8 prikritih znamenj, da nekdo vas in vašo pomoč jemlje za samoumevno: Bodite pozorni!

8 prikritih znamenj, da nekdo vas in vašo pomoč jemlje za samoumevno: Bodite pozorni! (foto: profimedia) profimedia
31. 7. 2021

Pripravljenost, da pomagate drugim, je lepa lastnost, izkoriščati pa se vendarle ne smete pustiti. Spretni ljudje znajo izrabljati dobroto za lastne koristi, vaše usluge pa sprejemajo kot nekaj samoumevnega.

Najprej morate prepoznati znamenja, da vas nekdo izrablja, potem se morati naučiti reči ne. Zbrali smo osem znamenj, značilnih za ljudi, ki brez zadrege izkoriščajo bližnje.

1. Prisvajajo si tuje uspehe

Ko vam nekdo skuša odščipniti zaslužen uspeh, je to zanesljivo znamenje, da izrablja vaš prijazni značaj. Najpogosteje se to dogaja po dobro izpeljanem projektu na delovnem mestu. Sodelavec se spretno poveže z uspehom in si odtrga del pohvale, ki pripada izključno vam. Takih posegov ne smete spregledati, ampak se morate postaviti zase.

2. Enosmerna cesta

Zanesljivo znamenje izkoriščanja je tudi nevljudnost, ko nekdo sprejme uslugo in se pozabi zahvaliti, ali se ob priložnosti, ko vi potrebujete pomoč, izogne in usluge ne vrne. Neizrečena zahvala pomeni, da vašemu prijatelju ali prijateljici ni mar za vaša čustva. Povrhu je v prijateljskih odnosih običajna vzajemnost. Ko pa ste samo vi tisti, ki vselej priskoči na pomoč, posluša težave, skuša svetovati in pomagati, je tak odnos kot vožnja po enosmerni cesti. Vselej dajete in nikoli ne prejmete.

3. Ubogljivost

Naučite se reči ne. Preden privolite, da boste nekaj naredili, se vprašajte, ali boste pozneje zaradi tega hudi nase. Če si boste odgovorili pritrdilno, naj bo vaš odgovor prijazen ne. V primeru, da bi vas nekdo še naprej silil, ga ponovno prijazno zavrnite. Ne dovolite si, da bi vas razumeli kot ubogljivo bitje, ki naredi vse, za kar ga prosijo. Četudi radi pomagate ljudem, morate postaviti meje.

4. Napačna enačba

Vaš prijatelj (ali prijateljica) se krepko obeša na vaša ramena, ko pa ga vi potrebujete, ga ni nikjer. To je izrazito sebično obnašanje. Vi mu podarite dragoceni čas in prisluhnete njegovim težavam in zapletom, najsi bo v poslovnem ali zasebnem življenju, ko bi se radi vi pogovorili o svojih zadregah, pa prijatelj ni dosegljiv. Vsak matematik vam bo povedal, da je s to enačbo nekaj hudo narobe in da se ne izide. Prijateljstvo naj bi bilo bolj ali manj uravnoteženo, nihče se ne bi smel počutiti izkoriščanega. Ko gre za tesnega prijatelja, se pogovorite in povejte, kaj čutite, če je prijateljstvo površno, pa najbrž nima smisla zapravljati moči in časa.

5. Pretirano laskanje

Ko vas sodelavec zasipava z občudovanjem in hvalo, vam laska, kako vedno in vse izpeljete odlično, lahko gre zgolj za prilizovanje z napačnimi izhodišči. Hoče vas zaslepiti s hvalo in prikriti pravi motiv: izkorišča vas, da opravite njegovo delo. Vi pač veste vse, zato vas vpraša, ne da bi se potrudil in sam poiskal potrebne informacije. Ne nasedajte takšnim prebrisanim falotom.

6. Visok davek

Neuravnoteženi odnosi povzročajo zdravstvene težave. Raziskovalci so odkrili in večkrat potrdili, da razmerja, v katerih nimate podpore, ali v katerih ste izpostavljeni nenehnemu negativizmu in nepredvidljivem odzivu, sčasoma poberejo svoj davek. Plačilo je odmerjeno visoko, saj ga poravnate z načetim zdravjem.

7. Občutek manjvrednosti

Nadvse pomembno je, da si zapomnite naslednje pravilo: če ne cenite sami sebe, ne morete pričakovati, da vas bodo cenili drugi. Strokovnjaki priporočajo, da si v primeru, ko se vam zdi, da vas jemljejo za samo po sebi umevno osebo, odgovorite na nekaj vprašanj. Ali se kar naprej opravičujem? Ali raje stojim v ozadju, namesto da bi sedel/a za mizo? Se raje ugriznem v jezik in molčim, namesto da bi povedal/a, kaj mislim? Če so odgovori pritrdilni, imate najbrž občutek manjvrednosti. Podcenjevanje lastne vrednosti daje drugim možnost, da vas izkoriščajo.

8. Postavljanje meja

Občutek, da vselej dajete, pomeni, da je čas za postavljanje novih meja. Nenehno bombardiranje s prošnjami v slogu naredi to, opravi ono, pridi po to, odnesi ono, se mora končati. Ob naslednji priložnosti, recite, da ne morete. Ne iščite opravičil in izgovorov, sicer se boste obtežili s krivdo, preprost ne morem bo dovolj. Najbrž vam bo v začetku težko, a sčasoma boste le postavili meje in si izborili svoj prostor pod soncem.

Vir: Reader's digest

Priporočamo