7 namigov, kako postanete bolj samozavestni in imate sami sebe radi

7 namigov, kako postanete bolj samozavestni in imate sami sebe radi (foto: profimedia) profimedia
3. 4. 2021

Ko gre za sprejemanje samega sebe, ste najbrž že tolikokrat slišali raznovrstne nasvete o pozitivnem razmišljanju in meditaciji, da jih imate dovolj za vse življenje.

Če pa iščete uporabne metode, da boste znova verjeli vase, vam bo ta zapis všeč. Vse skupaj je zelo preprosto: s ponujenimi namigi lahko vsakdo okrepi ali na novo zgradi svojo samozavest tako, da se bo sprejel takšnega, kakršen je in se imel rad.

1. Vaše misli so le misli in nič več

Prva stvar, ki si jo morate vtepsti v glavo, je, da je večina ljudi dedno nagnjena k negativnemu. Dnevno vam skozi glavo zdrvi 65.000 misli in – ne boste verjeli – 70 odstotkov je negativnih.

Zakaj?

Zaradi strahov in skrbi, potrebnih, da vas varujejo. A ta mehanizem za preživetje se lahko obrne tudi proti vam, zato začnete dvomiti vase in se jeziti nase.

Kaj lahko naredite?

Sprejmite dejstvo, da se misli ne da spremeniti, lahko pa nehate verjeti vanje. Misli so le misli in nič drugega. Naj vas za spodbudo spremlja citat Allana Lokosa: »Ne verjemite vsem svojim mislim. Misli so samo to – misli.«

2. Kaj si resnično želite?

Imate cilj v življenju? Zadovoljstvo in smisel življenja sta uresničljiva takrat, ko veste, kaj bi radi ali kam bi se radi usmerili. No, to najbrž že dolgo veste.

Kaj pa tisti, ki ne veste, kaj bi s svojim življenjem? Kako bi lahko ugotovili, kaj vam leži, kaj bi vas veselilo, kje bi se našli? Ponujamo vam pot. Pri spletnem portalu Ideapod so sestavili naslednja, rahlo provokativna in nenavadna vprašanja, ki naj bi vam z odgovori odkrila do zdaj nekje skrit smisel vašega življenja. Preverite!

  • Kaj vas je navduševalo v otroštvu?
  • Kaj bi počeli s časom, če ne bi hodili v službo?
  • Kaj vas tako prevzame, da pozabite na svet okrog vas?
  • Katere stvari skrivate v vašem srcu?
  • S kom preživljate čas in kaj se pogovarjate?
  • Kaj je na vašem seznamu življenjskih želja?
  • Mislite, da bi lahko izpolnili svoje skrite sanje?

3. Katere vaše lastnosti drugi cenijo?

Hvaležnost je močan in učinkovit pogled na življenje in lahko pomembno izboljša miselno naravnanost. Pri mesečniku Psychology Today so ugotovili, da mentalno močne osebe samopomilovanje nadomestijo s hvaležnostjo. Še več, raziskave kažejo, da hvaležnost pozitivno vpliva tako na telesno kot duševno zdravje in odpira vrata do več prijateljskih vezi. Preprosto povedano, hvaležnost vam pomaga k bolj pozitivnemu razmišljanju.

A kako se sploh razvije občutek hvaležnosti?

Revija Unstuck ponuja najlažjo vajo. Vodite dnevnik hvaležnosti in vanj vsako jutro zapišite nekaj stvari, ki jih cenite in za katere ste hvaležni življenju, da jih imate. Naj vam pri preobrazbi pomaga misel pokojnega Roya T. Bennetta: »Medtem ko slediš drugim ciljem, bodi hvaležen za tisto, kar imaš. Če nisi hvaležen za tisto, kar že imaš, ne boš srečen niti, ko boš imel več.«

4. Premaknite se iz cone udobja

Zanesljivo ste že slišali, da se da napredovati tudi iz cone udobja. Žal to drži. Če se ubadate s tem, da bi se imeli radi, ste bržkone tudi vi v coni udobja. To ne gre skupaj, premaknite se.

Za premik vam ni treba narediti ničesar strašljivega ali hudo zoprnega, izberite majhne korake in počasi boste prišli daleč.

Kako se torej lahko premaknete?

Na papir si zapišite opravila, ki vam vzbujajo nekaj nelagodja. Še enkrat, ni nujno, da gre za velike stvari. Lahko so tudi drobnarije, pomembno je, da so razmeroma nove za vas in ste ob misli nanje nekoliko nervozni.

Potem to opravite. Ko vam bo uspelo, boste začeli spet verjeti vase in v to, da lahko dosežete še vse drugo.

5. Napredku sledi kritika

Če ste bili pridni in ste odkljukali prve štiri točke, boste pri sebi opazili spremembe. O tem ni nobenega dvoma. Toda, ali veste, kaj vas čaka, ko se začnete spreminjati na bolje? Prijatelji, kolegi iz službe, morda celo družinski člani se bodo spravili na vas s kritiko.

Zakaj?

Zato ker je to naravno sosledje. V glavi so vas razporedili v nek predalček in vi jim s spremembo podirate vzpostavljeni red. Kaj vam preostane? Zberite moč in pogum ter preslišite pripombe in kritike. Spremenili ste se, postali ste bolj samozavestni in zadovoljni, to pa je tudi edino, kar šteje.

6. Redna vadba

Morda temu ne boste z veseljem prisluhnili, a resnica je neizpodbitna: gibanje, rekreacija, vadba ali kakorkoli to imenujete, pomembno vpliva na počutje. Ne samo na telesno, ampak tudi na duševno zdravje.

Raziskave so potrdile, da gibanje učinkuje na človeka že po petih minutah. Zamislite si, kaj šele prinaša redna vadba. Strokovnjaki pravijo, da na dolgi rok zmanjšuje težave z depresijo in tesnobo, za nameček pa gradi še samozavest.

Zatorej izberite, kar vam je blizu, aerobiko ali fitnes, pomembno je le, da vadite. V kratkem času se boste počutili veliko bolje in se boste začeli bolj ceniti.

7. S kom se družite?

Ta točka je zelo pomembna, čeprav je pogosto spregledana. Ljudje, s katerimi se družite, vplivajo na vas. Ali kot še bolj natančno pravi Tim Ferris: »Vi ste povprečje petih ljudi, s katerimi preživite največ časa.« Drži, mar ne?

Če se vam zdijo posamezniki iz vaše druščine strupenega značaja in vas radi omalovažujejo, si poiščite nove prijatelje. Takšne, ki so vam všeč in jih občudujete, cenite. V družbi ljudi, ki so pozitivno naravnani in vas podpirajo, se boste počutili občutno bolje. Posledično boste bolj samozavestni in nazadnje se boste imeli radi.

Vir: HackSpirit

Priporočamo