9 preprostih nasvetov za manj plastičnih odpadkov

9 preprostih nasvetov za manj plastičnih odpadkov (foto: profimedia) profimedia
17. 6. 2018

Če ste si ogledali zadnjo serijo Davida Attenborougha Planet Zemlja, vam ni treba podrobneje opisovati eno največjih težav našega okolja – plastične odpadke.

Na svetu je ta trenutek 13 milijard ton plastičnih odpadkov, še hujši je izračun, da bo ob zdajšnji stopnji kopičenja odpadkov leta 2050 v morju več odpadkov kot rib. Strašljivo dejstvo vzbuja misel, da ni poti nazaj, saj je plastika material, ki se ga je težko znebiti, nepregledne mase odpadkov pa že mašijo Karibsko morje, Tihi ocean in Sredozemlje. Pred nedavnim smo plastično svinjarijo videli tudi v našem morju. 

Plastika nas torej duši in nas bo še bolj, zato je zadnji čas za ukrepanje. Tudi vi lahko sodelujete. Čeprav vas plastika dnevno spremlja skoraj na vsakem koraku, lahko prispevate k zmanjšanju smeti. Predlagamo vam devet preprostih in nebolečih ukrepov, s katerimi lahko zmanjšate dnevne kupe plastičnih odpadkov.

1. Vrečke za večkratno uporabo

To je bržkone najlažja naloga, še zlasti ker po trgovinah plastične vrečke zaračunavajo. Povrhu so današnje vrečke bolj trpežne kot nekoč. Vzdržite se in pri vsakem nakupu ne nabavite tudi nove vrečke. Vrečko uporabite večkrat in služila vam bo nekaj let. Druga možnost je, da uporabljate platneno vrečko, mrežo ali cekar. Preden greste v trgovino, zato pomislite, v čem boste odnesli nakupljeno domov.

2. Plastenke in kozarci

Najbrž se tega že držite in nosite s sabo plastenko z vodo. S to potezo se izognete zapravljanju denarja za drago vodo v plastenki, za nameček pa imate vodo vedno pri roki.

Imate še eno možnost. Kupite si lahko potovalno skodelico za kavo in termos steklenico, oboje pa imejte s seboj vselej, ko greste po kavo. V večini kavarnic vam bodo kavo z veseljem postregli v vašo skodelico, ponekod je taka kava celo nekaj cenejša.

3. Ne uporabljajte slamic

Plastične slamice so nadvse priročne za počasno srkanje pijače in preprečujejo madeže na zobeh, žal pa so velika ekološka nadlega. Na slamice naletite skoraj povsod, v restavracijah, kavarnah, bifejih ... Če mislite, da lahko popijete naročeno brez nje, jo zavrnite. Nikogar ne boste užalili.

Če pa ne morete brez slamice, si omislite stekleno ali plastično slamico za večkratno uporabo ter jo nosite s seboj.

4. Jedilni pribor

Tako kot slamice je pogost tudi plastični jedilni pribor. Ko si v trgovini kupite že pripravljeno solato ali kako drugo malico, je tako preprosto poseči po plastiki in še pomivanje odpade. Če ste naklonjeni takim prehranjevalnim navadam, si v službi shranite žlico, vilice in nož za vsakodnevno uporabo. Nabavite si lahko pribor iz razgradljive plastike, ki je nekaj dražji, lahko pa si kupite tudi neplastičnega. V obeh primerih boste prispevali svoj delež k čistejšemu planetu.

5. Vžigalice namesto vžigalnika

Kadilci imajo večinoma v žepu vžigalnike, tudi v primeru, ko želite prižgati plin ali sveče za romantični pridih, največkrat posežete po vžigalniku. Četudi so poceni in na voljo na vsakem vogalu, vžigalniki pogosto obležijo na odlagališču nekaj let. Še huje je, da so vzrok za smrt malih živali, ki jih pomotoma pogoltnejo.

Odpovejte se vžigalniku in ga zamenjajte z vžigalicami. Morda se boste malo namučili s prižiganjem, a vsaj ne boste ogrožali okolja.

6. Pralni prašek v škatli

Ko kupujete pralni prašek ali tekoče milo, se odločite za okolju prijazno embalažo. Namesto velikih plastenk, pogosto izdelanih iz materiala, ki se ne da reciklirati, obrnite pogled k velikim kartonastim škatlam. Karton je okolju prijazen in s predelavo ga je možno ponovno uporabiti.

7. Spet na plenice iz blaga

Pri starših je menjava umazanih plenic eno od najbolj neprijetnih opravil. Čeprav je delo lažje, ko polne plenice preprosto zavržemo, se ob podatku, da za razgradnjo potrebujejo kar 500 let, vsili vprašanje, ali je udobje vredno tolikšne cene.

Izprašajte si vest in premislite, ali ne bi raje uporabili plenic iz blaga. Ni najbolj čisto delo in še prati jih je treba, a so mnogo bolj prijazne do okolja, pa še nekaj denarja lahko privarčujete.

8. Malica od doma

Drži, zelo prikladno se je zapoditi do trgovine in izbrati med veliko ponudbo malic. Toda v embalaži so pogosto materiali, ki se jih ne da reciklirati, zato naredite veliko škode okolju. Raje si pripravite malico doma in jo shranite v zaprto posodo, primerno za prenašanje. Ubili boste dve muhi na en mah: jedli boste natančno tisto, kar ste si želeli, in ne boste onesnaževali okolja.

9. Pridelajte si sadje in zelenjavo

Ta nasvet je bolj zahtevne narave, saj bo treba delati na vrtu, a je nagrada vredna truda. Če se boste odločili za vrtnarjenje ter si pridelali lastno zelenjavo, vam ne bo treba skrbeti, koliko pesticidov in drugih umetnih sestavin, ki pospešujejo zorenje, dajete v usta. Če nimate vrta, si lahko košček zemlje najamete, če pa nimate nobenega smisla za delo na zemlji, poiščite kakšno ekološko osveščeno trgovino, v katero morate sami prinesti embalažo, če hočete kupiti hrano.

Ekološko osveščanje je pomembno in tudi otroke je treba vzgajati v duhu varovanja okolja. Kaj si o onesnaževanju mislijo najmlajši in kako se odzovejo nanj, pa si lahko ogledate v spodnjem - precej zgovornem - video posnetku.

Vir: Independent, The Eco Experts