6 prednosti sarkazma, ki dajejo človeku veliko moč

6 prednosti sarkazma, ki dajejo človeku veliko moč (foto: Profimedia) Profimedia
11. 7. 2021

Sarkazem je sposobnost, da užališ idiota, ne da bi ta to dojel, je ena od definicij sarkastičnega odnosa do ljudi.

V sodobni kulturi je sarkazem priljubljena oblika satire, le redko kdo pa pomisli, da spada med najbolj močna orodja, ki jih premore človek. Preberite, zakaj.

1. Prepoznavanje laži

Sarkastični ljudje budno spremljajo vse, kar se dogaja okrog njih. Ko nekdo poskuša »prodati« družbi kakšno neresnico, bodo prvi, ki mu bodo zabrusili v obraz, da lažejo. Nihče se jim ne izmuzne.

2. Debela koža

Ostra duhovitost in bistre besede jim pomagajo, da zlahka odgovorijo na kritiko drugih. Sarkastični tip človeka ima debelo kožo in natančno ve, kaj mora reči, da bo imel svoj mir. Četudi bi jih kdo vznemiril, so besedno dovolj spretni, da vanje usmerjeno puščico odbijejo, ne da bi se kritik zavedal, kaj ga je doletelo.

3. Branje med vrsticami

Sarkastični značaj je prvi, ki prepozna, da nekdo nekaj prikriva. Zna brati govorico telesa, gibi mu natančno povedo, za kaj pravzaprav gre. Z ostrim očesom spregledajo resnico in vedo, kam pes taco moli.

4. Reči bobu bob

Vsi v zbrani družbi, mislijo isto, a sarkast je edini, ki premoge dovolj poguma, da odpre usta. Razkrinkal bo lažnivca ali prevaranta in rekel bobu bob, s čimer bo na glas povedal tisto, kar si vsi mislijo. Družba mu bo hvaležna za pogum in ga bo cenila, zato je lahko ponosen na vrednost svoje spretnosti.

5. Spretno opletanje z jezikom

Nihče ne zna bolje razpravljati, niti večina odvetnikov, kot oseba s sarkastičnim jezikom. Natančno ve, kako zasekati v korenine problema in drugim razložiti, kje ga lomijo. Besednega boja s sarkastično osebo ne smete jemati zlahka.

6. Kazen za človekove šibkosti

Prepoznavanje človekovih šibkih točk je lahko pozitivna in negativna lastnost. Sarkastični tip dobro ve, katere besede se bodo dotaknile posameznika in ga zna kaznovati, a včasih pri sorodnikih in prijateljih zamiži na eno oko in na nek način celo podpira njihove slabosti. Zamuja priložnost, da bi jim pomagal napredovati.

Še nasvet sarkastičnim značajem: bodite to, kar ste še naprej, urite svojo spretnost in cenite močno orožje, ki ga premorete.

Vir: Learning Mind