66 odstotkov odraslih Slovencev ima težave s povišanim krvnim tlakom

15. 5. 2018
Deli
66 odstotkov odraslih Slovencev ima težave s povišanim krvnim tlakom (foto: profimedia)
profimedia

Letos bomo četrtek, 17. maj, že štirinajstič obeležili kot svetovni dan hipertenzije, ki ga je Svetovna liga za hipertenzijo letos razširila v akcijo Globalnih meritev krvnega tlaka – Mesec meritev maj 2018. Globalni akciji osveščanja o tveganju in problematiki povišanega krvnega tlaka, ki tokrat poteka pod sloganom 'Poznate svoje številke?', se je ponovno pridružila tudi Lekarniška zbornica Slovenije. »Naš cilj je, da opravimo meritve krvnega tlaka pri čim več posameznikih in s tem prispevamo k večjemu zavedanju o hipertenziji v slovenski populaciji,« je povedala nacionalna koordinatorica projekta Farmacevtske skrbi pri hipertenziji Ivanka Brus, mag. farm., spec.

Ob tem ljudi pozivajo, da obiščejo najbližjo lekarno, kjer bodo zanje brezplačno opravili meritve krvnega tlaka in jim pomagali izpolniti anonimno spletno anketo o njihovem krvnem tlaku, ki je objavljena na spletni strani Združenja za hipertenzijo. »Če boste meritve opravljali sami doma, je pomembno, da opravite 3 meritve krvnega tlaka in pulza v razmiku 1 do 2 minut, ki jih skupaj z nekaj osnovnimi podatki vnesete v obrazec, ki ga najdete na spletni strani. Celoten maj bomo zbirali vaše meritve krvnega tlaka, ki jih bomo nato analizirali. Podatke bomo posredovali Mednarodnemu združenju, ki bo kasneje tudi objavilo rezultate vseh držav,« je razložila Ivanka Brus in nadaljevala, da skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu (skupno skoraj 1,8 milijarde ljudi) živi s hipertenzijo. »V Sloveniji je odstotek podobno visok. Kar 66 odstotkov odraslih Slovencev ima namreč povišan krvni tlak. Skoraj polovica se jih tega ne zaveda. Med tistimi, ki se zavedajo, jih polovica ne stori ničesar, da bi nadzorovali svoj krvni tlak s spremembo življenjskega stila ali z zdravili. To pomeni, da je 75 odstotkov svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem in doživijo nenadno smrt,« še dodaja nacionalna koordinatorica projekta Farmacevtske skrbi pri hipertenziji.

V lanskoletni akciji Mesec meritev maj 2017 je sodelovalo več kot 100 držav po celem svetu. Skupno smo zbrali meritve krvnega tlaka pri več kot 1,2 milijona sodelujočih, Slovenci pa smo prispevali več kot 2500 meritev.

V Sloveniji imamo 338 javnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan