7 opozorilnih znakov, da imate opravka z zlobno osebo

7 opozorilnih znakov, da imate opravka z zlobno osebo (foto: Profimedia) Profimedia
17. 7. 2021

Zlobo znamo definirati, jo pa včasih težko prepoznamo. V filmu takoj vemo, kdo je zlobnež, v resničnem svetu pa so ključni znaki včasih precej bolj prikriti.

Včasih vztrajamo ob ljudeh, za katere bi znali trditi, da so zlobni, a se prepričamo, da je pri njih morda to le faza. Da bo minilo in bo v njih spet prevladalo tisto dobro. A ni vedno tako. Res zlobni ljudje bodo kar je v njih še dobrega izkoristili proti ljudem, ki jih spustijo blizu.

1. Uživajo v nesreči drugih

Novice o grozotah, ki se pripetijo ljudem ali pa nesreče drugih, ki so jim dejansko priča, v njih ne prebudijo niti kančka empatije. Odzovejo se posmehljivo, brez občutka, brez takta. Ko jim razlagate kakšno svojo nesrečo, v tem vidno uživajo, na koncu pa vam namesto spodbudnih besed ponudijo očitajoče opazke ali pa le kakšno neslano šalo.

Pri nekaterih ljudeh je izvor takšnega vedenja v njihovi preteklosti, ko so bili sami verjetno v številnih tegobah in težavah, a so se jim drugi le posmehovali. Problem nastane, ko ti ljudje pričnejo v nesreči drugih uživati tako zelo, da sami pričnejo ustvarjati neprijetnosti drugim.

2. Laganje jim je popolnoma naravno

Bodimo iskreni - vsi lažemo. A pri določenih ljudeh je laganje že patološko, neprestano in tako organsko, da se ga včasih sploh ne zavedajo. Zlobni ljudje lažejo tako zelo, da tem lažem že sami verjamejo. Njihove misli postanejo ujete v njihova lastna zla dejanja.

Laži so jim orodje za manipulacijo realnosti. In ko jih ujamete na laži, izbruhnejo. Postanejo močno defenzivni in poskušajo preglasiti vse nasprotujoče argumente. Na vsak način želijo ostati vir moči v pogovoru.

3. Pogosto zavajajo

Skupaj z laganjem je zavajanje še eno orodje, s katerim zlobni ljudje krojijo svojo lastno realnost, prilagojeno njihovim malenkostnim željam in zahtevam. Z zavajanjem vas poskušajo speljati v njihov način razmišljanja - o njih, o ljudeh v vašem življenju in o vas samih. Zato vam velikokrat poskušajo dopovedati, da ste v zmoti, da zmotno razmišljate in da ste nespametni. Vaše mnenje in vaše misli niso nič vredne, če niso v skladu z njihovimi.

4. Ničesar ne obžalujejo, nikoli se ne kesajo

Nikoli jim ni žal, če nekoga užalijo ali pa, če storijo nekaj, kar nekomu škoduje. Ko jih izpostavite dejstvom, se ne želijo opravičiti za svoje vedenje, preusmerjajo pozornost in poskušajo za vse okriviti druge - morda celo vas same.

Opravičilo jim je nekaj nenaravnega zato, ker se v opravičilu skriva zmotljivost. Tega pa oni pri sebi ne priznavajo.

5. Ne razumejo odgovornosti

Zlobni ljudje nimajo moralnega kompasa. Delajo kot se jim zaželi in se nikoli ne čutijo dolžne za neprijetnosti, ki so jih morda vzbudili pri drugih. Nikoli niso ničesar krivi. Nikoli ne sprejmejo odgovornosti. Vedno je krivda nekje drugje - v nekih okoliščinah ali pri nekih drugih ljudeh. Plastičen primer: pogosto zamujajo, a je vedno kriv nekdo drug.

6. So slabi prijatelji

Ko vam gre dobro, vam ne privoščijo, ampak vam poskušajo na vsak način uničiti veselje. Ko vam gre slabo, želijo čim več podatkov, da se naslajajo. Če zaprosite za pomoč, niso na voljo. Ko pomoč potrebujejo sami, pa pričakujejo, da ste vedno na voljo.

7. Živijo dvojna življenja

Zlobni ljudje so vztrajni, glasni, intenzivni, zahtevni in lažni, a nikoli konsistentni v svojih zgodbah in načelih. Ker vedno vse prilagajajo svojim zahtevam in pričakovanjem, se včasih zdijo kar malce shizofreni, ko spreminjajo trditve in se kažejo različnim ljudem na različne načine. Na koncu v bistvu nihče ne ve, kdo v resnici te ljudje so, kaj v resnici mislijo in kaj v resnici verjamejo.

Priporočamo