7 zapovedi za nego kože v hladnem vremenu: Nasveti, ki pridejo še kako prav!

7 zapovedi za nego kože v hladnem vremenu: Nasveti, ki pridejo še kako prav! (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
5. 2. 2023

Koža v tem času potrebuje več kot le vlaženje.

Zunaj brije mraz, ki ne vpliva le na naše razpoloženje, temveč tudi na naš največji organ - kožo. Da bi jo kar najbolje zaščitili pred vsemi negativnimi vplivi, ji moramo v teh mesecih nameniti nekoliko več pozornosti kot sicer, in to ne pomeni le izdatnejšega vlaženja. Tu je 7 nasvetov za nego vaše kože v hladnem vremenu.

1. Vse je v sestavinah

Ceramidi, hialuronska kislina in glicerin so glavne sestavine, ki jih morate iskati pri vključevanju novih izdelkov v svojo rutino v hladnem vremenu, zlasti ko gre za vlažilne tonike, serume ali kreme za obnavljanje zaščitne pregrade. Če se odpravljate na smučanje ali na mesta z visoko nadmorsko višino, razmislite tudi o odmoru od retinoidov ali ostrih pilingov. Če ne morete živeti brez pilinga, izberite mehanski piling, nekaj z majhnimi in nežnimi kroglicami. Kislinske sestavine lahko namreč resnično pečejo, ko je vaša koža suha.

2. Začnite s pravim čistilom

Čistilo je temelj vsakega režima nege kože, zato ga morate premišljeno izbrati, ko nameravate biti izpostavljeni suhim okoljem. Osnovno vlažilno čistilo z mlečno osnovo bo vaša najboljša naložba v hidrirano in nezamašeno kožo. Lahko se lotite tudi rutine dvojnega čiščenja. Postopek začnite z oljnim in nato nadaljujte z mlečnim čistilom. Na ta način bo vaša koža brez umazanije in okoljskih onesnaževalcev, vendar jo hranilne sestavine še vedno pomirijo.

3. Premislite o svoji vlažilni kremi

Ko doživimo epizodo suhe kože, je naša prva misel, da poiščemo močnejšo vlažilno kremo. Zdi se kot naravna rešitev, kajne? A ni vedno tako. Gosti vlažilci s sestavinami, kot sta karitejevo maslo in kokosovo olje, bodo stopili naravnost v vašo kožo, in sicer skupaj s tistim, kar je pod njo, in verjetno povzročili zamašitev. Raje se držite lahke dnevne vlažilne kreme in dodajte plast seruma tik pred njo. Druga možnost je, da vlažilno kremo dopolnite z oljem za obraz.

4. Da, še vedno se lahko spopadete z aknami in kožo, nagnjeno k maščobam

Po nenavadnem zasuku logike, ko je vaša koža dehidrirana, to kompenzira s prekomerno proizvodnjo maščobe in ta se lahko pokaže z izbruhom aken. Iskanje pravega ravnovesja med vlaženjem in preprečevanjem aken predstavlja težaven izziv. Začnite s čistilom, ki je pH nevtralen, nato naj sledita vlažilni serum in zaščitni faktor. Med izbruhi lahko pomaga izdelek, kot je Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant. Vendar pa se tako invazivni izdelki pozimi ne smejo uporabljati več kot trikrat na teden, saj lahko salicilna kislina draži, če jo uporabljate prepogosto.

5. Na nadmorski višini je tveganje za ekcem povečano

Če ste nagnjeni k zelo suhi koži, boste med smučarskimi počitnicami želeli biti še posebej pozorni na ekcem. Bodite proaktivni na začetku rutine okrepljenega vlaženja, še preden se odpravite na dopust, da pripravite svojo kožo in preprečite dehidracijo. Ekcem je vsekakor pogostejši na visoki nadmorski višini in v podnebju z nizko vlažnostjo, saj večino oblik ekcema poslabša kseroza (suha koža).

6. Greste na smučanje? Zaščitni faktor je ključnega pomena!

Če se odpravljate na smučanje na siv dan, se vam morda zdi, da ne potrebujete kreme za sončenje ali da je to manj pomembno, ker sonce ne sije. Če boste iz tega članka kaj odnesli, naj bo to, da je ta domneva napačna. Ne glede na to, ali lahko fizično vidite sonce ali ne, je zaščitni faktor veliko bolj pomemben na višjih nadmorskih višinah v primerjavi z morsko gladino. Atmosfera je dobesedno redkejša, kar pomeni, da ste bolj izpostavljeni UV-žarkom.

7. Ne pozabite na ustnice

Vaše ustnice so verjetno prvo mesto, kjer boste opazili, da imate suho kožo – to se lahko zgodi celo v prvih nekaj minutah na mrzlem zraku. Prvo pravilo: Nikoli se ne odpravite ven, zlasti če ste v gorah ali na smučanju, brez balzama za ustnice. Vedno ga imejte pri roki.

Pripravila: Katja Kozlevčar // Fotografija: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story