7 razlogov, zakaj so sociofobični običajno tudi visoko inteligentni!

7 razlogov, zakaj so sociofobični običajno tudi visoko inteligentni! (foto: Profimedia) Profimedia
2. 4. 2021

Znanost je nedavno tega našla povezavo med socialno fobijo in visokim inteligenčnim količnikom ter jo razložila v sedmih točkah!

Naj jih v nadaljevanju navedemo le nekaj ...

1. Ljudje s socialno fobijo bolj zaznavajo tveganja, ki so drugim ljudem nevidna

V študiji, kjer so povezovali inteligenco in socialno fobijo, so na primer ljudje s socialno fobijo veliko prej kot ostali zaznali vonj po dimu. Rezultati študije so na koncu pokazali, da so ljudje s socialno fobijo hiper-občutljivi na raznolika tveganja, kar je tipično tudi za ljudi z visoko inteligenco.

2. Ljudje s socialno fobijo so podzavestno nagnjeni k pretiranemu razmišljanju – o vsem

Nezavedno razmišljajo o vseh stvareh več, kot je morebiti potrebno. Tega se običajno niti ne zavedajo – je pa posledica potem to, da jih pretirano razmišljanje vodi do številnih zaključkov. Včasih tudi iracionalnih.

3. Ljudje s socialno fobijo lažje zaznavajo naklep, ki je pod plastjo zunanje podobe

Nameni so včasih skriti. Inteligenca nam pomaga razkriti te skrite namene. Ljudje s socialno fobijo so po naravi nagnjeni k razkrivanju globlje resnice, k odkrivanju, kaj se skriva pod površino. Pod tistim, kar je vidno in zaznavno. Želijo razumeti bistvo, smisel, pomen in, končno, naklep – kar pa se potem razširi tudi na njihova družbena življenja.

Preostale točke, v katerih se boste morda tudi prepoznali, pa na Sensa.si

Priporočamo