6 znakov stresa, ki jih ne smete spregledati!

6 znakov stresa, ki jih ne smete spregledati! (foto: Profimedia) Profimedia
26. 9. 2019

Človeško telo je narejeno tako, da vselej opozori, ko je kaj narobe. Stres ni izjema. Čeprav mu pripisujemo razpoloženjske tegobe, napetost in nervozo, telo preobremenjenost zaradi stresa pokaže tudi na telesni ravni.

 Do spoznanja, da ste pod stresom, ni lahko priti, saj ima človek vedno kup izgovorov, zato prisluhnite telesu, ki ima svoj alarmi sistem. V nadaljevanju navajamo šest težav, ki kažejo, da vas stiska stres.

1 Glavobol

Klasična podoba stresa je oseba, ki si stiska glavo, ker ima občutek, da ji jo bo razneslo zaradi neskončno dolgih seznamov obveznosti in opravkov. Stres je torej eden od možnih povzročiteljev blagega glavobola, ki ga lahko odpravimo z navadno tabletko in se ne more primerjati s težavami ob migreni. Skratka, navadnemu glavobolu se lahko izognete z zmanjšanjem stresa. Pri ženskah zmanjšanje stresa blaži tudi glavobole zaradi hormonskih težav.

2 Nemirno spanje

Psihologi so na seznam težav, ki jih povzroča stres, uvrstili tudi nemirno spanje. Razumljivo, saj je splošno znana povezava med mirnim spancem in mentalnim zdravjem. Tak počitek, ko težko zaspite, se ponoči premetavate ali celo prebudite in se na moč trudite, da bi spet zaspali, ni kaj prida vreden. Pogosto ste zjutraj bolj utrujeni kot zvečer. Težave lahko omilite tudi tako, da zlezete v posteljo vselej ob isti uri in ob isti uri tudi vstanete. Redni čas počitka bo zmanjšal napetost. Za dodatek kako uro pred spanjem izklopite vse elektronske naprave.

3 Slaba koža

Če že imate nadloge s kožo, na primer ekcem, mozolje ali luskavico, jih bo stres pospešil, če jih nimate, pa vam jih lahko povzroči. Suha in luskasta koža je lahko posledica premalo zaužite vode v stresnem obdobju. Bodite pozorni, morda se preveč nalivate s kavo, kar prav tako vodi v dehidracijo. Skratka, če vaša koža nenadoma postane suha in se na njen pojavljajo številni madeži, je to lahko znamenje stresa.

4 Napete mišice in bolečine

Stres vodi tudi do napetih mišic in bolečin. Napetost v mišicah lahko odpravite z nežno masažo, jogo in telovadbo. Ukinite svoje nezdrave navade in sprostite stresne učinke, pa vam napete mišice ne bodo nagajale več.

5 Apetit

Nekatere stres žene, da se prenajedajo, drugim ubija željo po hrani. Ko gre za nenadno spremembo pri prehranjevanju, ima v obeh primerih prste vmes stres. Stres aktivira psihološko stanje, znano kot boj ali beg, ki povsem zatre apetit. Na drugi strani je pretirano uživanje hrane, in sicer zaradi stresa, ki učinkuje na telesno raven kortizola (glavni hormon skorje nadledvične žleze) in inzulina (hormon, ki nastaja v trebušni slinavki). Višja raven kortizola in inzulina veča željo po maščobi in sladkorju.

6 Seksualne težave

Stresu lahko pripišete tudi vzrok za pomanjkanje želje po spolnih igrah in za nezmožnost, da bi v spolnem odnosu uživali. Padec libida je največkrat povezan z nesoglasji v medsebojnem odnosu, s stresom in z utrujenostjo. Strokovnjaki so ugotovili, da stres vpliva na erekcijo posredno ali neposredno. Posreden vpliv se kaže, ko se zaradi stresa zvišuje krvni pritisk ali pa prekomerno uživamo alkoholne pijače. Pri neposrednem vplivu pa so izpostavili, da so težave z erekcijo na splošno psihološkega izvora, stres pa idealen dejavnik, ki jih povzroča.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri