8 zdravilnih učinkov, ki jih ponuja tekila

8 zdravilnih učinkov, ki jih ponuja tekila (foto: profimedia) profimedia
8. 1. 2018

Seznam zdravilnih učinkov, ki jih ponuja opojna tekila, je nadvse presenetljiv ...

Torej, pripravite si sol in limono ter pograbite kozarec in nazdravite! Ampak pozor: količina naj bo zmerna!

1. Brez mačka

Morda boste ob trditvi, da se boste zjutraj zbudili brez mačka, zastrigli z ušesi, a prava tekila res ne prinaša alkoholnega glavobola. Šumenje v glavi in preglasni zvoki v okolju vas bodo mučili le, če boste pili z vodo razredčeno pijačo (žal se pod tem imenom prodaja vsaka pijača, ki vsebuje 51 odstotkov tekile), ob stoodstotni tekili iz agave pa ni razlogov, da bi vas skrbel jutranji glavobol.

2. Koristna za črevesje

Tekila pripomore, da vaše telo lažje vsrka kalcij, pomemben za zdrave in trdne kosti. Uravnava še absorpcijo maščob v črevesju in hrani dobre črevesne bakterije. Za zdrav prebavni trakt vam bo torej kozarček ali dva pomagal na dolgi rok.

3. Prijazna za diabetike

Mnoge alkoholne pijače povzročajo diabetikom težave, saj sladkor in alkohol zvišujeta raven krvnega sladkorja. Nekateri zdravniki so prepričani, da je tekila za diabetike boljša izbira kot večina drugih pijač. Vsebnost sladkorja je v tekili mnogo manjša kot na primer v rumu ali konjaku, zato je manjši tudi vpliv na višji krvni sladkor.

4. Boj proti holesterolu

Opojna pijača iz agave pomaga pri razgrajevanju maščob v hrani, zato jih telo lažje vsrka, predela in uniči. Posledično se znižuje raven slabega holesterola (LDL).

5. Protibolečinski učinek

Za Mehičane je tekila že od nekdaj zdravilo za bolečine vseh vrst. Raziskave so potrdile, da res učinkovito lajša bolečine. Širi žile, kar pripomore k boljšemu pretoku krvi, pomaga pa tudi, ko imate težave z napetostjo, pritiskom in celo z blažjim glavobolom. Najbrž vas to ni pretirano presenetilo, saj si tudi v Sloveniji pomagamo pri različnih težavah z zdravilnim žganjem.

6. Transportni sistem za zdravila

Morda se vam bo zdelo za lase privlečeno in boste nejeverno dvignili obrvi, a tekila resnično pomaga pri dostavi zdravil. Želodčna kislina namreč pogosto zdrobi zdravilo še preden pride v črevesje, kar zmanjšuje učinkovitost zdravila. Tekila deluje kot prevozno sredstvo in varuje zdravilo, dokler ne pride do črevesja. Kozarček tekile zato lahko pomaga bolnikom s kolitisom, Crohnovo boleznijo in sindromom razdražljivega črevesja, včasih pa tudi bolnikom s črevesnim rakom.

7. Preganja prehlad

Veliko Mehičanov se spominja, kako so njihovi starši mešali napitke iz limoninega soka, tekile in agavinega nektarja ter ob vremenski ohladitvi preprečevali prehlad. Vitamin C in nektarjeve učinkovine varujejo pred prehladom, zdravijo vnetje grla in zmanjšujejo število nezaželenih črevesnih bakterij.

8. Pomoč pri hujšanju

Nobena vrsta alkohola ni rešitev za hujšanje, kozarček tekile pa vam vseeno lahko pomaga, da izgubite kak kilogram. Zakaj? Zaradi prej omenjene absorpcije kalcija, ki ne krepi le kosti, ampak pripomore tudi k razgradnji maščob. Torej, več kalcija v telesu, manj maščob. Dober razlog, da zvrnete kozarček tekile.

Morda bi vas zanimalo še:

Vir: theluxuryspot.com