7 korakov v procesu žalovanja, ki vam lahko pomagajo, da se spet postavite na noge

7 korakov v procesu žalovanja, ki vam lahko pomagajo, da se spet postavite na noge (foto: profimedia) profimedia
25. 10. 2018

Izguba nekoga, ki nam veliko pomeni, je del življenja, in temu se ne more nihče izogniti. Ko vas doleti, je najpomembnejše, da se znate z njo soočiti in se čim prej postaviti na noge.

Poznamo več vrst izgub: lahko gre za konec ljubezenskega razmerja, partnerjevo smrt, smrt nekoga bližnjega, ločitev, otrokov odhod od doma, selitev v drugi kraj, razočaranje v prijateljstvu in podobno. A vse imajo skupno točko – spremembo, ki se ji je treba prilagoditi.

Izgubi sledi obdobje žalovanja, začne se s prvo fazo zanikanja, nato sledijo jeza, žalost in na koncu sprejemanje. Pomembno je, da se tega zavedate, poskrbeti pa morate, da se ne zataknete v kateri od faz. Vsako morate preboleti in priti do končnega cilja.

Preberite si, kateri so osnovni koraki, ki jih morate narediti, da boste preboleli izgubo.

1. Priznajte si čustva in jih sprejmite. Najprej se morate naučiti, da čustva zbezate na dan. Mnogi se temu izogibajo, tiščijo čustva v sebi, jih zatirajo in tlačijo, ker niso prijetna in ker ne vedo, da bodo še bolj neprijetna, če jih ne bodo pravočasno predelali. Raziskave kažejo, da se pri ljudeh, ki ne opravijo z negativnimi čustvi, pojavijo tako fiziološke kot psihične težave. Ko se soočate z izgubo, bodo jeza, žalost, zmedenost, preobremenjenost, samota, razočaranje, zamera, šok, nejevera, krivda, obžalovanje, praznina, strah in druga negativna čustva vaši redni spremljevalci, zato poiščite primeren način, da jih boste predelali. Zaupanja vrednega prijatelja, ki zna dobro poslušati, svetovalca, podporno skupino, strokovno čtivo, meditacijo ali kaj drugega, kar vam bo pomagalo prebroditi težke trenutke. Skratka, ugotovite, kaj je za vas najbolj primerno in se lotite dela.

2. Zapolnite notranjo praznino. Ob izgubi boste občutili notranjo praznino. Tesneje, kot ste bili povezani, večja bo praznina. Ko boste pripravljeni in v razumsko dolgem času, morate najti način, kako jo boste zapolnili z nečim pozitivnim. Lahko je novo razmerje, dejavnost, ob kateri boste prebudili svojo energijo, skratka karkoli, kar bo dalo vašemu življenju nov pomen. Včasih boste morda morali premisliti o sebi in spremeniti posamezne vrednote. Graditev novega odnosa, prostovoljno delo, športna aktivnost ali potovanja je le nekaj možnosti, s katerimi lahko vnesete nekaj pozitivnega v svoje življenje in napolnite nastale razpoke.

3. Izguba je tudi učna ura. Vsaka izguba prinaša neko sporočilo; morda vam sporoča, da bodite bolj ljubeči in odprti, ali da bi morali biti bolj dejavni, prilagodljivi … Če lahko za trenutek odmislite čustva, boste lažje prepoznali sporočilo, izguba pa bo učna ura, ob kateri boste rasli in si krepiti zavest. Mnogi, ki so prebrodili izgubo in jo sprejeli, so v izkušnji pozneje prepoznali elemente osebne rasti. Spremenite stvari, ki jih lahko spremenite, stvarem, ki jih ne morete spremeniti, pa se prilagodite.

4. Negativna čustva zamenjajte s pozitivnimi. Za tak proces je nadvse primerno orodje kognitivna modifikacija. Na stvari poglejte drugače in slabe občutke izrinite z optimističnimi stavki. Izgubo lahko na primer dojemate kot nekaj začasnega (Za mano je težko obdobje, a zmorem naprej), kot nekaj, kar ne zajema vašega celotnega življenja (Še toliko drugih stvari je, ki se jih lahko veselim), kot učno lekcijo (Zdaj znam ukrepati in se ustrezno odzvati), ali posplošeno (Toliko drugih stvari v mojem življenju funkcionira odlično). Vzemite papir in svinčnik ter si zapišite tisto, kar je v vašem življenju dobro, seznam pa imejte vedno pri roki in ga vsak dan preletite. Vse dotlej, dokler ne boste dosegli notranjega miru.

5. Osvobodite se in stopite naprej. Ko nekoga ali nekaj izgubite, spremenite odnos do izgubljenega. To naredite tako, da zamenjate povezan odnos z nepovezanim. Nepovezan odnos pomeni, da ga nosite v srcu (če to želite), a brez bolečine. Kakršnakoli bolečina ali negativno čustvo bosta namreč ustvarila tesnobo. Preobrazba terja veliko časa, vaje in miselnega napora, zato morate biti potrpežljivi. Ko boste dosegli to stopnjo, bo izginil občutek nečesa, kar vas vleče nazaj. Z drugimi besedami: ohranite lepe trenutke in spomine, bolečih pa se osvobodite in prerežite popkovino.

6. Pridobite čustveno stabilnost. Za uspešno krmarjenje med vzponi in padci je potrebna čustvena trdnost. Pri osebah z višjo čustveno inteligenco prevladujejo pozitivna čustva, tudi takrat ko se znajdejo pred velikimi življenjskimi izzivi. Znajo nadzirati čustva in so bolj odporni.

7. Ocenite svoje zaupanje. Osebe z oblikovanim vrednostnim sistemom premorejo več umirjenosti in zaupanja v življenje ter se po hudi izkušnji lažje poberejo. Meditirajo, se sproščajo ali premišljujejo na samem. Premislite, kaj imate in kaj bi si želeli, potem pa ocenite svoje življenje, pobrskajte po preteklosti in poiščite svoje vzorce. Vprašajte se, kaj vam pomeni zaupanje in kako ga lahko koristno uporabite, da si okrepite duha in dosežete spokojni mir v srcu.

Na koncu še strnjen povzetek bistvenega: počnite tisto, kar dobro vpliva na druge, vključite se v smiselne in ustvarjalne dejavnosti, vzemite si čas za premislek o sebi, bodite pozorni na svoje čute in z vso pozornostjo uživajte v preprostih rečeh. Naučite se odkrivati nove stvari in nikoli ne izgubite zaupanja, kajti mnogi so skusili in se prebili skozi izgube, zato ni nobenega razloga, da se ne bi tudi vi.

Vir: Life