8 stvari, za katere bi si želeli, da bi jih vedeli kot najstniki

8 stvari, za katere bi si želeli, da bi jih vedeli kot najstniki (foto: profimedia) profimedia
2. 5. 2021

Se spomnite, ko ste bili najstnik in ste mislili, da vam je čisto vse jasno, medtem ko vsi drugi okoli vas ne razumejo ničesar? Ah, ko bi takrat vedeli stvari, ki jih vemo danes, bi v mladosti še toliko bolj uživali.

1. Niso vsi proti nam

V bistvu nihče ni bil proti nam. Mislili smo seveda drugače. Da se je cel svet odločil mučiti specifično nas. Da imajo vsi z nami problem. Učitelji, starši, sosedje, sorodniki, svetovalci, vozniki avtobusov, vsi. Edino Kurt Cobain nas je kolikor toliko razumel, potem pa je bil tudi on proti nam, ker se je ustrelil. Kasneje smo ugotovili, da so bili vsi okoli nas le prestrašeni za našo dobrobit, ker smo na vsak način hoteli od njih pobegniti.

2. Igra žrtve ne deluje

Nihče nima nikogar raje samo zato, ker je žalosten. Depresija ni modni dodatek, depresija je bolezen. Prebiti se čez težke čase in poskrbeti za lastno srečo - to se na koncu vidi veliko lepše.

3. Vsi bijemo iste bitke

Čeprav je Marko dobil nov računalnik pol leta pred nami, še ne pomeni, da je celotno njegovo življenje postalno z rožicami. Kot najstniki nikoli nismo pogledali v ozadje življenj ljudi okoli nas, videli smo samo tisto prvo, javno podobo. In verjeli, da se vsem godi mnogo bolje kot nam. Razen tistemu pobalinu v zadnji vrsti, ki je imel same cveke.

4. Vsakomur ne smemo verjeti

Kot najstniki smo predvidevali, da smo samo mi mojstri laganja. V bistvu nam ni bilo jasno, da nam tako ali tako nihče ni ničesar verjel in so vsako naše zatrjevanje vzeli s ščepcem soli. Na drugi strani smo kot spužva požirali plaz besed, ki so nam jih namenili prijatelji ali - še bolje - starejši najstniki. Še dobro, da nismo končali v kakšnem samomorilskem kultu, ker smo drugim verjeli čisto vse.

5. Včasih pač ni tvoj dan

Vsak poraz je bolel, kot da je bil za nas usoden. Šele sčasoma smo se zavedli, da za vsakim danes, pride nov jutri. 

6. Izgubljenost ni permanentna

Kar naprej so nas spraševali, kaj bomo, ko odrastemo. Kaj bo z nami. Mi pa smo na drugi strani panično skomigali, ker čisto zares nismo imeli niti najmanjše ideje, kaj nas zanima. Razen depresivne glasbe, seksa in spanja. Zdaj ugotavljamo, da je vsaj polovica naših vrstnikov tudi dvajset let kasneje še vedno precej izgubljenih. In veste kaj -  ti ljudje so še najbolj zanimivi.

7. Včasih moraš dati, da kaj dobiš

Če nas danes nekdo prosi za žvečilni gumi in imamo samo enega, pač žrtvujemo tega zadnjega tudi, če smo ga hranili za žvečenje po kosilu. Ker zdaj razumemo, da to pač ni zadnji žvečilni gumi na svetu. Štekate?

8. Končano razmerje ni smrtno nevarno

Tista bolečina, ko je nova in neprepoznavna, boli po celem telesu. Postopoma se privadimo. Ker znamo potem tudi ljubiti na različne načine in ne samo 100% na polno v prvem tednu. Ljubezen lahko tudi boli, ampak ni nevarna.

Priporočamo