7 znakov, ki vam hitro povedo, da ste v družbi toksične osebe

7 znakov, ki vam hitro povedo, da ste v družbi toksične osebe (foto: Profimedia) Profimedia
6. 7. 2021

V življenju se večkrat znajdemo v družbi ljudi, ki nam niti malo ne ustrezajo. Njihova osornost in nesramnost nas tako razdraži, da takih oseb enostavno ne prenašamo.

Seveda ni nujno, da krivda vedno tiči v drugem človeku – včasih je tudi naše vedenje razlog za slabe odnose. Vendar pozor, če ob prvem srečanju dobite občutek, da je oseba toksična, potem najverjetneje je.

Toksični ljudje znajo vsako situacijo obrniti tako, da na drugega zgrnejo slabo luč, sebe pa operejo krivde. Tukaj je nekaj znakov, ki vam bodo pomagali pri prepoznavanju 'strupenih' oseb – ne boste verjeli, razkrijete ji lahko v samo nekaj minutah. Včasih tudi prvi vtis šteje.

1. Grdo govorijo o drugih ljudeh

Če se znajdete v družbi opravljivca, se čimprej umakite. Ljudje, ki pred neznanci pljuvajo po drugih, so zares slabe osebe. In verjemite, zagotovo imajo tudi o vas kaj povedati.

2. Neprestano se pritožujejo

Toksični ljudje so tako negativni, da si je včasih težko predatavljati, kako sploh krmarijo svoje življenje. Vse je narobe: v avtu je toplo ali pa mrzlo, kosilo ni okusno ali pa je drago, služba jim ni všeč, otroci so preglasni, hiša premajhna ... Poslušanje tarnanja in pritoževanja je lahko zelo utrujajoče, zato se tako črnogledim ljudem v prihodnje raje izognite.

3. Pričakujejo posebno družbeno obravnavanje

Nekateri ljudje mislijo, da bi si celotna družba morala prizadevati, da se bodo oni počutili posebne. Njihove potrebe bodo vedno bolj pomembne od drugh in nikoli se ne bodo sprijaznili z drugim mestom – po njihovem mnenju si namreč zaslužijo največ.

4. Svoje dosežke bodo obešali na veliki zvon

Medtem ko je povsem v redu, če o lastni uspehih govorite na intervjuju za novo službo, pa spoznavanje novega človeka, ki sebe neprestano izpostavlja, ni najbolj zabavno. Ljudje, ki veliko govorijo o svojih dosežkih, na ta način prikrivajo svoje napake. Družba ljudi, ki vam ne pustijo do besede in vsako zgodbo obrnejo sebi v prid, vam lahko zares škodi – umaknite se.

5. Komentirali bodo vaše življenje / službo

"Tega ne delaš pravilno," verjetno niso besede, ki bi jih želeli slišati od neznanca, ki ste ga pravkar spoznali. Najlažje vam bo, če take komentarje enostavno preslišite, saj vam tovrstnih opazk in 'nasvetov' ne bo uspelo utišati – svoj čas in energijo zato raje vložite v kakšno bolj pomembno stvar.

6. Vaše skrbi jih ne zanimajo

Tudi vi poznate ljudi, ki z vami sicer vedno začnejo pogovor, a vas nikoli ne vprašajo o vašem počutju. Če boste protrebovali nasvet, lahko na njihovo pomoč kar pozabite.

7. Oddajajo neprijeto energijo

Družba toksičnih ljudi je utrujajoča, saj je njihova največja zmožnost, da lahko vsako osebo spravijo v slabo voljo. Če se torej poleg človeka ne počutite dobro, si raje poiščite drugega sogovornika. 'Strupenci' se namreč ne bodo spremenili ali pa se vam opravičili za njihovo nesramno vedenje.

Povzeto po: Ideapod