6 znakov, da je nekdo ljubosumen na vas (in na to je treba biti še kako pozoren)

5. 3. 2023 | Vir: Story
Deli
6 znakov, da je nekdo ljubosumen na vas (in na to je treba biti še kako pozoren) (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste se kdaj ob nenavadnem vedenju nekoga spraševali, ali je ljubosumen na vas? To vam lahko razkrijejo naslednji znaki.

Ljubosumje je čustvo, ki ga naravno doživljamo prav vsi, saj smo kompleksna bitja, ki si vedno nekaj želijo. Čeprav je naraven vsakemu od nas, pa lahko, če se ga zavestno ne zavedamo oz. ga ne znamo konstruktivno uporabiti, preseže meje in negativno vpliva na naše vedenje ali interakcijo z drugimi. To nikakor ni občutek, ki bi se ga morali sramovati, a treba se je zavedati, da izvira iz nas samih, spoznati njegov namen in najti ustrezne načine za soočanje z njim.

Poglejmo si, katera vedenja največkrat nakazujejo na to, da je nekdo ljubosumen na vas.

1. Nenehno vas tepta s svojimi besedami ali vedenjem

Ste nekomu z navdušenjem povedali dobro novico in bili presenečeni nad njegovo negativno reakcijo? Nekdo, ki je ljubosumen na vas, se bo potrudil, da se boste počutili krivo ali nezaslužno za svoje dosežke in dobre stvari v vašem življenju.

2. Ne spoštuje vaših odločitev

Ljubosumni ljudje so nagnjeni k manipuliranju drugih na način, da v njih spodbujajo dvome in kritizirajo njihovo presojo, da se počutijo, kot da sprejemajo napačne odločitve. Če vas nekdo poskuša prepričati, da je pozitivna stvar, za katero ste se odločili v življenju, za vas v resnici škodljiva (ker mu ne koristi ali v njem spodbudi občutke manjvrednosti), je to lahko znak ljubosumja.

3. Ko se vam zgodi kaj dobrega, se vas izogiba

Ste opazili, da se vas nekdo izogiba po tem, ko z njimi delite pozitivne življenjske spremembe ali uspehe? Če o njem ni ne duha ne sluha nekaj dni ali celo mesecev po tem, je zelo verjetno, da ga mučijo občutki ljubosumja. Možno je, da preživljanje časa z vami v njem vzbudi občutke nesposobnosti in bolečine, zaradi katerih se raje umakne. A zapomnite si, da to nima nobene povezave z vami.

4. Vedno poskuša tekmovati z vami

Če se nekdo vedno, ko z njim delite pozitivne novice, odzove tako, da jih poskuša preseči z deljenjem svojih 'boljših' in 'večjih' zgodb, je to verjetno posledica ljubosumja. Če pogovor hitro preusmeri na lastne uspehe in dosežke ter nikoli ne posveti pozornosti vašim dobrim novicam, je to verjetno zato, ker vaše dosežke vidi kot grožnjo svojim.

5. Razveseli se vaših neuspehov

Ljubosumni ljudje pogosto zelo zagreto spremljajo neuspehe drugih, saj se ob njih bolje počutijo. Če opazite, da negativne stvari v vašem življenju samo hranijo ego druge osebe, prav tako pa vam ta oseba ne izkazuje nobene podpore ali spodbude, da kljub neuspehu vztrajate pri dosegu svojih ciljev, je to verjetno posledica ljubosumja.

6. Imitira ravno tiste stvari, ki jih pri vas kritizira

Morda komentira vaš stil oblačenja v smislu, da je preveč fin, za tem pa sam začne nadgrajevati svojo garderobo; morda kritizira vašo 'pretirano' delavnost, hkrati pa poskuša izboljšati svojo delavno etiko, da bi vas presegel ... Na neki način je vaš skrivni oboževalec – njegov cilj je v resnici postati takšen kot vi - ali celo boljši. To obsedenost s primerjanjem pogosto pripelje na nezdravo raven, ki negativno vpliva na njegove odnose in otežuje prijateljstva.

  • Morda bi vas še zanimalo: Krmarjenje s travmo: od utelešanja živosti do izpolnjujočih odnosov (več pa v spodnjem posnetku)

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave