8 izgovorov, zaradi katerih marsikdo ostane v nezdravem razmerju

8 izgovorov, zaradi katerih marsikdo ostane v nezdravem razmerju (foto: Profimedia) Profimedia
3. 2. 2020

Če v razmerju pridete do točke, ko ljudje morajo iskati razloge, zakaj bi ostali v njem, je že to jasen razlog za odhod. A nekateri ne mislijo tako.

Poznate kakšen par, pri katerem je jasno, da preprosto nista drug za drugega, a kljub vsemu še vztrajata v razmerju? Zakaj je tako? Navajamo osem običajnih izgovorov za tako početje.

1. Načrtovala sta skupno življenje

Lepo je delati stvari v družbi partnerja, zato se je težko obrzdati in ne delati načrtov za prihodnost, še posebej, če je od začetka zveze minilo le nekaj mesecev. Pametno je počakati, da zadeva dozori do neke smiselne meje in šele nato začeti z načrtovanjem skupnega življenja. Ko prva zaljubljenost mine, bo morda eden od partnerjev obžaloval prenagljeno odločitev za skupni (že vplačani) dopust, o skupni selitvi v najemniško stanovanje (za katerega je najemnina plačana za nekaj mesecev v naprej) ... Zato se zna zgoditi, da bosta zavlačevala z razhodom, čeprav bo najmanj eden med njima vedel, da ni s pravo osebo.

2. Skupaj sta že celo večnost

Marsikdo pozna par, ki je skupaj še od srednje šole oziroma fakultete. Ko gre za tako dolgo skupno zgodovino, se je težko raziti – oba sta v razmerje vlagala čas in trud. A pomnite: Tudi če ste zgradili hišo, to še ne pomeni, da morate živeti v njej. Vedno se bo našel nekdo, ki jo bo z veseljem kupil.

3. Živita v skupnem gospodinjstvu

Med mladimi pari se zelo pogosto zgodi, da si najamejo skupno stanovanje in zaživijo življenje, ki naj bi sčasoma vodilo do poroke. Kaj pa, ko eden ugotovi, da mu ne bo zneslo, saj ga razmerje ne zadovoljuje? V takem primeru je boljše biti iskren do sebe in se preprosto raziti, saj življenje v skupnem gospodinjstvu ne more biti izgovor za dolgoročno vztrajanje v slabem razmerju.

4. Družbeni pritiski

Prijatelji, družina, hišni ljubljenček ... Marsikdo zaradi vsega naštetega čuti pritisk in se dobesedno boji raziti s partnerjem, saj misli, da bo s to potezo razočaral vse okrog sebe. A dobro je vedeti, da nismo v razmerju s prijatelji ali družino, temveč z drugo osebo. Pritisk družbe naj torej ne bo izgovor za vztrajanje v okoliščinah, ki nas ne osrečujejo.

srce

5. Strah pred odhodom

To je verjetno najresnejši razlog, zaradi katerega ljudje mislijo, da bi morali ostati v razmerju. Bojijo se, kaj se bo zgodilo, če odidejo – vzroki za ta strah pa so verjetno utemeljeni (verbalno nasilje, psihično maltretiranje, mogoče tudi fizično ...) Če osebo skrbi, kaj se bo zgodilo, ko odide, je to zelo jasen znak, da preprosto mora stran. Če ne zmore sama, je priporočljivo, da si čim prej poišče pomoč. V primeru, da poznate tako osebo, ji tudi vi lahko ponudite pomoč. Vedite, da jo res potrebuje.

6. Bojazen pred osamljenostjo

To je eden od najbolj pogostih izgovorov, zakaj ljudje ostajajo skupaj v razmerjih, tudi če jih ta ne osrečujejo. Ljudje smo družabna bitja, ki uživamo v bližini drugih, še posebej tistih, ki nam zagotavljajo, da nas imajo radi. Težko je razdreti tako razmerje, saj to pomeni, da bi lahko čutili veliko osamljenost. A tudi samski stan lahko pomeni novo priložnost – tako za osebnostno rast in za drugo, morda veliko boljše in zadovoljujoče razmerje. Stran s tem izgovorom!

7. Eden misli, da bo spet vzljubil drugega

Ne, res ga ne bo. Če je ljubezen do partnerja preprosto izginila (ja, tudi to se zgodi, pa naj se sliši še tako neverjetno), je nobena terapija ne bo obudila. Tudi če razlog za to ni znan, je spregovorila posameznikova notranjost in mu zelo glasno povedala, da je čas, da gre naprej.

8. Gre za prvo resno razmerje

Ni pomembno, ali ima oseba 18 ali 48 let. Če vztraja v razmerju z nekom samo zato, ker je to njen prvi resni odnos, to še ne pomeni, da ne more imeti boljšega odnosa (z nekom drugim). Razmerja so kot vino – če ste poskusili samo merlot in vam je všeč, je to čisto v redu. Če pa ste se naveličali merlota in slišali za dobre plati terana ... Zakaj že ga ne bi smeli poskusiti?

Vztrajanje v slabih razmerjih zaradi katerega koli razloga ljudem preprečuje nadaljnjo osebnostno rast in razvoj. Zato je potrebno v primeru nezadovoljstva v razmerju pozabiti na izgovore in se pogumno podati na lastno pot.

Povzeto po truth-code.com

Priporočamo