9 namigov, kako se znebite jeze in občutka krivice ter ne dopustite, da vas prizadeneta

9 namigov, kako se znebite jeze in občutka krivice ter ne dopustite, da vas prizadeneta (foto: profimedia) profimedia
20. 4. 2020

Najbrž že dolgo veste, da življenje ni pravično. Kljub temu so včasih okoliščine tako nepoštene, da jih je težko spregledati, zamahniti z roko in iti naprej.

Trdovraten občutek krivice lahko vztraja zaradi različnih razlogov: zaradi izkušnje, ko ste se počutili izdane, travme iz otroštva ali fizičnega napada. V primeru, ko občutku krivice sledi kronična bolečina, je lahko tako močna reakcija povezana z nesrečo, zaradi katere ste morali trpeti bolečine. Nekateri pa so jezni na lastno telo in njegove omejitve.

Nenehna jeza in občutek krivice, usmerjeni na nekoga, na okoliščine ali nase, imata visoko ceno. Plačate jo s trenutnim nezadovoljstvom in negativnimi vplivi na zdravje. Oboje lahko nadzirate in na koncu računa bo boljši, pozitiven izid. Preberite si, kako lahko ukrepate.

1. Sočutje do sebe. Priznajte si, da ste v težkem, zapletenem položaju ravnali po najboljših močeh. Osredotočite se na sočutje, pa bo ostalo manj prostora za jezo.

2. Premlevanje je nesmiselno. Ko se zalotite, da razmišljate o krivici, se opomnite, da je nesmiselno še naprej razglabljati o dogodku, saj na tak način škodite sebi. Ali drugače: zaradi krivice, ki vas razjeda, delate krivico sebi.

3. Jeza in občutek krivice povzročata telesno bolečino. Pri ljudeh s kroničnimi bolečinami, občutek krivice in jezo povezujejo s slabšimi zdravstvenimi izidi in močnejšo bolečino. Seveda je več razlogov, zakaj ta čustva tako slabo vplivajo na zdravje. Jeza povečuje napetost mišic, zaradi česar se posledično poveča bolečina, jeza pa je povezana tudi z vnetjem, kar hkrati veča bolečino in slabša splošno počutje. Občutek krivice in jeza vas prikleneta na premišljevanje, kaj je bilo narobe in kdo je kriv. Opomnite se, da je nenehno premišljevanje o tem gorivo tako za jezo in kot za krivico.

4. Ločite dejstva od čustev. Oseba X je po krivici izgubila službo. V njej sta se nakopičila ogromen občutek krivice in jeza, povezana z okoliščinami in vpletenimi osebami. Ugotovila je, da je jeza okužila njeno veselje do življenja, zato je začela delati na tem, da jo sprosti. Čeprav ni dvomila, da je bila izguba službe nepošteno dejanje, je ni več mučila krivica in se je otresla vloge žrtve. To jo je osvobodilo, da je lahko začela razmišljati o prihodnosti in o nadaljnjih ukrepih.

5. Strokovna pomoč. Če ne znate sami razrešiti s čustvi, poiščite strokovno pomoč. Na voljo je vrsta terapij, ki obravnavajo kognitivno obnašanje, stres, sprejemanje in uresničevanje, učinkovite so tudi raznovrstne meditacije.

6. Protistrup za jezo je sprostitev. Sprostitev je učinkovit odgovor tako za telesne kot čustvene zaplete. Izdelajte si načrt za sprostitev telesne napetosti, kar bo nevtraliziralo čustva. Za močan odmerek sprostitve si na pameten telefon ali iPod naložite 20-minutno vodeno aplikacijo in jo redno uporabljajte.

7. Pozitivno razmišljanje. Vizualizacija je lahko zelo učinkovita. Zamislite si, da se sprehajate po lepi naravi, sami ali z osebo, ki vam je ljuba. Lepe misli bodo počasi nadomestile in izrinile negativna čustva.

8. Bodite potrpežljivi. Ostrine čustev se ne da otopiti čez noč, zato bodite potrpežljivi in ne bentite nase. Raje se potrudite, da se omehčate. Kak dan bo šlo lažje, kak dan težje, a sčasoma se boste le prebili skozi proces »ohlajanja«.

9. Ne obtičite na mestu. Če se vam bo zdelo, da stagnirate in capljate na mestu, spremenite osredotočenost. Pomagajte si s tehniko sproščanja in omilite telesno in čustveno napetost vsakokrat, ko se bo stopnjevala. Čez čas bosta vaš um in telo čedalje bolj neobremenjena, kar bodo dobri temelji za globlje čustveno raziskovanje. S pomočjo strokovnjakov boste lahko premagali vse ovire in zakorakali na novo pot, osvobojeni jeze in občutka krivice.

Vir: Psychology Today