9 laži o ljubezenskem razmerju, v katere verjamejo samske ženske po 40. letu

9 laži o ljubezenskem razmerju, v katere verjamejo samske ženske po 40. letu (foto: profimedia) profimedia
16. 11. 2020

Ste samski in ste tega siti čez glavo? Seznanite se z možnostmi, ki lahko spremenijo vaše obnašanje in pristop do ljubezni po štiridesetem.

Pri 40+ ima ženska za sabo določeno ljubezensko zgodovino. Minulo razmerje si želi nadomestiti z novim, a zaradi različnih razlogov še ni našla ustreznega sopotnika. Morda je ločena in jo zaradi razočaranja ponovna zveza straši, lahko je vdova in trepeta, da ne bo našla pokojnemu podobnega partnerja, ali pa je končala dolgoletno zvezo in tehta možnosti za začetek nove.

Resnici na ljubo vzpostavljanje novega razmerja po štiridesetem ni lahko. Po drugi strani pa se ljudje zaljubljajo vsak dan in zakaj ne bi tudi vi našli ljubečega partnerja. V čem je torej težava? Morda bo zvenelo grobo, toda ženske se pogosto pitajo z lažmi, ki jim škodijo. Negativne misli jim preprečujejo, da bi se povezale z nekom, ali huje, zaradi napačnih prepričanj se osamijo in nehajo iskati sorodno dušo.

Škodljive laži je bolje spremeniti v priložnosti. Najprej morate seveda poznati laži, ki vas zadržujejo pred novim razmerjem. Zbrali smo 9 najpogostejših.

1. Vsi dobri moški so vezani

Najpogostejša laž, ki pride iz ženskih ust, je prepričanje, da so vsi, pozornosti vredni moški, že zasedeni. Trditev ima kratke noge, zanika jo že statistika. V ZDA je polovica odraslih moških samskih (v Sloveniji je bilo leta 2014 dobrih 81.000 samskih moških, starih med 40 in 55 let, in 51.000 samskih žensk). Enako kot ženske so tudi moški razvezani, razlogi za ločitev pa so podobni: odtujili so se od žena, soproge so jih varale ali pa se je odnos preprosto spremenil in se v njem niso našli več. Nekateri so po ločitvi potrebovali čas, da si opomorejo in so pripravljeni na novo zvezo prav zdaj, ko tudi vi iščete novega sopotnika za življenje v dvoje. Kakorkoli obrnete, moški so v podobnem položaju kot ženske, zato trditev, da pravih moških ni na voljo, ne zdrži. V resnici je veliko samskih moških in žensk pri štiridesetih, petdesetih in šestdesetih, odprtih za nov odnos. Zatorej si laž, da primernih moških ni na voljo, prepodite iz glave.

2. Svojo priložnost sem že porabila

Misel, da so svojo ljubezensko priložnost v življenju že izkoristile in da druge ni več, je blizu predvsem vdovam z lepimi spomini na zakonski stan. Prepričane so, da jim v drugo ne bo uspelo najti tako dobrega partnerja. A prav to, da so prvič našle ustreznega sopotnika, je motiv, da se velja potruditi. Če ste lepo razmerje ustvarili enkrat, ga boste lahko še drugič. V arhivu imate uspešen dosje, ki kaže, da veste, kaj je ljubezen, saj ste energetsko nabiti z ljubečimi mislimi. V preteklosti ste to že dokazali, mar ne?

3. Iskanje novega partnerja je nadloga

Ponovni dogovori za zmenke niso od muh, zato ženske pogosto pridejo do točke, ko se jim zdijo zmenki preveč nadležni in napor ne odtehta morebitnega uspeha. Ta občutek je le znamenje, da v resnici ne verjamete v končni uspeh. Če bi namreč verjeli, bi hkrati vedeli, da vas vsak moški, ki ga na novo spoznate, za korak ali dva približa tistemu pravemu. Prepriča vas lahko pripoved ene od najbolj vztrajnih žensk, ki je šla skozi dolgo obdobje iskanja: »Preden sem našla zdajšnjega moža, sem v 15 mesecih na zmenkih izmenjala 30 moških. Se sprašujete, ali sem bila kdaj žalostna, razočarana in jezna? Seveda! A vselej sem se opomnila, da si zaslužim ljubeč odnos in vztrajala sem. Ni mi žal, izplačalo se je.«

4. Če ni moški za čisto desetko, se ne splača

Če je vaša izhodiščna misel, da želite popolnega partnerja za čisto desetko, boste še dolgo sami. Po štiridesetem so možnosti, da vam tak moški potrka na vrata, enake ničli. Morali se boste dvigniti iz udobnega naslonjača in začeti iskati, morali boste na zmenke. Zmenki so igra številk in več moških, kot jih boste spoznali, večje bodo vaše možnosti za dobitek. Boste srečali popolnega? Seveda ne! Večina moških, ki vam bo prekrižala pot, ne bo ustreznih. Pa kaj zato! Saj se vam ni treba zvezati s prvim samo zato, da ne boste sami. Vztrajajte in našli boste pravega. In ne pozabite: popolnega moškega ni. Tudi vi niste popolni. To je mit in pravljica, a kljub temu je tam nekje pravi za vas. Izbijte si iz glave misel o popolnosti, sicer boste še naprej samski.

5. Ni tako čudovit, kot moje prijateljice

Sliši se neverjetno, a mnogo ženske primerjajo moške s prijateljicami. Mar res? To je seveda na moč nespametno. Moški in ženske si že po naravi nismo enaki. K različnosti svoje dodajo še vzgoja in okolje. Pričakovanje, da bo moški tak, kot so vaše prijateljice, je obsojeno na poraz. Večina moških ne bo nikoli tako pozorna ali globoko čuteča, zato pa bo moški v zvezo prinesel drugačne lastnosti, ki vam bodo polepšale življenje. Dober partner bo znal razviti odnos in postopoma dvigniti kakovostno raven vašega bivanja tako, kot ga prijateljice nikoli ne bodo. Zamisel, da bi primerjali prijateljice s partnerjem, si zato izbrišite iz glave.

6. Večina moških laže, vara in se poigrava z ženskami

Ženske, ki so se v razmerju že opekle (ali pa poznajo žensko, ki se je), pogosto verjamejo, da vsi moški brez izjeme lažejo, varajo in se le igrajo z ženskami. Ob slabi izkušnji ni težko razumeti, da se porodijo take misli, a je vendarle treba vklopiti razum. Matematično je nemogoče, da bi bili vsi taki. Nekateri so seveda nevredni zaupanja, a poglejte okoli sebe in našli boste dobre zveze, prepoznali vzorna razmerja. Vse je odvisno od vašega zornega kota. Ko verjamete, da so moški nemogoči in nezanesljivi, boste v okolju videli samo slabe primere, ki bodo potrdili vaše razmišljanje. Nasprotno, če verjamete, da so moški čudoviti, boste pri znancih in prijateljih našli dobre, vzpodbudne pare. Misli usmerite v pozitivno in opazili boste, da je veliko parov tudi srečnih.

7. Nisem še srečala zanimivega moškega

Ženske, ki zatrjujejo, da še niso naletele na zanimivega moškega, so praviloma zadržane in se pravzaprav sploh ne družijo z nasprotnim spolom. Niso aktivne in se moškim raje izognejo. Zato ne preseneča, da niso srečale nikogar zanimivega. Naj tukaj dodamo še nekaj besed o stereotipu, da se mnogim predstavnicam nežnejšega spola zdijo prijetni moški dolgočasni in poredni zanimivi. Bo držalo, kajti poredni imajo svoj čar zaradi nepredvidljivosti, kar ženske, ki jih vselej vleče, da bi odgrnile tančico skrivnostnosti, privlači. A zapomnite si: taki moški so kot volkovi in ne spremenijo svoje dlake. Niso primerni za resno zvezo, zato se vnaprej pripravite na srčne bolečine in njegove skoke čez plot.

8. Moški se izogibajo resni zvezi

Ta laž je podobna tisti, da vsi moški lažejo, varajo in niso za resna razmerja. Naj ponovimo na kratko: seveda so takšni moški, ampak ne vsi. Mnogo jih je, ki si želijo stabilen odnos in upajo na resno zvezo. Prepoznate jih lahko v pogovoru; če je njihovo pripovedovanje polno zamisli, kaj bi vse počeli in kje vse bi živeli ali kako imajo radi ženske, niso pripravljeni na ustalitev. Ko pa so že siti zmenkov, je to dober znak, da bi si radi spletli domače gnezdo. Nikar ne dvomite, zanesljivo je veliko moških, ki bi se z veseljem zaljubili v vas, vi jim le morate priti naproti.

9. Nimam časa za zmenke

Mnogo žensk si dopoveduje, da imajo preveč dela in nimajo časa za zmenke. To je puhel izgovor. Nihče ni tako zaposlen, da ne bi imel nekaj prostih ur, vprašanje je le, za kaj jih porabi. Sestavite si prioritetno lestvico in postavite ljubezen na vrh. Najmanj enkrat na teden si vzemite čas za kakšno kavico v družbi, to zmore vsak. Če pa tega ne naredite, si boste pač morali priznati, da vas ljubezen in življenje v dvoje ne zanima.

Vir: PsychCentral