7 stvari, ki ji ljudje pogosto izrečejo, kadar lažejo

7 stvari, ki ji ljudje pogosto izrečejo, kadar lažejo (foto: Profimedia) Profimedia
5. 2. 2020

Zagotovo imate tudi vi v življenju vsaj enega človeka, ki zelo dobro in premišljeno laže. V prirejanju in izmišljevanju zgodbic je celo tako dober, da je skoraj nemogoče oceniti, ali govori resnico ali laže.

Najboljši način za odkrivanje lažnivcev je, da preučite njihove besede in jih primerjate z dejanji. V govoru naj bi se posluževali nekih tipičnih izjav, ki nakazujejo na to grdo dejanje. Če torej pri sogovorniku zasledite uporabo naslednjih trditev, razmislek o resničnosti povedanega ni odveč.

Opozorilni znaki, da ste prevarani:

 »Tega ne moreš dokazati.«

Kadar to nekdo izreče, vam je lahko hitro jasno, da je najverjetneje nekaj grdega storili ali pa je naredil napako. Ker pa za dejanje ni dokazov, ga mirne vesti zanikajo.

»To je približno to.«

Ta trditev je sporna zaradi besede »približno«. Zveni, kot da bi oseba še nekaj skrivala. Če bi vam sogovornik zares povedal vse, bi enostavno rekel: »To je to.«

»Ne spominjam se, da sem to naredil / naredila.«

Ljudje, ki želijo prikrivati ali prirejati resnico, se večkrat poslužujejo tega izgovora. Pretvarjanje, da se nekega dogodka ne spominjajo, je namreč dober izgovor tudi, če jih je pri dejanju nekdo zalotil.

»Ne vem, o čem govoriš.«

S tem stavkom poskušajo ljudje zanikati vse, za kar jih nekdo obtožuje. Največkrat je tudi vam verjetno jasno, da sogovornik točno ve, na kaj se nanašate, vendar strinjanja nikakor ne morata doseči.

»Ali me obtožuješ?«

Lažnivec bo s temi besedami poskušal preložiti odgovornost. Gre za klasični obrambni mehanizem, ki lahko zares uniči vsak poskus konstruktivnega pogovora.

»Zakaj bi to naredil / naredila?«

Ljudi, ki lažejo, boste hitro prepoznali prav po posluževanju te »strategije izogibanja«. Z uporabo te fraze si namreč kupijo nekaj časa, da si lahko izmislijo nov način, kako bodo dejanje prikrili ali njim v prid priredili resnico.

»Res misliš, da bi naredil / naredila nekaj takega?«

Z izjavo vas lažnivec poskuša spraviti v zadrego, ker ste ga za neko dejanje obtožili. Vsi se verjetno strinjamo, da bi na te besede najhitreje nasedli, ne pozabite pa, da smo ljudje zares vsega zmožni.

Če med pogovorom opazite, da vaš sogovornik uporablja naštete izjave, je ključno, da se nanje pravilno odzovete. Ko na primer reče: »Ne spominjam se, da sem to naredil / naredila,« mu vi odgovorite: »Česa pa se spominjaš?« Iskrena oseba vam bo na postavljeno vprašanje zagotovo odgovorila, medtem ko bo lažnivec nadaljeval z izmikanjem. Sogovornika torej morate previdno in natančno poslušati. Tako se boste najlažje naučili prepoznavanja in ravnanja z lažnivci in prevaranti.

Povzeto po: Awarenessact

Priporočamo