7 knjižnih novosti, ki si zaslužijo umestitev na vaš poletni bralni seznam!

7 knjižnih novosti, ki si zaslužijo umestitev na vaš poletni bralni seznam! (foto: profimedia) profimedia
27. 5. 2017

Knjižne založbe pred poletjem kar tekmujejo, katera bo na trg poslala več odličnega branja. V nadaljevanju predstavljamo sedem še posebno izjemnih, ki jih boste zagotovo prebrali na dušek.

Pri Mladinski knjigi so pred dnevi tako izdali knjigo Pulitzerjevega nagrajenca Davida Caya Johnstona Donald Trump, E-romanco Rainbow Rowell, odličen roman Curtis Sittenfeld z naslovom Za oženit, napeto družinsko sago Joela Dickerja Knjiga o Baltimorskih, inteligenten in provokativen roman E. O. Chirovicia Knjiga zrcal, duhovito pisanje priznanega finskega pisatelja Arto Paasilinna Deset prisrčnih trmoglavk in prvi del erotične trilogije Prepovedana ljubezen, ki smo jo na našem spletnem mestu že predstavili.

branje

Izbira za vaše novo poletno branje je skratka več kot velika, v nadaljevanju pa si preberite še kratko predstavitev tiste izmed njih, za katero ste si takoj rekli: "Tole pa moram prebrati!"

Nekaj malega več o novostih, ki vam jih toplo priporočamo v branje ...

E-romanca

"Zabavna, duhovita pripoved o prijateljstvu, osamljenosti in ljubezni v digitalni dobi" - The Daily Telegraph

Nekatere zaupnosti ne morejo počakati do odmora za kavo. To dobro vesta Beth in Jennifer, sodelavki in prijateljici v uredništvu Courierja. Zato po elektronski pošti na dolgo in široko obdelujeta težave s fanti, strahove pred nosečnostjo, nemogoče obleke za družice in še marsikaj drugega. Toda pri časopisu so ravno vzpostavili nadzorni sistem in zaposlili računalničarja Lincolna, ki preverja, ali je e-pošta res namenjena le službenim stvarem. Dopisovanje med Beth in Jennifer mu krajša čas med nočno službo in kmalu se zave, da se je v eno od njiju zaljubil ...

Ameriška pisateljica Rainbow Rowell (1973) v knjigi E-romanca piše o ljudeh, ki veliko govorijo. In se zaljubljajo. Kadar ne piše, bere stripe, načrtuje obiske Disneylanda in se jezi na nepomembne stvari. V slovenščini imamo že njen nagrajeni prvenec za mladino, roman Eleanor in Park.

Za oženit

Kakšen bi bil roman Prevzetnost in pristranost, če bi ga Jane Austen napisala danes? Curtis Sittenfeld nam ponuja svojo različico v romanu Za oženit.

Zakon je precenjen, razmišlja gospod Bennet, oče petih neporočenih hčera. Njegova žena je drugačnega mnenja in je pripravljena narediti vse, da bi zamož oddala vsaj najstarejši dekleti: nežno Jane, učiteljico joge, ki si močno želi otroka, in nemirno Liz, novinarko in ljubico poročenega moškega.  Priložnost za to se ponudi, ko v mesto pride eden najbolj zaželenih samcev, dr. Bingley, ki prijateljuje z ošabnim nevrokirurgom Fitzwilliamom Darcyjem.

Roman Za oženit je Curtis Sittenfeld napisala v okviru Projekta Austen, predelavi šestih romanov priljubljene angleške pisateljice.

Curtis je sicer tudi avtorica več knjižnih uspešnic, ki piše tudi za časopise in revije, med drugim za New York Times, Time in Vanity Fair. Doma je iz Cincinnatija, kamor je postavila dogajanje pričujočega romana.

Deset prisrčnih trmoglavk

Z romanom Deset prisrčnih trmoglavk k nam prihaja nov odmerek finskega humorja.

Podjetnik Rauno Rämekorpi za šestdeseti rojstni dan prejme kopico šopkov in daril. Ker je njegova žena alergična na rože, jih mora spraviti proč. Taksistu Seppu Sorjonenu, ki mu priskoči na pomoč, se zdi rož škoda za odpad in slavljencu predlaga, da jih razdeli med prijatelje in znance. Nemogoče, ti so mu rože vendar prinesli. Potem pa se spomni, da pravzaprav pozna nekaj dam, ki jih lahko osreči ...

