8 zvezdnikov, ki so javno spregovorili o svojih težavah z anksioznostjo

8 zvezdnikov, ki so javno spregovorili o svojih težavah z anksioznostjo (foto: profimedia) profimedia
17. 6. 2019

Škodljivi stereotipi o duševnih boleznih marsikoga ustavijo in namesto, da bi poiskal pomoč, še naprej trpi. Odmaknjen v svojem strahu in brez pristnega stika z okoljem.

Z majhnimi koraki, a vendarle, se stigmatizacija le umika. K temu so veliko pripomogli tudi zvezdniki, ki se soočajo s tovrstnimi težavami in jih ne prikrivajo. Premorejo celo dovolj poguma in o njih javno spregovorijo.

Zbrali smo osem slavnih oseb iz filmskega in glasbenega sveta, ki so brez dlake na jeziku spregovorili o svojem boju s tesnobo ali anksioznostjo.

Chris Evans

Filmski super heroj je svojo tesnobo slikovito opisal s »hrupnimi možgani«. Leta 2016 je v pogovoru za revijo Rolling Stone razkril, da ga tesnoba pogosto obvlada med premierami. Takrat se dogajanje na rdeči preprogi spremeni v »pol ure dolgo hojo po vročem oglju«. Evans je anksioznost skušal odpraviti z duhovnostjo ter se lotil vsega od meditacije do branja budističnih besedil, s čimer je skušal umiriti svoj nemirni um. Meni, da mu je zdaj »veliko bolje«, vendar se občasno še vedno sooča z dvomi. Predvsem takrat, ko pretirano razmišlja o stvareh in v njegovi analitični glavi preveč brni.

Ryan Reynolds

Reynoldsu je pri soočanju s tesnobo v neizmerno pomoč žena in poklicna kolegica  Blake Likely. Ni ga le prepričala, da je sprejel vlogo v filmu Deadpool, ampak mu je stala ob strani med snemanjem in mu pomagala skozi krizna obdobja ob nastajanju filmu. V intervjuju za revijo Variety je povedal, da ga je močno skrbelo, da bi razočaral oboževalce, zato se je še bolj zagrizeno poglobil v scenarij in s skripto v roki prebedel precej noči. »Žena mi je pri tem pomagala. Imam srečo, da je ob meni tako razumevajoča in močna ženska,« se je poklonil svoji srčni izbranki.

Gina Rodriguez

Gina je svojo »skrivnost« javnosti sporočila v mesecu mentalnega zdravja na družbenem omrežju instagram. Zvezdnica filma Katastrofa na Horizontu je posnela deset sekund dolg video, pri čemer ji je pomagal prijatelj in osebni fotograf Anton Soggiu. Na posnetku se je predstavila v vsakdanjih oblačilih in brez ličil. »Vedno je biti lepo pred objektivom, toda tokrat sem se predenj postavila samo jaz. Brez odvečne navlake sem se razkrila na ulicah Los Angelesa,« je zapisala v posnetku.

»Trpim zaradi tesnobe,« je nadaljevala: »Ob tem posnetku sem videla, kako sem zaskrbljena, a sem na srečo premogla sočutje do sebe. Osebo na posnetku sem želela zaščititi, ji povedati, da ni nič narobe, nič drugače in nič čudno, če si anksiozen, in da bo to premagala. Rada pogledam ta videoposnetek. Ob njem mi je sicer neprijetno, a istočasno se počutim tudi svobodno, morda se celo sprejemam takšno, kakršna sem. To sem jaz, prava Gina.«

Emma Stone

Za vlogo v filmu La La Land z oskarjem nagrajena igralka je o svojih izkušnjah s tesnobo in terapiji večkrat javno spregovorila.

»Bila sem zelo, zelo, zelo aknksiozen otrok in me je pogosto napadla panika,« je povedala v pogovorni oddaji s Stephenom Colbertom. Pokazala je tudi sliko male zelene pošasti, ki jo je narisala, da bi bolj natančno predstavila svojo tesnobo iz časa, ko je bila stara devet let. »Če preveč poslušam to pošast, me zdrobi, toda, če obrnem glavo in delam naprej, kar pač delam, ter ji ne namenim pozornosti, ki jo potrebuje, se zmanjša in izgine,« pa je pred tremi leti povedala za revijo Rolling Stone. Terapija, igralstvo in improvizacija so ji pomagali, da se je lažje soočila z anksioznostjo. »Moraš biti prisoten in improvizirati, to je antiteza tesnobe,« je še odkrila v pogovoru za revijo Rolling Stone.

Zayn Malik

Britanskega pevca in pisca besedil ne muči zgolj tesnoba, ampak se sooča tudi z motnjami hranjenja. V svoji avtobiografiji je podrobno opisal, kako so ga pritiski na turneji s skupino One Direction pripeljali do tega, da si je začel omejevati hrano do skrajnih meja: »Nekaj dni, včasih dva ali tri dni zapored, nisem ničesar vtaknil v usta.« Medtem ko so se motnje hranjenja in tesnoba zmanjšali, ko je zapustil skupino, Malik zdaj odkrito govori o svojem duševnem zdravju: »Vsi smo ljudje in vsakdo ima neke težave. Žal se marsikdo boji priznati, kaj ga muči. A jaz verjamem, da ne bi smeli ničesar pometati pod preprogo. Morali bi se boriti z vsem, kar je resnično,« je med drugim izjavil za The Sunday Times.

Shawn Mendes

»To, da sem na glas spregovoril o svoji tesnobi, je bila ena od najbolj strašljivih in istočasno najbolj pomembna stvar, ki sem jo kdaj naredil,« je za revijo People priznal kanadski pevec, pisec besedil in maneken Shawn Mendes. Navdih za njegovo uspešnico In My Blood je našel prav v duševnem zdravju.

»Še vedno se borim s tesnobo, vendar se vsak dan opomnim, da se sleherni človek ubada z določeno stopnjo tesnobe in pritiska. V tej godlji smo skupaj,« je opisal, kako si pomaga prebroditi težave. Lani je za časnik The Sun povedal tudi: »Zavestno se trudim, da bi se bolj povezal z ljudmi v svojem življenju. Opazil sem namreč, da sem se zapiral pred vsemi, prepričan, da se bom na tak način lažje zoperstavil tesnobi. Ko gre za anksioznost, se sprašujem, zakaj je ljudem, ki nimajo teh težav, tako težko razumeti, da je naključna in da vas udari v trenutku, ko to najmanj pričakujete.«

Sophie Turner

Tudi pri zvezdnici serije Igra prestolov se je združilo več težav. Ob anksioznosti še motnje hranjenja in depresija, kar je minuli mesec razkrila v intervjuju za The Times UK. »V mladosti sem se preveč ukvarjala s svojim telesom, kar je na nek način prevladalo moj um. Preštevala sem kalorije (joule) in si prigovarjala 'Oh, danes bom jedla samo orehe'.« Ko je ostala brez mesečnega perila, se je odločila za terapijo.

Turnerjeva je o učinkih terapije in o vplivu moža Joa Jonasa spregovoril v podcastu z Dr. Philom. »Zdaj se počutim veliko bolje. Redno hodim na terapijo in jemljem zdravila. Mislim, da se imam rada, ali bolj natančno, imam se raje, ko sem se imela prej. Pravzaprav se še vedno nimam čisto  rada, a je ob meni nekdo, ki mi je odprl oči in me prepričal, da premorem določene kvalitete. In ko ti nekdo vsak dan prizna, da te ljubi, pomisliš, zakaj te ima rad. Ob tem spoznaš, da se imaš tudi ti nekoliko rajši.«

Dacre Montgomery

Avstralskega igralca spremlja tesnoba od 12. leta starosti naprej. Pri 24 letih se spominja, da »ni bil slišan« in da »ni premogel znanja za boj z duševnimi težavami«. Sčasoma je pozornost obrnil v pravo smer. V telovadnico in k jogi ter si postavil cilj – doseči osebno srečo.

Vir: Insider

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri