6 storitev, ki vam lahko olajšajo vsakdan!

6 storitev, ki vam lahko olajšajo vsakdan! (foto: promocijsko gradivo) promocijsko gradivo
Vir: Jana
27. 4. 2018

Misel, kako bi si lahko poenostavili vsakdan, je vseskozi prisotna. Izbrali smo šest aktualnih storitev, ki nam lahko vsaka po svoje olajša vsakdan.

Ste vedeli, da povprečno slovensko gospodinjstvo za gospodinjska opravila, kot so čiščenje, pranje, pospravljanje, nameni več kot devet ur na teden? To pomeni skoraj 14 dni na leto, kar je pravzaprav povprečen letni dopust. Pa pomislimo še na pripravljanje obrokov, brskanje po spletu za 'pravimi' mojstri, ki bi nam prenovili kopalnico. In ne nazadnje na vožnjo otrok v glasbeno šolo. Ko na koncu dneva potegnemo črto, lahko pod njo napišemo le, da smo brez energije. In ker malenkosti štejejo, smo izbrskali storitve, ki lahko olajšajo in poenostavijo vaše dosedanje vsakodnevno delovanje.

1. Kuhanje

Kuhanje je za marsikoga sprostitev, užitek, a včasih se zaradi stiske s časom spremeni v pravo moro. Zdaj je mogoče prek mobilne aplikacije ali namizne verzije Ehrana.si z nekaj kliki naročiti hrano na dom ali v pisarno. Na seznamu restavracij si lahko uporabnik ogleda vso ponudbo dostave hrane na enem mestu, primerja cene in okviren čas dostave. Pomemben vidik so tudi mnenja in ocene drugih uporabnikov, ki si jih lahko ogledajo v oddelku za komentarje. »Na enem mestu je združenih že 140 restavracij iz vse Slovenije,« nam povedo pri Ehrani.si.

Poslovna ideja se je porodila trem prijateljem, Borutu, Jerneju in Žigi, na študijski izmenjavi v Nemčiji. Tam jih je navdušil sistem naročanja dostave hrane na dom po spletu. »Po vrnitvi v Slovenijo smo tako zelo pogrešali spletno naročanje hrane na dom, da smo staknili glave in rodila se je ideja ehrana.si.«

Postopek naročila je zelo preprost in spominja na spletno nakupovanje. »Uporabnik se registrira, izbere restavracijo s seznama, doda želene jedi v košarico in odda naročilo. Po oddaji naročila dobi uporabnik v nekaj sekundah povratno informacijo od restavracije, ki sporoči, da so naročilo sprejeli in kakšen bo okviren čas dostave,« razložijo. Kot zanimivost pa nam povedo, da portal uporablja že več kot 110.000 uporabnikov, od tega več kot polovica žensk.

2. Iskanje prave storitve

Živimo v času spletnih ocen, priporočil in predvsem hitrosti. Za svoj denar hočemo dobiti največ, kar je možno. To vse je spodbudilo ustvarjalno ekipo za platformo Omisli.si, ki pametno povezuje iskalce storitev s preverjenimi lokalnimi ponudniki, ki jim zaupamo. Če denimo iščete glasbenika za na poroko, mojstra za obnovo kopalnice ali ureditev vrta ali tekstopisca za spletno stran, boste prek Omisli.si oddali povpraševanje in kmalu prejeli ponudbe kvalificiranih izvajalcev, ki so na voljo. »Iskalcem dostavimo ponudbe preverjenih lokalnih izvajalcev, ponudnikom pa preverjene stranke za mala podjetja,« razložijo. Iskalcem storitev tako olajšamo izkušnjo iskanja storitev, prihranijo čas in denar ob pridobivanju ponudb ter sklenitvi dogovora z najprimernejšim lokalnim ponudnikom na trgu, prikrojenim njihovim zahtevam po kakovosti in ceni.

3. Čiščenje

Zdi se, da danes še vedno večina ljudi rada vse stvari postori sama, a se tudi to spreminja, saj postaja čas razlog številka ena, da iščemo rešitve v obliki storitev – pogosto tudi za čiščenje doma. Jan Dobrilovič in David Mohar sta poleg tega ugotovila še, da je v Sloveniji vsesplošna težava sploh najti legalno rešitev za to storitev prek spleta, saj je trg čiščenja gospodinjstev v 95 odstotkih v rokah črnega trga. Zato sta se odločila, da ustvarita spletno platformo Beeping, prek katere je mogoče preprosto naročiti redno ali enkratno čiščenje doma. A ne moremo se izogniti najbolj tipičnemu pomisleku – kako zaupati tuji osebi, ki pride v naš dom? »Vzpostavljen imamo večstopenjski model nadzora. Prav vsak potencialen 'beeper' opravi dva razgovora s predstavnikom Beepinga, vsakega spoznamo v živo. Pridobimo potrditev o nekaznovanosti od Ministrstva za pravosodje, zagotovimo zavarovanje odgovornosti v primeru neljubih nesreč, razbitij. Tu je naš partner ugledna evropska zavarovalnica Generali. Prav vsak dobiva tudi oceno zadovoljstva uporabnikov, ki se nanaša na točnost prihoda, delo in splošen vtis o 'beeperju'. Za konec pa so tu še občasne preverbe skritega kupca,« nam razložijo.

Če nekdo opravi delo namesto nas, nas to seveda tudi stane. Zato smo se pozanimali, kakšna bi bila približna cena za čiščenje 100 kvadratnih metrov velikega stanovanja. »Cena enkratnega čiščenja tako velikega stanovanja je 60,50 evra. Stranka si nato lahko po želji dodaja še dodatke, kot je čiščenje hladilnika, pečice, oken. Čiščenje pečice stane 11 evrov, prav tako hladilnika," razloži Jan.

4. Mesečno perilo

Da, tudi kupovanje vložkov je lahko danes preprostejše. Storitev MeTime avtomatizira dostavo vložkov in tamponov, s tem pa odpravi skrb, da bi uporabnice ostale brez zadostne količine vložkov ali tamponov. Ideja se je porodila, ko je bil Nejc Svete pred nekaj leti na Kitajskem in je njegovo takratno dekle iz Slovenije s seboj vzelozaloge vložkov. »Pomislil sem, zakaj ne bi imeli tudi mesečne dostave vložkov ...« je povedal Nejc. Trenutno ponujajo tri različne pakete – Nadomestni fant, ki vsebuje samo vložke in tampone, Premium, ki poleg 25 tamponov in vložkov vsebuje tudi različna darilca, kot so nakit, prigrizki in kozmetika za razvajanje. Paket Ultimate je enak paketu Premium, le da vsebuje do 40 tamponov in vložkov za uporabnice, ki jih potrebujejo nekoliko več. Cene paketov so od 11,90 do 20,90 evra. »Uporabnice si na spletni strani izberejo želene vložke, vpišejo svoje podatke za dostavo, oddajo naročilo in paketek je v nekaj dneh pri njih,« pojasni postopek Nejc Svete.

Kaj vam lahko olajša vsakdan?

5. Učenje instrumenta

Vajeni smo, da se glasbenega instrumenta učimo zgolj tako, da imamo fizični stik z mentorjem. A to pomeni, da za svoj ali otrokov konjiček porabimo tudi precej nepotrebnega časa in denarja – vožnja, čakanje, gorivo ipd. Velikokrat tudi ta dejavnika pomenita oviro, da se ne odločimo za učenje instrumenta. Jaka Zaletelj, pedagog in džez kitarist, pa je skupaj z ekipo našel rešitev v obliki spletne platforme, ki omogoča individualni pouk glasbenega inštrumenta brez časovnega in krajevnega usklajevanja. Pouk prek platforme, ki so jo poimenovali PracticeTape, poteka z izmenjevanjem kratkih videoposnetkov, in sicer tako, da mentor za učenca ustvari prilagojeno lekcijo, kadarkoli želi. Učenec pa vadi in pošlje posnetek zvadene naloge takrat, ko ima čas. »Medtem pa lahko v sedmih dneh učitelja kadarkoli vpraša za nasvet in dodatna pojasnila,« pojasni Jaka Zaletelj. To omogoča individualen pouk, kadarkoli ima učenec čas – naj bo ura 7. zjutraj ali pa 23. zvečer. Poleg tega pa je učencu z učenjem inštrumenta prek platforme PracticeTape omogočen dostop do zelo uveljavljenih mentorjev, ki morebiti ne poučujejo v njegovem okolišu. Kako pa izbirajo mentorje? »Vsak mentor mora skozi verifikacijski postopek, s katerim preverimo njegovo usposobljenost za poučevanje. Gre predvsem za glasbenike z akademsko izobrazbo oz. tiste, ki so kako drugače izkazali svojo usposobljenost, npr. večletne izkušnje, izjemna koncertna dejavnost,« razloži Jaka Zaletelj.

Ceno lekcije PracticeTape določi vsak mentor sam, v povprečju pa stanejo 20 evrov.

6. Avtomobil

Nakup vozila je lahko stresen dogodek, še toliko bolj, ko gre za nakup rabljenega vozila. Kupci avtomobila težko zanesljivo vemo, koliko je v resnici ohranjen rabljeni avtomobil, ki ga kupujemo. Pomoč nam lahko ponudi sosed mehanik, ki si vzame čas in na hitro pregleda avto, ali kateri izmed ponudnikov pregledov rabljenih vozil, ki pa tega v večini ne izvedejo transparentno in sistematično. Autoanalitica pa je slovensko podjetje, katerega cilj je uvesti preglednost na trgu rabljenih vozil. »S strokovnjaki avtomehanične stroke pod vodstvom trikratnega mehanika leta Primoža Rožnika smo razvili metodologijo pregleda rabljenih vozil,« nam povedo.

Kupci rabljenih vozil v Sloveniji najpogosteje svojo nakupno pot začnejo na spletnih oglasnikih, kjer filtrirajo želena vozila ter se na koncu odločajo med približno tremi primernimi vozili. O vseh izbranih vozilih imajo naštete tehnične podatke, o samem stanju vozil pa ne vedo veliko.

Kakšen pa je postopek za kupce vozil? »Na spletni strani vpišete podatke o vozilu, se dogovorite za termin in lokacijo pregleda ter pripeljete vozilo kot dogovorjeno. Razlika je seveda ta, da potrebujete dovoljenje lastnika vozila, da se opravi pregled. Ko prejmete poročilo o stanju vozila, imate dovolj informacij, da se odločite za morebiten nakup vozila,« nam pojasnijo pri Autoanalitici.

Storitev stane 139 evrov, pregled pa se za zdaj izvaja na dveh lokacijah v Ljubljani, postopoma pa bodo dostopni po vsej Sloveniji. »Gre za fizičen pregled vozila, ki traja približno tri ure,« nam pojasnijo.

Besedilo: Ksenija Sedej // Fotografije: promocijsko gradivo, osebni arhiv,