Arto Paasilinna (1942) sodi med najbolj priljubljene in prevajane finske pisatelje in ima širok krog bralcev vseh generacij. Tudi v slovenščini imamo vrsto njegovih romanov, med njimi Gozd obešenih lisic, Dedu za petami, Župnikov zverinski služabnik, Srečni človek in Prikupna struparka. Odlikuje jih lahkoten pripovedni tok in nezgrešljiv humor, s katerim avtor opisuje prigode svojih nenavadnih junakov.

Prepovedana ljubezen

Prepovedana ljubezenDa je prepovedana ljubezen najslajša, je prepričana tudi zanimiva pisateljica Sophie Jackson, ki čez dan opravlja poklic učiteljice, v prostem času pa piše tudi tako dražljive zgodbe, kot je trilogija, za katero pravijo, da je boljša od razvpite serije Petdeset odtenkov.

Kat Lane, ki so ji pred petnajstimi leti umorili očeta, je učiteljica v zaporu in med njenimi učenci se znajde tudi čeden in skrivnosten Wesley Carter, ošabni zapornik, ki se ga drži slab sloves. Toda izkaže se, da knjige ne smemo soditi po platnicah ... Kat namreč ugotovi, da je Wesley vse kaj drugega kot le jezni mladenič z ulice in da ji morda celo lahko pomaga razjasniti očetov umor. Obenem pa začuti, da jo njen drzni učenec tudi nadvse privlači ...

Prvi del trilogije Prepovedana ljubezen je pred dnevi že prišla na police slovenskih knjigaren.

Knjiga o Baltimorskih

Marcus Goldman išče navdih za nov roman. Naključno srečanje z mladostno ljubeznijo ga napelje k premišljevanju o svojem otroštvu, ko je, sam iz družine Goldmanov iz Montclaira, občudoval drugo vejo Goldmanov, karizmatične Baltimorske, ter jim zavidal srečo in bogastvo. Vse do tragedije. Tragedije, ki je skalila njihovo brezmadežno podobo. V Marcusovih spominih se pred nami odstre pripoved o skrivnostih, lažeh, častihlepju in zavisti.

Švicarski pisatelj Joël Dicker (1985) je bralce najprej navdušil s prvencem Resnica o aferi Harry Quebert, zanj prejel dve pomembni francoski literarni nagradi in se zavihtel na vrhove lestvic.

Knjiga zrcal

Knjiga zrcal je inteligenten in provokativen roman, ki nam razkriva, kako se lahko spomin poigra s človeškim umom. Kar je za nekoga resnica, je za drugega laž.

Literarni agent Peter Katz prejme rokopis nekega Richarda Flynna, ki se spominja študentskih let in prijateljevanja s karizmaticnim profesorjem Wiederjem. Večer pred božičem 1987 so Wiederja umorili na njegovem domu, morilca pa nikoli niso odkrili. Petindvajset let zatem Flynn trdi, da je razvozlal umor. Toda rokopis se nenadoma konča in Katz se odloči, da bo prišel resnici do dna.

Preden se je priznani romunski novinar in pisatelj E. O. Chirovici (1964) preselil v Veliko Britanijo, je v domovini napisal in objavil več knjig. Knjiga zrcal, njegov prvi roman v angleščini, je postala fenomen, saj so jo že pred izidom prodali kar v 38 držav.

Donald Trump: Resnica o poti na vrh

trumpAmeriški novinar in Pulitzerjev nagrajenec David Cay Johnston, ki je Trumpa spremljal več desetletij, v knjigi Donald Trump - resnica o poti na vrh odgrinja zastor pred Trumpovim skrbno oblikovanim javnim likom, družinsko zgodovino in poslovanjem ter osvetljuje tudi njegove številne povezave s kriminalci in njegovo neizmerno slo po bogastvu ter moči.

Trump, potomec nemških priseljencev in sin nepremičninskega mogotca, ki je obogatel tudi na račun državnih subvencij, je predsednik ZDA postal z obljubami, da bo zmanjšal davke, izgnal nelegalne priseljence in poskrbel za revne.

Johnston odgovarja na vprašanje, kaj se skriva za podobo samooklicanega milijarderja in "vrhunskega pogajalca". "Če se s Trumpom ne strinjaš, po njegovem preprosto nimaš prav. Če ga prikažeš v luči, ki se ne sklada z njegovo predstavo o samem sebi, si zguba," je o Trumpu med drugim zapisal avtor knjige. Pod prevod se podpisuje Samo Kuščer.

Pa prijetno branje!