7 čudovitih novih slikanic v priljubljeni zbirki Čebelica!

7 čudovitih novih slikanic v priljubljeni zbirki Čebelica! (foto: Mladinska knjiga) Mladinska knjiga
5. 9. 2019

Priljubljena zbirka Čebelica Mladinske knjige, ki je pred 66 leti slovenske otroke prvič razveselila z otroško knjigico Rdeča kapica, je te dni postala bogatejša še za sedem novih slikanic, ki bodo otroke razveselile s pesmicami in izjemnimi ilustracijami ter jih hkrati podučile z izvirnimi zgodbami o drugačnosti in multikulturnosti.

Med sedmerico knjižnih novosti za otroke je svoje častno mesto našla knjižna izdaja pesmi Drevo Tomaža Pengova, ki bi letos praznoval 70 let.

emka

Izšel je tudi knjižni prvenec Nala avtorice Ane Karlin bo spodbudil tako najmlajše kot njihove odrasle k razmisleku o otrocih, ki so posvojeni. V knjižni izdaji Nagajivi škratki so zaživele pesmice Barbare Menart Senica, ki so pred tem že izhajale v revijah Cicido in Ciciban. Knjigicam se pridružujejo še zbirka pesmi in ugank Vere Albreht Pridite, pomlad je tu!, prvenec poznavalke otroške književnosti Gaje Kos v obliki slikanice Obisk in dva prevoda. Prvi je zgodba kanadske avtorice Nadine Robert o zajčici Špelci, druga pa popisuje zanimive prigode pametne psičke Sonje ruskega pisatelja Andreja Usačjova.

emka

1. Drevo – Tomaž Pengov

Ob 70-letnici rojstva legendarnega kantavtorja Tomaža Pengova so pri Mladinski knjigi izdali eno od njegovih pesmi v obliki slikanice. Pesem Drevo je bila leta 1996 izdana na studijskem albumu Biti tu, v zvočni knjigi Drevo in zvezda iz leta 2011 pa je bila posneta recitacija.

Ilustracije za slikanico Drevo je prispevala slikarka Polona Lovšin, ki je podobe dreves v vseh štirih letnih časih ustvarila skozi sebi lasten kaotičen ustvarjalni proces.

drevo

Navdih za čudovite slike je iskala tudi s pomočjo poslušanja pesmi Tomaža Pengova. »Poslušala sem jo milijonkrat,« je med drugim še povedala na tiskovni konferenci, na kateri so založniki slikanico tudi predstavili.

Polona Lovšin je ilustrirala tudi zbirko pesmic Vere Albreht.

2. Pridite, pomlad je tu – Vera Albreht

Pesmi pesnice in pisateljice Vere Albreht so opremljene z ilustracijami Polone Lovšin izhajale že v reviji Cicido, izbor za Čebelico pa je pripravila Alenka Župančič. Pesmice, ki so našle pot v novo slikanico, niso v ničemer spremenjene ali okrajšane, da pa bi bile zaradi njihove starosti otrokom bolje razumljive, so nekaterim pesmim dodane tudi posebne opombe.

Pomlad

Uganka iz zbirke Pridite, pomlad je tu:

Okrogel striček dan in noč potuje,

kar pol sveta naenkrat obdaruje.

Odgovor na uganko?

Sonce :)

3. Nala – Ana Kalin

Ana Kalin, analitičarka na Društvu FER, trenutno živi v Gani in je tudi sama ponosna mama posvojeni hčerki iz Gane. Otroška knjiga Nala je njen knjižni prvenec, nje tema pa so drugačne družine. Na podlagi lastnih izkušenj je namreč prišla do zaključka, da Slovenija potrebuje izvirno slovensko slikanico, ki bi nagovorila tudi družine s temnopoltim otrokom, otrokom odgovorila na najbolj pereča vprašanja multikulturnosti, odrasle pa napeljala k nekaj več premisleka o tem, kako nas drugačnost kot družbo bogati.

Ilustratorka Maša Kozjak je zgodbo o temnopolti deklici Naji v okolju, v katerem je temnopoltih otrok komaj za vzorec, zrisala na podlagi zgodb in fotografij iz vsakdanjega življenja hčerke Ane Kalin in tako z ilustracijo še nadgradila osnovno zgodbo.

Nala

  • »Iz čigavega trebuha pa sem prišla? A iz tatovega?« je vzkliknila Nala. Mama se je zasmejala: »Moški ne morejo roditi otrok. Ti si prišla iz trebuha ženske v Keniji.«

4. Nagajivi škratki – Barbara Menart Senica

Do nastanka slikanice Nagajivi škratki je prišlo spontano, saj je

Čeprav odvetnica Barbara Menart Senica ni v stiku z založništvom, se je pred leti posvečala tudi otroškim rimam, njene pesmi pa so izhajale v revijah Ciciban in Cicido. Ideja za izdajo knjige njenih pesmi je prišla na pobudo ilustratorke Ane Košir, izbor Barbarinih najlepših otroških pesmic pa je pred dnevi izšel v slikanici Nagajivi škratki.

Včasih, ko ugasneš lučko

in se trudiš, da bi spal,

se prikrade strašna misel:

kaj, če v sobi je Bavbav?

nagajivi škrakti

5. Pametna psička Sonja – Andrej Usačov

Luč sveta je ugledal tudi slovenski prevod slikanice Pametna psička Sonja, ki jo je napisal priljubljeni ruski avtor Andrej Usačov. Zabavna zgodba slikanice govori o psički Sonji, ki se v odsotnosti svojega lastnika med štirimi stenami doma dolgočasi in zato marsikatero ušpiči. Pametna psička tako predvsem veliko pametuje in dela lumparije.

Ko ji na mizo po nesreči kapne marmelada, se odloči, da bo svoj spodrsljaj morda uspela prikriti tako, da bo z njo pokrila kar cel prt.

  • Ko je bilo vse prelizano, je Sonja sedla, da bi občudovala svoje delo, in nenadoma je z grozo odkrila, da je pod kozarcem ostal madež … Kričeče bel madež na prečudovitem višnjevem prtu.

psička Sonja

Poleg naštetih novih Čebelic sta se zbirki pravljične sedmerice pridružili še dve Veliki slikanici, to sta: Obisk in Špelca.

6. Obisk – Gaja Kos

Velika slikanica Obisk Gaje Kos je svoj navdih našla na enem od svojih nedavnih potovanj po Južni Ameriki. Zabavna zgodba o prijateljstvu med lenivcem in tapirjem je v knjigi zaživela z ilustracijami Ane Zavadlav, ki je priznala, da je bila pri risanju za to slikanico postavljena pred velik izziv. Namreč, za razliko od avtorice tapirja v svojem življenju še ni videla, prav tako ji je bila velika uganka tudi vegetacija onkraj Atlantika. Ovire je nazadnje uspela premagati s pomočjo interneta.

Zgodba slikanice Obisk je nadvse enostavna, a zato nič manj zabavna.

Družabni tapir povabi na obisk iz krošnje drevesa lenivca, ki med dolgo potjo do tal vsake toliko malce počiva in podrema. Ker se čakanje na obisk zato precej zavleče, tapir med čakanjem na lenivca zaspi, slednjemu pa se nazadnje prav to zdi nadvse odlična dobrodošlica.

obisk

7. Špelca – Nadine Robert

Velika slikanica Špelca je še eno prevodno delo. Zgodbico je napisala kanadska avtorica Nadine Robert, nje rdeča nit pa je drugačnost. Najmlajšo zajčico Špelco z njenimi šestimi sorojenci je naslikala Maja Kastelic. Špelcina posebnost je, da se vsake stvari loti nekoliko drugače kot njeni bratci in sestrice. In čeravno je zaradi svojih izbir občasno tarča zbadanja, se nazadnje izkaže, da iskanje drugačnih poti kaj lahko obrodi plodove. Knjigica otroke uči, da v življenju ne obstaja zgolj ena pot do cilja. Slikanica tako z besedo kot sliko slavi drugačnost in edinstvenost vsakega bitja.

Špelca

Vašim malčkom želimo obilo užitka ob predstavljenih novih branjih!