7 lekcij o seksu, ki se jih moramo priučiti pred tridesetim letom starosti

7 lekcij o seksu, ki se jih moramo priučiti pred tridesetim letom starosti (foto: profimedia) profimedia
9. 2. 2015

Seks se vsekakor spreminja iz desetletja v desetletje našega življenja. In ko iz nerodnih najstniških let preidemo v aktivna dvajseta leta, v postelji poberemo ogromno informacij, ki nam pridejo še kako prav za naše prihodnje intimne avanture. 

1. Tudi ženske so lahko slabe v postelji

Kar je šokantno za mnoge moške. Ker do te točke je bilo ključnega pomena le to, da sta bila oba gola. Ostalo se je potem zgodilo kar samo od sebe. Potem pa nekoliko odrastemo in odkrijemo, da imamo vsi ljudje stvari, ki so nam všeč in stvari, ki nam niso. Kot recimo, če dekle med seksom glasno preklinja kot kakšen pijan mornar ali pa se nerodno rokuje z ... saj veste. Moški dojamejo, da je lahko tudi ženska slaba v postelji, ko od seksa pričakujejo več, kot le potešenje.

2. Tudi ženske doživijo orgazem

Na drugi strani pa je potem ta realizacija. Ko smo mlajši, nam je namreč precej vseeno. Potem pa pride dan, ko moški prvič sliši, da ona ni doživela vrhunca. Takrat se prične razvijati razumevanje, da je seks skupinski šport in ne samostojna operacija. Da je potrebno poskrbeti tudi za njene želje. Za vse ostalo je potem internet.

3. Fantazije niso najboljša stvar na svetu

Na križišču domiselne pornografije in lastne domišljije se skozi najstniška leta fantje prebijajo z raznolikimi predstavami o seksu. Razvijejo se fantazije, ki v mislih ponazarjajo, kaj bi oni počeli ženskam in kaj bi želeli, da ženske počno njim. Ko potem v dolgoletnem razmerju (in z zadostno mero samozavesti) te fantazije prično uresničevati, pa mnogi ugotovijo, da bi nekatere fantazije morda pustile brazgotine - fizične ali čustvene.

4. Pijani seks je sr**je

Ko smo bili v tistih zgodnjih dvajsetih letih življenja, si seksa brez vsaj rahle opitosti skorajda nismo niti predstavljali. Trezen seks je bil redkejši kot sveže stuširan študent, ker je bil alkohol najbolj zanesljiva (in najbolj enostavna) pot do sprostitve. Sčasoma smo se naučili, da opitost običajno vodi k nerodnemu in zaspanemu seksu, najbolj glasna lekcija pa je vsekakor takrat, ko od pijanosti sredi seksa zaspiš in se naslednji dan zbudiš sam.

5. Seks s prijateljevo bivšo je prepovedan

Del odraščanja je vsekakor tudi razumevanje, da odnosi niso kot poletna šola v naravi, kjer se lahko vsako popoldne igraš z drugo osebo. Ko se prebijamo čez dvajseta leta življenja, pričnemo razvijati bolj smiselne odnose s spolnimi partnerji - takšne, kjer so vpletena tudi resna čustva. Zato se naučimo, da ni primerno prijateljevo bivšo dva tedna potem, ko sta končala razmerje, pobrati pri šanku.

6. Predigra je obvezna

Ob tej lekciji se moški naučijo tudi to, da predigra ne pomeni obvezne oralne strežbe z njene strani. Pomeni, da se morajo obojestransko zgoditi določene stvari, ki nato vodijo do dobrega seksa. Če smo kot najstniki po koncu seksa bili le srečni, da se nikomur ni nič zgodilo (in da je kondom zdržal), se z leti naučimo, da je med rjuhami mogoče doživeti še veliko več.

7. Hvalisanje ni potrebno

Najstniki se seveda radi pohvalijo, da so seksali. Ker te to nedvomno dvigne nad povprečje vseh, ki bi, pa ne dobijo. Z leti se stvari spremenijo in ne le, da nihče ne mara hvalisanja, večinoma ljudem niti ni mar, da se nas je naša draga usmilila. Seks tako postane intimna stvar med partnerjema, nekaj, kar je le del večje slike zdravega odnosa.