80 % Japoncev bi podprla žensko na cesarskem prestolu

80 % Japoncev bi podprla žensko na cesarskem prestolu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
13. 5. 2019

Skoraj 80 odstotkov Japoncev podpira idejo, da bi cesarski prestol zasedla ženska, je pokazala raziskava časopisa Nikkei Business. Proti jih je le 14 odstotkov. Po veljavni zakonodaji lahko cesarski prestol na Japonskem zasede samo moški potomec.

Od 1. maja cesarski prestol zaseda Naruhito, ki je že 126. japonski cesar. Na prestolu krizantem je nasledil očeta, cesarja Akihita, ki je dan prej abdiciral. To je bila prva japonska abdikacija po 202 letih.

Po zakonu o cesarski hiši naj bi bil prestolonaslednik moški potomec v moški liniji, ki pripada cesarskemu rodu. Naslednji v vrsti je tako novi kronski princ Akishino, Naruhitov mlajši brat, ki mu sledi 12-letni princ Hisahito, sin Akishina in njegove žene Kiko.

Niti Akihitova žena cesarica Masako niti njegova edina 17-letna hči princesa Aiko tako po trenutnih zakonih ne moreta zasesti prestola.

Japonska cesarska družina se že sooča s krizo nasledstva. V svoji generaciji cesarske družine je namreč Hisahito edini moški naslednik, poleg njega je v cesarski družini še šest neporočenih žensk, ki se morajo odreči svojemu statusu, če poročijo z moškim, ki ni plemiškega rodu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri