9 načinov varčevanja po vzoru bogatašev

9 načinov varčevanja po vzoru bogatašev (foto: profimedia) profimedia
21. 2. 2017

Morda vam to zveni neverjetno, a tudi bogataši varčujejo. S svojim premoženjem ravnajo previdno in ga skušajo še povečati. Preberite, kako jim to uspeva. Če uspeva njim, ki jim finančne težave ne grenijo vsakdana, lahko uspe tudi vam.

Kakšne skrivnosti na področju upravljanja osebnih financ poznajo premožni ljudje, mi, navadni smrtniki, pa ne? Kako jim uspeva upreti se skušnjavam privlačne brezskrbnosti zapravljanja, kar za njih niti ne bi imelo večjih oziroma usodnih posledic?

S preučevanjem varčevalnih navad bogatašev se je ukvarjal Thomas C. Corley, to je počel kar pet let. Zadeve se je lotil tako, da je 233 milijonarjem poslal vprašalnik s 144 vprašanji. S pomočjo analize odgovorov je ugotovil, da imajo bogataši določene varčevalne navade, ki bi jih morali prevzeti tudi mi. Opisal je devet taktik, s pomočjo katerih bogati ljudje tudi ostanejo bogati. Pravijo, da poskusiti ni greh. Zakaj torej ne bi poskusili?

1. Spremljajte porabo

Saj veste, kje pustite svoj denar. Vsak mesec pozorno preglejte bančni izpisek in zneske, ki vam jih odtegnejo s trajnika. Morda boste ugotovili, da plačujete za storitve, ki jih ne uporabljate v tolikšni meri, da bi se vam mesečni strošek splačal - na primer mesečna članarina za fitnes, v katerega ne zahajate več, mesečno plačilo za kakšno storitev, ki je ne potrebujete tako nujno in podobno.

2. Redno "prevetrite" zneske na položnicah

Zneski na položnicah, ki spadajo med mesečne stroške, se občasno spremenijo - kot na primer tisti za razna zavarovanja. Prepričajte se, da ste zavarovalno polico za stanovanjsko, avtomobilsko ali nezgodno zavarovanje sklenili z najugodnejšim ponudnikom na trgu. Preverite tudi znesek, ki ga odštejete za dodatno zdravstveno zavarovanje in primerjajte ponudbo. Morda boste ugotovili, da obstaja ugodnejša oziroma cenejša možnost.

Stroški za internet in kabelsko televizijo so zgodba zase. Preverite, kakšen paket resnično potrebujete in če obstaja možnost za cenejšo varianto.

3. Nakup avtomobila? Odločite se za rabljenega!

Nov avtomobil izgubi na vrednost takoj, ko se iz salona z njim zapeljete na cesto. Raje se odločite za kakovosten, a rabljen avtomobil in tako dolgoročno prihranite čeden kupček denarja. Kar 44 odstotkov bogatih ljudi, ki so sodelovali v raziskavi, se odloči za nakup rabljenega avtomobila, starega od dveh do treh let, ki še nima prevoženih 125.000 kilometrov. Tako si lahko tudi vi prihranite stroške lizinga ali kredita za prevozno sredstvo. Mogoče po tehtnem premisleku celo ugotovite, da ga pravzaprav niti ne rabite.

4. Izkoristite kupone za popuste

Kar 30 odstotkov bogatašev iz raziskave je odgovorilo, da uporabljajo razne kupone s popusti za nakup hrane. Zakaj bi plačali več, kot je treba, za nakup tedenske zaloge špecerije? Pri nas številne trgovske verige ponujajo tedenske popuste na določene izdelke, kupone objavijo v svojih katalogih. Izračunajte, koliko bi lahko prihranili na mesečni ravni, če bi vsakdanje potrebščine kupovali preudarno in z uporabo kuponov.

5. Skromna hiša, preprosto stanovanje

Še eno prepričanje o bogataših se je po raziskavi izkazalo za neresnično. Verjeli ali ne, kar 64 odstotkov izprašanih bogatašev živi v skromnih hišah in povprečnih stanovanjih, ne pa v graščinah z velikimi vrtovi. Ne delajte si dodatnih stroškov s kreditom za nakup večjega doma, če za to ni nobene potrebe. Tega ne počnejo niti bogataši, zakaj bi torej vi?

6. Pogajajte se za ceno

Če le obstaja ta možnost, naj vam nikar ne bo nerodno - pogajajte se za nižjo ceno, saj gre za vaš denar. To lahko naredite v primeru storitev - tudi pri tako vsakdanjih, kot so frizerske ali kozmetične. Primerjajte cene v salonih lepote - zagotovo boste ugotovili, da se razlikujejo, kakovost storitve pa ni bistveno drugačna.

7. Izkoriščajte ugodnosti za imetnike kreditnih kartic

Imetniki kreditnih kartic imate možnost popustov ali ugodnosti v primeru nakupov pri določenih ponudnikih, pri uporabi določenih storitev... Preverite, kakšne ugodnosti so vezane na vašo kreditno kartico in v katerih trgovinah / pri ponudnikih storitev jih lahko izkoristite.

8. Določite si varčevalne cilje

Bogati ljudje razpršijo svoje prihranke, naložijo jih v razne sklade, varčevalne račune in podobno. Tudi vi se lahko odločite, da boste privarčevali del svojega mesečnega dohodka in ga razpršili. Na primer: če sklenete, da boste privarčevali deset odstotkov dohodka, lahko pet odstotkov namenite varčevanju v kakšnem pokojninskem skladu, tri odstotke položite na nenamenski varčevalni račun, dva odstotka pa lahko namenite posebnemu "skladu" za uresničenje kakšne osebne želje.

9. Avtomatizirajte proces varčevanja

Na tej točki pride do uresničevanja namena. Da bi se izognili mamljivim čarom zapravljanja, si za namene varčevanja omislite trajnike. Tako boste najlažje dosegli svoj cilj. Samodejno boste prisiljeni živeti v skladu z možnostmi, prihranki pa se bodo kopičili iz meseca v mesec. Na koncu vam ne bo žal, da ste se odločili za to.

Upravljanje z denarjem je proces. Kopičenje premoženja je proces. Ne eno ne drugo se ne zgodi čez noč, končni rezultat pa imenujemo finančni uspeh. Če ne boste sprejeli dobrih denarnih navad, se vaš finančni položaj ne bo izboljšal, saj ne boste prihranili. Dobre finančne navade imajo zelo pozitivne rezultate - če jih sprejmete in nadgradite, boste začutili, da imate nadzor nad svojim življenjem. Večina bogatašev, ki je sodelovala v raziskavi, je potrebovala 32 let, da je obogatela. Zato je jasno, da kopičenje premoženja zahteva čas in disciplino. Zato si vzemite čas, discipline pa se priučite - rezultat bodo večji prihranki, posledično pa... Kdo ve? Mogoče tudi bogastvo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri