8 stvari, za katere imamo še vedno dvojna merila

George Clooney - zanj pa zares in brez dvoma velja: starejši je, bolj je seksi. (foto: profimedia) profimedia
5. 4. 2015

Ko to počno ženske, jih gledamo malček postrani. Ko pa to počno moški, le skomignemo.

Sean Connery - starejši, zrel, moški in seksi ko sam vrag ;)
Feminizem je danes spet v modi. Očitno ne brez razloga. Na sliki Georgia May Jagger, Charlotte Free in Sam Rollinson. Cara Delevingne je prav tako prisotna, a je ni na fotografiji.

Ne moremo zanikati, da je bilo leto 2014 odlično za ženske. Konec koncev je feminizem praktično postal del osrednjih debat. A dvojna merila še vedno obstajajo. Vsaj za naslednja področja.

1. Število spolnih partnerjev

Prepričanje, da večje število partnerjev pri moškem pomeni, da je zapeljivi plejboj, pri ženski pa, da je cenena vlačuga, se zdaj počasi le umirja. Filozofija se spreminja tudi zaradi bolj odprtega odnosa žensk do seksa, a kar priznajmo, da če spoznamo tisto dekle, ki je bolj radodajne sorte, nam po glavi hitro prično begati raznoliki predsodki. (Na našem koncu jim še vedno radi rečejo "vaško kolo".)

2. Način oblačenja

Upate uganiti, kako zelo si ženske želijo od moških izvedeti, kaj si mislijo o njenem modnem slogu? Recimo na lestvici od 1 do 10. Naj vam namignemo - rešitev je manj kot 2. Kar pa ne pomeni, da moški ne bodo z veseljem dali vsakemu dekletu vedeti, kaj si mislijo o njenih vročih hlačkah, kratkem krilcu ali visokih petkah. Ker seveda - če se ona oblači zapeljivo, to verjetno počne zato, da jo vsi gledajo, kajne?

3. Kakršnekoli dlake

Bi za to sploh izgubljali besede?

4. Osredotočenost na kariero

Poslovni moški, ki so žrtvovali vse za svojo fantastično kariero, bodo verjetno prej ali slej dobili obširen intervju v kakšnem poslovno-finančnem časniku. Ženske pa znamo hitro obsoditi, da so obsedene s kariero in zato zanemarjajo druge svoje odgovornosti, kot so rojevanje otrok in negovanje s kariero obsedenih možev. Resnica je seveda drugačna - so tudi ženske, ki preprosto ljubijo svojo službo. 

5. Previsoka telesna teža

Nekaj kilogramov preveč pomeni za žensko nekaj popolnoma drugega, kot za moškega. Če je on kosmati, mehki medvedek, je ona zanemarjena debeluhinja, ki mora nujno na kakšno grozovito dieto, s katero bo ekspresno izgubila 10 kilogramov in celoten imunski sistem. Koliko filmov lahko naštejete, v katerih ljubek debeluh dobi seksi mankenko? In koliko je filmov, v katerih se zgodi obratno?

6. Želeti si življenje brez otrok

Glede na to, s kakšnim občutkom sramote mnoge ženske priznajo, da si ne želijo biti matere, bi človek pomislil, da jih vidimo le kot stroje za rojevanje otrok. Aja, samo trenutek ...

7. Staranje po naravni poti

Zdi se, da moški z leti postajajo le še bolj privlačni, glede na to, da je bil Sean Connery ostarel že dvajset let nazaj, pa je še kar med najbolj seksi dedci tega sveta. Prehiteva ga zadnje čase le George Clooney - bržda zato, ker je osivel. Kajti sivi lasje so očitno seksi. Gube? Izražajo modrost in izkušnje. Povešena zadnjica? Še vedno je videti sprejemljivo v dobri obleki. Kaj pa pri ženskah? Opisov, kako se žlahtno starajo ženske, žal ni. 

8. Feminizem

Za vsako žensko, ki se glasno bori za ženske pravice in so jo zato označili za revolucionarno, inteligentno in čutno, lahko najdemo petdeset prav takšnih žensk, ki so jih hipno oklicali za nevrotične, histerične in preveč emocionalne.