebe iztisnejo nek površen odgovor. Nekateri porabijo veliko časa, da izluščijo, kaj jih pri partnerju vznemirja, nekateri pa ne najdejo ničesar. Vzrok za to tiči v naši kulturi, ki sloni na hitrem preskoku k misli, kaj pa je partner v zadnjem času naredil zame. Pacientom pomagam tako, da jih popeljem na začetek zveze in vprašam, kaj jih je takrat pritegnilo k partnerju, potem pa prosim, naj obudijo tiste občutke. Prosim jih še, naj poimenujejo, kdaj se jim zdi parter posebej privlačen. Neka ženska mi je povedala, da je vznemirjena vselej, ko mož dvigne otroka in ga nosi na ramenih. Takrat se ji zdi tako močan in nežen hkrati, da bi si ga privoščila kar sredi nakupovalnega središča. Moža je najbolj vzburjala žena, ko se je v šoli postavila za otroke. Opisal jo je kot neustrašno medvedko, ki skrbi za svoj naraščaj. Naj vas vzburja to ali ono, ozavestite okoliščine, ko vam je partner najbolj seksualno privlačen, okrepite to energijo in zvezo boste še dolgo obdržali svežo,« je prepričana seksologinja iz Los Angelesa Kimberly Resnick Anderson.

4. Najmanj enkrat tedensko

»Raziskave kažejo, da so pari, ki so spolno aktivni enkrat tedensko, bolj zadovoljni v razmerju od tistih z manjšo pogostnostjo telesnih stikov. Spolnost je vzrok za fiziološki in psihološki žar, ki nas obliva še nekaj dni. Tak občutek ne nastane zgolj zaradi pogostnosti spolnih odnosov, temveč tudi zaradi medsebojne povezave partnerjev. Različne vrste spolnih odnosov prinašajo različne koristi. Poznamo odnose, ki krepijo čustveno povezanost (ljubimkanje), odnose, ki širijo občutek ustvarjalnosti in domišljije, odnose, ki vplivajo neposredno na čutila (vid, sluh, dotik, okus in vonj) ter odnose, do katerih pride izključno zaradi potrebe ali za sproščanje stresa (hitri seks ali samozadovoljevanje). Zato bodite dosledni pri frekvenci odnosov, pristopi naj bodo raznovrstni in vselej imejte visoka pričakovanja. Ko morda ne boste razpoloženi za intimne igre, vzdražite telo in verjemite, misel mu bo hitro sledila,« pa svetuje svetovalec za spolnost z newyorške univerze Ian Kerner.

5. Razkošje v dvoje

»Otroci terjajo veliko energije zase, zato so starši včasih tako izčrpani, da jim zmanjka moči za medsebojno razvajanje. Otrokom morate pokazati, da vas združujejo posebne vezi in da niste skupaj zgolj zaradi njih, ampak tudi ker uživate drug ob drugem. Zato si privoščite čas brez naraščaja. Pojdite na zmenek. Če nimate v bližini kakšnega sorodnika, ki bi medtem pazil na otroke, si privoščite varuško. Izdatek si lahko prihranite z dogovorom v soseščini. Nekdo naj popazi na vaše otroke, drugič vi na njihove. Enkrat letno pa si privoščite razvajanje in se odpravite v hotel, da boste povsem sami in brez skrbi. Sprememba, ko boste za intimne stike imeli na voljo novo okolje, bo aktivirala dopamin v možganih. To je živčni prenašalec, odgovoren za občutek ugodja. Delovanje dopamina vzbuja vsaka sprememba, na primer preizkus nove športne panoge, nova hrana, obisk novega kraja in podobno,« je zagotovila Kimberly Resnick Anderson.

6. Slastne priloge

»Za večino je glavna jed na spolnem meniju penetracija. Priloge z jedilnika, kot so oralni seks, ročna stimulacija ter drugi dotiki in neposredno draženje klitorisa, so postavljene na stran. Ob črtanju glavne jedi pa se zgodi podobno, kot pri človeku, ki se odloči za vegetarijanski način prehrane. Ugotovi namreč, da so zdrave priloge nadvse užitne in slastne jedi, ki jim je zaradi mesa delal krivico. Po zadnjih raziskavah je za večino žensk visoka vzdraženost ščegetavčka čudovita pot do orgazma,« je seznam nasvetov sklenil Ian Kerner.

Vir: Huffpost

Priporočamo