7 sprememb, ki nas doletijo po 40. rojstnem dnevu

7 sprememb, ki nas doletijo po 40. rojstnem dnevu (foto: Profimedia) Profimedia
4. 11. 2020

Ja, staramo se. Vsak dan, v vsakem trenutku, z vsako sekundo. Kar je normalno, saj nismo vampirji, da bi živeli večno. Vsako desetletje pa prinaša nove spremembe - tako fizične kot psihične. Preverite, kakšne lahko pričakujete, ko dopolnite 40 let.

Vsi 40-letniki dobro vemo, kako lepo je slišati komplimente v stilu "joj, res si videti mlajše. Sploh ne kažeš svojih let!" Kar ni težko, če le malce pazimo nase. Sicer pa 40. leta dandanes veljajo za nova 30-ta. Če vemo, na kaj moramo biti pozorni, smo res lahko videti dobro in mladostno. Pomnite: nič se ne zgodi čez noč. Vaš življenjski slog (danes) se vam bo poznal navzven in navznoter (že jutri), zato začnite (če že niste začeli) malce bolj intenzivno skrbeti zase. Kakšne pa so spremembe?

1. Težje je izgubiti odvečne kilograme

Se spomnite časov, ko ste se odpovedali čokoladi in sladkim pijačam ter v nekaj tednih samo zato izgubili kilogram ali dva? No, ti časi so mimo. Spremeni se nam metabolizem oziroma se upočasni, kar pomeni, da telo porabi manj kalorij. Če je vaša prehrana pri 40. letih enaka kot takrat, ko ste jih šteli 25, se boste vsekakor zredili. Zato je pametno prehrano prilagoditi vašim letom in dejanskim potrebam. Seveda pa ne pozabite na telovadbo. S tako kombinacijo ne boste pridobivali kilogramov.

2. Menstrualni ciklus se začne spreminjati

Čeprav je le malo verjetno, da boste pri 40. letih vstopili v menopavzo (v povprečju se to zgodi okrog 51. leta), boste opazili spremembe v menstrualnem ciklusu. Te lahko trajajo celo desetletje, dokler "uradno" ne vstopite v meno. Raven estrogena in progesterona, hormonov, ki regulirata ciklus, začne nihati. Simptomi lahko vključujejo neredne menstruacije, nespečnost, glavobol, vročinske valove, spremembe v libidu in podobno. Menstruacije so lahko tudi bolj boleče, krvavitve pa močnejše. Treba je omeniti še čustvena nihanja - povečan občutek tesnobe ali jeze, marsikatera ženska pa je tudi bolj depresivna. Vse našteto vsekakor ni prijetno - a kljub vsemu je to del življenjskega ciklusa.

3. Poveča se možnost za raka na prsih

Zdravniki priporočajo, da se ženske po 40. letu odločijo za mamografijo. Pri 30. letih ena od 228 žensk zboli z rakom, od 40. do 49. leta pa s možnosti 1:69. Seveda pa lahko tudi same zmanjšate tveganje za rakava obolenja. Raziskave so pokazale, da ženske, ki spijejo eno ali dve alkoholni pijači na dan, imajo 50 % več možnosti za obolenje. Pomembna je tudi dedna nagnjenost (rak v družini) in seveda prehrana.

4. Gostota kosti začne upadati

Do 35. leta se gostota kosti ne spreminja preveč. Vsako leto po 35. rojstnem dnevu izgubimo en odstotek gostote, zato je pomembno, da skušamo čim dlje časa ohraniti zdrave kosti. Priporočljiva je vadba z utežmi in vaje za moč - tako bodo kosti ostale čvrste in močne. Ne smemo pozabiti niti na zadostni vnos kalcija in seveda na vitamin D. Pametno je, da že danes začnete skrbeti za preventivni boj proti osteoporozi v starejših letih.

5. Morda se vam bo povečal libido

Medtem ko so ene raziskave pokazale upad libida pri ženskah zaradi sprememb v predmenopavzi (na primer zaradi depresivnih občutkov), so druge pokazale, da imajo ženske pri 40. letih večjo željo po seksu kot ženske v mlajših letih. Kakor koli je že, si velja zapomniti naslednje: pri teh letih lahko še zanosite, zato poskrbite za primerno zaščito, če si otroka ne želite.

6. Lahko se pojavi preobčutljivost na laktozo

Nekateri ljudje imajo že od rojstva težave z mlečnimi izdelki, pri drugih se ta težava pojavi pozneje, okrog 40. leta. Če opazite, da vam mlečni izdelki povzročajo vetrove, diarejo, glavobole, trebušne krče ... Se posvetujte z zdravnikom. Morda imate te težave zaradi laktoze.

7. Vid se počasi začne spreminjati

Po 40. letu se začne spreminjati vid - če sicer nimate težav in je vaš vid odličen, boste morda začeli opažati, da pri branju od blizu črke niso več tako jasne ali pa da vaš vid ponoči ni več tako dober. Nekatere bo začela motiti tudi sončna svetloba, drugim se bodo barve zdele drugačne ... Če do takrat še niste potrebovali pomoč okulista, bo čas, da ga obiščete. Pomembno je, da redno hodite na preglede vida, saj se lahko pojavijo različne očesne bolezni, zato je dobro delovati preventivno.

To je le nekaj najbolj očitnih sprememb, ki nas doletijo po 40. letu. A če svoja leta sprejmemo z vedrino in jih nosimo s ponosom, poleg tega pa se ustrezno prehranjujemo in skrbimo za redno telesno vadbo, lahko še dolgo časa ostanemo vitalni in zdravi.

Povzeto po thelist.com