9 znakov, da vas pasji prijatelj ne mara in kako se mu lahko prikupite

9 znakov, da vas pasji prijatelj ne mara in kako se mu lahko prikupite (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2019

Če sumite, da vas pes ne mara ne bodite žalostni, saj gre po vsej verjetnosti za nekaj, kar lahko popravite. V večini primerov ne gre za popolni odpor.

Možno je, da je pasji prijatelj v resnici samo živčen ali pa se v vaši bližini počuti neprijetno. Spodaj je naštetih nekaj znakov, ki kažejo da pes morda ni vaš največji oboževalec, skupaj z nekaj nasveti kako to spremeniti:

Pes stalno spremlja vaše gibanje

Bodite pozorni, če se zdi, da pes opazuje vsak vaš premik - to lahko pomeni, da vam ne zaupa ali da se počuti neprijetno v vaši bližini.

Pes se pred vami skrije

Bodite pozorni, če se pes skrije pred vami, potegne ušesa nazaj, trepeta ali skrije rep med nogami. To ne pomeni, da vas pes ne mara, vendar se vas dejansko samo malo boji. V tem primeru mu s potrpežljivostjo in pozornostjo pokažite, da ni nobenega razloga, da bi ise vas bal.

Pes vas ignorira

V primeru, da se pes odmakne od vas, ko ga želite pobožati, morda ni vaš največji oboževalec. Ponavadi se pes raje oddalji od vas kot da bi se ukvarjal z vami.

Pes zapusti prostor, ko vstopite vanj

Če pes zapusti prostor vsakič, ko stopite vanj, se lahko namerno trudi, da bi obdržal razdaljo. Pes, ki ni navdušen nad vami, se v vaši bližini ne bo zadrževal. Poleg tega, da ne vzpostavi očesnega stika in vas ignorira, lahko enostavno zapusti prostor.

Pes od vas ne želi sprejeti priboljška

Če pes ne želi sprejeti svojega najljubšega priboljška od vas, to ni dober znak. Znano je, da psi cenijo dobro poslastico. Torej, če se pes izogiba posebnemu prigrizku samo zato, da ne bo blizu vas, je to znak, da se v vaši prisotnosti morda ne bo počutil udobno.

Psu se v vaši bližini naježi dlaka

Psu se naježi dlaka, če se boji ali pa se počuti ogroženega.

Pes je v vaši bližini nervozen

Podobno kot ljudje lahko tudi psi pokažejo znake nervoze, ko so v bližini nekoga, ob  katerem se počutijo neprijetno. Nekateri psi nervozo pokažejo z lizanjem gobčka ali z zehanjem, tudi ko niso utrujeni.

Pes v vaši bližini otrpne

Telesna govorica psa je zelo zgovorna, zato pes lahko otrpne v bližini nekoga ali nečesa, kar mu ni všeč. V nekaterih primerih pes lahko otrpne in strmi v osebo za katero meni, da ga ogroža.

Pes na vas renči ali vas tudi ugrizne

Če pes zarenči na vas ali vas ugrizne, se v vaši bližini počuti ogroženega. Upoštevajte, da ni običajno za psa, da je do vas agresiven samo zato, ker ni vaš največji oboževalec, ponavadi je agresiven samo v primeru, če se počuti ogroženega. Če vas ugrizne, je to izraz samoohranitve, osnovnega nagona, ki ga imajo vse živali. Na splošno bo pes agresiven le, če bo čutil, da ste storili nekaj, kar jih prisili, da zaščitijo sebe ali svoj teritorij.

Nasvet

Dobra novica je, da bodo sčasoma psi pokazali zanimanje za vas, četudi trenutno tega ne kažejo. Najboljši način je, da se ne trudite preveč, da bi bili všeč psu. Dajte mu prostor in čas ter poskrbite, da se bo počutil varnega. Ne silite psa, da vas takoj vzljubi, saj boste verjetno ugotovili, da bo hitro želel vašo pozornost, ko ga boste začeli malce ignorirati.

Pazite, da ga ne prestrašite s hitrimi in nenadnimi gibi, svojo prisotnost povežite s stvarmi, pri katerih pes uživa (kot je metanje žogice ipd.). Na žalost je možno tudi, da vas pes ne bo vzljubil ne glede na to, kaj počnete. Tudi ljudje nismo prijatelji z vsemi, ki jih srečamo, zato ne moremo pričakovati, da bo pes imel rad vsakega, ki ga bo spoznal. Normalno je, da imajo psi različne ravni navdušenja za različne ljudi.

Priporočamo