8 na videz nenavadnih razlogov za smrčanje

8 na videz nenavadnih razlogov za smrčanje (foto: profimedia) profimedia
19. 8. 2019

Približno 90 milijonov Američanov smrči. Večinoma ti ljudje ne vedo, zakaj smrčijo in na kaj vse lahko smrčanje opozarja, ko gre za splošno zdravje.

Smrčanje je lahko nazorno opozorilo za motnje dihanja, kot je na primer spalna apneja. To je zastoj dihanja med spanjem. K smrčanju pa lahko pripomorejo tudi vsakodnevne navade ali odločitve. A smrčanje lahko pomeni veliko več kot to, da se vaš partner premetava po postelji in se trudi zaspati. Nedavne raziskave so pokazale, da neprijetno nočno »žaganje« poveča tveganje za otrdelost arterij, možgansko kap in težave s srcem.

Na srečo lahko veliko primerov smrčanja nadzorujete. Prvi korak je, da ugotovite, kaj ga povzroča in nato ustrezno ukrepate. Ponujamo vam nekaj na videz nenavadnih vzrokov, ki se lahko skrivajo v ozadju vaše neprijetne navade.

1. Večerni kozarec vina

Kozarec vina ob koncu dneva vas lahko sprosti, ni pa nujno, da koristi spokojnemu spancu. Alkohol sprošča mišice dihalnih poti, kar lahko vodi do prekomernega smrčanja. Četudi niste reden smrčač. Zaradi manj krepčilnega in globokega spanca boste sčasoma postali čez dan dezorientirani in zmedeni.

2. Zamašen nos

K smrčanju prispevajo tudi ovire nosnih prehodov. Lahko gre za alergije ali zvit nosni pretin. Pri alergijah (pršice) se obrnite na specialista za alergije, ko gre za nosni pretin, vam bo pomagal otorinolargingolog. Razpršilci za nos lahko povečajo volumen v nosu za približno 20 odstotkov, kar pomembno poveča prehod. Ti izdelki pomagajo ublažiti otekanje mehkih tkiv ob vnetju ali zaradi občutljivosti na okolje.

3. Spanje na hrbtu

Najbrž vsi veste, da smrčači večinoma spijo na hrbtu. Verjetno veste tudi, zakaj smrčijo. Zaradi lege na hrbtu namreč čeljust in jezik zdrsneta v zadnji del grla. Po eni od raziskav približno 92 odstotkov tistih, ki trpijo zaradi motenj spanja, diha bolje, če spijo na boku. S tem boste smrčanje občutno zmanjšali, tistim, ki trpite zaradi resnejših motenj spanja (spalna apneja) pa lahko pomaga lajšati nekatere od simptomov. Poveča vaš nočni vnos kisika in zaščiti dihalne poti.

4. Telesna teža

Prekomerna teža lahko privede do slabega mišičnega tonusa ter povečanega tkiva okoli grla in vratu. Oboje ustvarja razmere za smrčanje. Mirnejši spanec vam bo omogočila redna telesna aktivnost.

5. Ščitnica

Spremembe v zgornjih dihalnih poteh, ki vodijo do težav z dihanjem med spanjem, lahko povzroči tudi premalo aktivna žleza ščitnica. Študije kažejo, da hormonsko uravnavanje pri ljudeh z manj delujočo ščitnico, vpliva tudi na smrčanje. Druga znamenja, da ščitnica slabo deluje so še utrujenost, nabiranje kilogramov, suha koža, redčenje las in depresija.

6. Starost

Smrčanje je pogostejše v zrelejših letih, saj je tkivo bolj ohlapno. Verjeli ali ne, pomagate si lahko s pevskimi vajami. Dobrodošli so tudi nosni trakovi za dihanje, ki širijo nosnice in izboljšajo oksigenacijo pljuč.

7. Oblika ust

Vsakdo je grajen drugače, anatomija ust pa povzroča večjo nagnjenost k nočnemu žaganju hlodov. Nižje, debelejše in mehkejše nebo zoži dihalne poti, zato je smrčanje pogostejše. Pri nekaterih strukturnih razlikah se da ukrepati. Pomagajo snemljiva akrilna naprava ali kakšne drugi pripomočki za usta, ki zmanjšajo težave.

8. Spol

Slaba novica za moške – raziskave namreč kažejo, da telesne razlike med spoloma prispevajo k smrčanju. Moški imajo ožje dihalne poti, zaradi česar že po naravi več smrčijo. Za nameček po statistiki popijejo tudi več alkohola kot ženske, kar dodatno vzpodbuja neprijetne nočne motnje.

Če za vas ne velja nič od naštetega …

preverite, ali je lahko vzrok za smrčanje spalna apneja. Gre za resno zdravstveno stanje, ki ga ne smete ignorirati. Zaradi te bolezni med spanjem pogosto nehate dihati (največkrat med smrčanjem). Do zastoja dihanja pride zaradi zapore, ki nastane v zgornjih dihalnih poteh, in sicer v ožini žrela za mehkim nebom, jezičkom in korenom jezika. Dlje kot traja zapora, manj kisika pride v organizem in za trenutek se prebudite. Kratkotrajna prebujanja se lahko ponavljajo večkrat na uro in se jih niti ne zavedate, a vendarle porušijo kakovost spanca in povzročajo prekomerno zaspanost ter druge težave. Če bolezni ne zdravite, se poveča verjetnost za možgansko kap, srčni infarkt, motnje srčnega ritma in visok krvni pritisk, hkrati pa se poslabšajo bolezni, kot so srčno popuščanje, kronične obstruktivne pljučne bolezni in epilepsija. Zatorej se čim prej odpravite k zdravniku.

Vir: Life

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri