8 močnih razlogov, da vzljubite svojega sovražnika

8 močnih razlogov, da vzljubite svojega sovražnika (foto: profimedia) profimedia
16. 5. 2019

Vsakdo ima kakšnega sovražnika. Nekoga, ki mu z užitkom zadaja bolečino in povzroča bridkost. Sovraštvo se lahko razvije zaradi različnih pogledov ali značaja, nekdo pa vas lahko sovraži tudi brez otipljivega razloga.

Na kak način ste si pridobili sovražnike, pravzaprav ni pomembno, pomembno pa je, da vas sovraštvo ne zavede in da ne sledite vzorcu glavo za glavo, zob za zob. Bolj vam bo koristilo, če boste premislili o zbranih vzrokih, zaradi katerih bi lahko sovražnike začeli celo ceniti. Zapisano vas bo poučilo, kako nesmiselno in neplodno se je ukvarjati s sovražniki. Še več, naučite se lahko, kako jih vzljubiti.

Zatorej, berite in se spoznajte te skrivnosti.

1. Obvladovanje jeze

Vaši sovražniki so nekaj najboljšega, kar se vam lahko zgodi, da se naučite razumeti in obvladati jezo. Seveda znajo iz vas izvleči vse najslabše, kar premorete, a so vam hkrati v pomoč, da se naučite držati čustva na vajetih. Lahko vas spravijo ob živce, toda taki trenutki so najbolj dragoceni za učenje, kako se obvladati.

Obvladovanje jeze je bolj učinkovito, ko to počnete v praksi in ne zgolj v teoriji. Vaši sovražniki so torej terapevti, ki jih potrebujete, četudi si jih dejansko ne želite. Naj si še tako močno želite, da bi jih sovražili, boste nazadnje morali priznati, da se ob njih učite, kako nadzirati čustva.

2. Pozitivna tekmovalnost

Morda še ne veste, a sovražnik je izvrsten tekmec, ob katerem se boste (na)učili in okrepili svojo tekmovalnost (nekateri se niti ne zavedajo, da so tekmovalni, dokler ne naletijo na tekmeca, ki jih motivira). Sovražnik je pravšnja motivacija in vas lahko vodi do uspeha.

Paziti morate seveda, da ne prestopite etične meje. Tekmovalnost skriva tudi pasti, zato je treba obdržati trezno glavo. Naj vas ne zanese, da bi škodovali sebi ali svojim moralnim načelom.

3. Kritika je lahko vodilo uspeha

Najbrž vaši sovražniki ne premorejo dobre besede za vas, toda kljub zlonamernosti je lahko v njihovih besedah tudi zrno resnice.

Obrnite to sebi v prid. Ko vas bodo kritizirali ali izrekli kakšno pikro na vaš račun, stopite korak nazaj, premislite in ocenite njihove besede. V pripombah boste morda našli kakšno upravičeno misel, se z njo soočili in izboljšali svoje delo ali odpravili kakšna značajsko slabost. To je še en dokaz, da so lahko vaši sovražniki na svoj način vaši terapevti.

4. Močni zavezniki

Besedna zveza vzljubiti svojega sovražnika pomeni tudi, da si prizadevate zakopati bojno sekiro in vzpostaviti premirje. Tovrstno prizadevanje vam lahko omogoči, da zgradite trdnejšo osnovo in kolikor mogoče zakrpate nesoglasja. Morda vam celo uspe pridobiti novega zaveznika. Je kdo, ki ne potrebuje zaveznikov?

Takšne poteze vam lahko pomagajo tudi pri delu z ljudmi na dolgi rok. Z njimi boste obrusili osebne veščine v komunikaciji s sodelavci, kar je lahko ključ do uspeha.

5. Svetla stran

Ob množici negativnega v življenju se vselej prebije kanček pozitivnega. Spoznanje, da imate sovražnike, velikokrat obrne pozornost na svetle strani v življenju. Pogosto namreč zanemarjamo stvari, ki so v resnici zelo pomembne, do česar pride tudi zato, ker se preveč ubadamo s sovražniki.

Kakorkoli že, poglejte na stvari z razdalje ter začnite ceniti prijetne ljudi in stvari, ki vas obkrožajo.

6. Nedolžen nesporazum

Včasih je razlog, da ste si nakopali sovražnika, neškodljive in nedolžne narave. Morda sploh ne veste, zakaj je vajin odnos napet in sovražen, a uganko lahko razrešite prav z njim.

Približajte se mu in morda boste razumeli, kaj je narobe. To lahko vodi do prijaznejšega odnosa in premika na bolje. Nesporazumi so nekaj povsem vsakdanjega, zato jih razčistite.

7. Sovraštvo in ljubezen

Dejstvo, da imate vedno kakšnega sovražnika, vam bo pomagalo, da ne boste prezrli tistih, ki jih imate radi. Sovraštvo in ljubezen sta po vsebini nasprotni čustvi in eno zlahka zasenči drugo.

Vedno bo v vaši bližini kakšna sovražno nastrojena oseba, a vedno bodo tudi ljudje, ki vas imajo radi. Spoštujte jih že zaradi vsega, kar naredijo za vas, in nikoli ne dovolite, da bi sovraštvo preplavilo ljubezen.

8. Res morate sovražiti?

Sovraštvo vnaša v življenje negativna čustva ter posledično kopiči slabe in neprimerne odzive. Če si resnično želite uspešno, cvetoče življenje, si ne morete privoščiti te navlake.

Dobro veste, da je sovraštvo škodljivo, zato naredite vse, kar morete, da se ga otresete. Splošno znano je, da nihče ne pride daleč, če na plečih tovori odvečno čustveno prtljago. In prav sovraštvo je najtežji čustveni kovček.

Vir: Lifehack

Priporočamo