8 značilnosti levičarjev, ki kažejo, da gre za izjemne ljudi!

7. 6. 2017
Deli
8 značilnosti levičarjev, ki kažejo, da gre za izjemne ljudi! (foto: Profimedia)
Profimedia

Dobra novica za levičarje: Obstajajo znanstveni dokazi, da so ljudje, ki pišejo (in rišejo ter počnejo vse ostalo) z levo roko, res izjemni. A to so verjetno že vedeli.

Pred 20 leti je veljalo prepričanje, da bodo levičarji umrli prej in da so bolj nagnjeni k nesrečam. Še pred tem pa je dominantna uporaba leve roke pomenila znak slabosti, ki ga je treba preseči. Tudi pri nas so pred desetletji otroke, ki so v prvem razredu osnovne šole svinčnik prijeli z levo roko z raznimi »metodami« skušali prepričati, da to ni najboljše. Nekateri so popustili (in v poznejših letih obžalovali), drugi pa so vztrajali pri svojem (ne glede na posledice).

No, dandanes na srečo več ni tako. Morda je zato posledično levičarjev tudi več, kot jih je bilo včasih. Znanstveniki so (malce za šalo in malce zares) zbrali nekaj zabavnih dejstev o levičarjih. Preverite, za kaj gre – še posebej, če ste levičar ali je to nekdo med vašimi bližnjimi.

1. Nihče ne ve, zakaj levičarji obstajajo

Čeprav so v zadnjih letih na to temo opravili kar nekaj raziskav, znanost še nima odgovora na vprašanje, zakaj so nekateri ljudje levičarji. Delno naj bi bila nagnjenost podedovana po materini strani družinskega drevesa. Druga teorija pravi, da je tako zaradi večje količine testosterona v maternici – takrat obstaja večja verjetnost, da bo otrok levičar.

2. Nihče ne ve, koliko levičarjev živi med nami

Različne študije navajajo, da naj bi bilo od 5 do 26 odstotkov ljudi levorokih. A te številke variirajo glede na kulturno in versko okolje, v katerih so bile opravljene raziskave.

3. Za levičarje obstaja večja verjetnost, da bodo dobri športniki

Okrog 25 odstotkov igralcev bejzbolske lige MBL je levičarjev. To pa ni edini šport, v katerem prednjačijo levoroki športniki. Bolje naj bi se odrezali tudi v tenisu – kar 40 odstotkov odličnih teniških igralcev je levičarjev. Ker so gibi teh športnikov drugačni, jih nasprotniki težko dohajajo. Šport je stvar rutine, in ko jo nekdo prekine oziroma spremeni, to vpliva na igro športnika.

4. Levičarjev niso nikoli mogli »iztrebiti«

Kot smo že zapisali, so šolarje včasih silili pisati z desno roko, saj so pisanje z levo roko dojemali kot težavo. Kljub različnim (tudi zelo neprijetnim) prijemom šolskim oblastem tega ni uspelo izkoreniniti. Očitno so torej zelo trpežni in vztrajni ljudje.

5. Boljše rešujejo težave

Znanstveniki so prepričani, da so levičarji boljši v divergentnem razmišljanju ali iskanju več rešitev za kakšno težavo. Rezultat tega je da bodo dosegali boljše rezultate v službah na področju znanosti, umetnosti in tehnologije. Znani levičarji, ki so zasloveli na svojih področjih dela, so: Marie Curie, Ludwig Van Beethoven, Pablo Picasso, Bob Dylan, Paul McCartney, Bill Gates, Julia Roberts, Angelina Jolie, Nicole Kidman in Jean-Paul Gaultier. Res impresivna druščina!

6. Možno jih je prepoznati že pred rojstvom

Zdravniki lahko napovedo, ali obstaja možnost, da bo otrok levičar. Večina otrok, kar 90 odstotkov, v maternici premika desno roko in sesa desni prst. Kaj pa ostalih 10 odstotkov? Ti otroci so prihodnji levičarji!

7. Imajo dobro družbo

Med znanimi levičarji so številni znanstveniki, umetniki, politiki, igralci, tako da je ta druščina res dobra: med njimi so Albert Einstein, Barack Obama, Bill Gates in Neil Armstrong.

8. Večina levičarjev se rodi od pozne pomladi do zgodnjega poletja

Ena izmed raziskav je pokazala, da je večina levičarjev rojena med marcem in junijem. Po tem podatku lahko sklepamo, da so mame zanosile med junijem in oktobrom. Znanstveniki natančno še ne vedo, kaj naj s tem podatkom – a kljub vsemu gre za zanimivo odkritje.

Povzeto po simplecapacity.com

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan