7 presenetljivih znamenj, da vas muči strah pred intimnostjo

7 presenetljivih znamenj, da vas muči strah pred intimnostjo (foto: profimedia) profimedia
31. 7. 2021

Začeti je treba z definicijo, kaj je intimnost. Misli večine ob tej besedi najbrž odletijo k ljubezenskim odnosom, a priletijo na napačen naslov. Intimnost pomeni, da se odprete in nekomu pustite dovolj blizu, da vas dobro spozna, hkrati pa se tudi sami potrudite, da spoznate druge in se pri tem spustite pod površje v globino.

Ta vrsta intimnosti je po mnenju psihologov zelo pomemben del sodobnega življenja. Ko si ne dovolite, da bi se povezali z drugimi, to vodi do hude, lahko tudi do prikrite osamljenosti, depresije, tesnobe, zdravstvenih težav in po zadnjih raziskavah celo prispeva h krajši življenjski dobi.

Morda vaše težave nimajo nič opraviti s strahom pred intimnostjo, a je vseeno dobro prepoznati znamenja te novodobne »bolezni«. Zbrali smo sedem presenetljivih simptomov.

1. Nikoli ne sedite križem rok

Ste ena tistih oseb, ki so vedno zaposlene in čas izkoriščajo do maksimuma? V primeru, ko pa imate nekaj prostih trenutkov, takoj pomislite, kaj bi lahko še opravili, da bi jih zapolnili? Ste v očeh znancev deloholik?

Izza strahu pred intimnostjo se skriva strah pred samim seboj in tistim, kar (napačno) zaznavate kot svoje slabosti. Ljudje s fobijo pred intimnostjo se bojijo, da bi drugi spoznali njihove »napake«, na primer žalost, jezo, sramoto ali potrtost.

Nenehna zaposlenost je kritje, ki vam omogoča, da se uspešno izognete neželenim občutkom, jih zanikate in si jih celo ne priznate. Še več, imate odlično opravičilo, da se ne družite z ljudmi, ki so vam naklonjeni in bi se vam radi približali, ker zaradi opravkov nimate časa. Tako je vaš dan izpolnjen z delom, drugi ljudje pa so na varni razdalji.

2. Veljate za zelo pozitivno osebo

Vas bližnji prepoznavajo kot osebo, ki se nikoli ne razburi? Veljate za vselej močno in premišljeno osebnost?

Značilnost človekove narave je, da ne spleta tesnejših vezi z drugimi na osnovi moči, ampak jih druži ranljivost. Lahko se trkate po prsih in z dlanmi udarjate petke ob ekipnih uspehih, a videz je eno, resnica drugo. Temelji trajnih vezi se vzpostavijo takrat, ko drug drugega spoznate v ranljivih okoliščinah in si delite sočutje.

Nenehna dobra volja in vselej nasmejan obraz sta velikokrat kulisa, za katero skrivate tisti del vaše osebnosti, ki se želi izogniti globljim stikom.

3. Zaradi vaše moči se drugi obračajo na vas

Ste vselej pripravljeni prisluhniti drugim, ki razkrivajo svoje želje in potrebe? Ko vas vprašajo po vaših izkušnjah, spretno spremenite temo in spet postavite v ospredje sogovornika?

Navada, da se izognete pogovoru o sebi, lahko vzbuja videz, da ste »pravi prijatelj«. Ste res?

Če redno poslušate druge in se ukvarjate z njihovimi težavami, je lahko to ščit, za katerim skrivate hudo notranjo osamljenost.

4. Vselej ste videti popolni

Ste vedno videti kot iz škatlice? Ste popolni in brez napake?

Čim bolj popoln je vaš zunanji videz, manj je možnosti, da bi vas prepoznali kot človeka s slabostmi, kakršne poznajo drugi, zato je malo možnosti, da se vam bo kdo upal približati.

Vaš perfekcionizem deluje kot strašilo, ki odganja ljudi, za nameček vam ob skrbi, da boste popolni tako ali tako ostane premalo časa za medčloveške vezi.

5. Veste, kakšnega partnerja hočete, le našli ga niste

Ste si v domišljiji izpisali seznam vseh lastnosti, ki si jih želite pri partnerju?

To je še ena oblika perfekcionizma. Idealizirana predstava o partnerju, ki je ne more nihče doseči, je prikladen izgovor, da se s frazo »vem, kaj želim in ti temu ne ustrezaš« otresete morebitnega kandidata. Seveda, oseba, ki se boji intimnosti, bi se tudi v primeru, ko bi naletela na idealnega partnerja, obrnila stran. Njen cilj je namreč jasen: ne želi si biti prizadeta.

Zato si bo izbrala nekoga, ki čustveno ni na voljo. Vezanega, poročenega, takega, ki ne išče ljubezni ali pa še ni prebolel prejšnje zveze.

Osebe s fobijo pred intimnostjo se bojijo trajnih odnosov, v njihovem besednjaku ni pojmov, kot so predanost, čustvenost, zvestoba, zavračajo pa tudi naravne človeške potrebe po življenju v dvoje.

6. Nešteto različnih obrazov

Ali sploh ne veste, kdo ste? Skrivate svoje značajske poteze in svoje obnašanje prilagajate drugim ter jim kažete obraz, za katerega mislite, da bi ga rad videli?

V tem primeru bi lahko šlo za tako imenovani sindrom Marilyn Monroe. Vsakdo, ki jo je poznal, je imel drugačno predstavo o tem, kdo v resnici je. Za nekatere je bila dekle, ki živi na drugi strani stopnišča, za druge sirena, inteligentna ženska, plehka seks bomba ... V resnici je bila osamljena in jo je preganjal občutek, da je nihče ne razume in pozna.

Ko nekdo pade na vaše limanice in vidi podobo, kakršno si pač želi (pri čemer mu vi rade volje pomagate), seveda ne morete biti prizadeti, ko jim ta podoba ni več všeč. Samo nasmejite se in zamahnete z roko, češ saj me tako ali tako v resnici ni spoznal.

7. Odločna stališča

Imate o vsem odločna stališča? Jih glasno razglašate in se bojevito zoperstavite vsakomur, ki misli drugače?

To je še ena taktika, ki odbija ljudi, vam pa pripenja nalepko, da se z vami ni zdravo prerekati.

Tolikšna odločnost in nestrpnost straši ljudi, zato bodo z vami delali v rokavicah, vi pa se boste uspešno izognili intimnosti.

Vam je kateri od teh simptomov znan? Se prepoznate v njih? Če ste prikimali, se boste najbrž vprašali, kaj lahko storite, da se iz tega izvlečete. Dobra novica je, da se da strah pred intimnostjo premagati. Če ste se pripravljeni potruditi in kaj narediti zase, vas sicer čaka nekaj dela, a se trud izplača. Za začetek si pač morate priznati, da se bojite intimnosti, potem lahko posežete po kakšni strokovni knjigi, ki vam bo odprla oči, priporočamo še kakšno podporno skupino ali strokovno pomoč. S terapevtom se boste naučili, kako komunicirati z ljudmi in spoznali osnove zaupanja, ki ga boste lahko prenesli v življenje.

Ko se boste otresli strahu pred intimnostjo, boste spoznali čudežne spremembe: ne bo se izboljšalo zgolj vaše ljubezensko razmerje, ampak tudi prijateljski odnosi, sodelovanje s kolegi in vaša zmožnost, da si ustvarite življenje, kakršno si želite.

Vir: Harley therapy

Priporočamo