Adolf Hitler je brez dvoma umrl leta 1945, trdi francoska študija!

Adolf Hitler je brez dvoma umrl leta 1945, trdi francoska študija! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
20. 5. 2018

Nacistični diktator Adolf Hitler je leta 1945 umrl zaradi zaužite kapsule cianida in strela v glavo, se glasi končna ugotovitev francoske študije, ki je bila v petek objavljena v reviji European Journal of Internal Medicine. Študija temelji na analizi delčkov Hitlerjevega zobovja, ki so jih hranili v Moskvi.

"Zobje so pristni, o tem ni dvoma. Naša študija dokazuje, da je Hitler umrl leta 1945," je dejal eden od štirih soavtorjev študije, profesor Philippe Charlier.

Ob tem je pripomnil, da lahko zdaj končno ovržemo teorije zarote, ki so med drugim temeljile na domnevah, "da je Hitler pobegnil v Argentino, v skrito oporišče na Antarktiki ali na temno stran Lune".

Analiza zobovja in številnih protez je odkrila tudi zobni kamen in nobenih sledi mesnih vlaken, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je pojasnil Charlier, je bil Hitler vegetarijanec.

Marca lani so ruski državni arhivi in tajna služba FSB prvič po letu 1946 skupini znanstvenikov dovolili analizirati Hitlerjeve kosti.

Omejeni so bili le pri delčku lobanje s strelno rano, iz katerega niso smeli vzeti vzorcev, lahko pa so si jo ogledali. Kot so odkrili, je morfologija delčka primerljiva z radiografijo Hitlerjeve lobanje, ki je bila opravljena leto dni pred njegovo smrtjo.

Študija po mnenju znanstvenikov daje nov vpogled v razloge za Hitlerjevo smrt. "Nismo vedeli, ali je uporabil kapsulo cianida ali se je ustrelil v glavo. Najverjetneje je, da je uporabil oboje," je še dejal Charlier.

Analiza zob sicer ni odkrila sledov smodnika, kar nakazuje, da se je Hitler najverjetneje ustrelil v vrat ali glavo, so prepričani znanstveniki. So pa v zobovju odkrili usedline, ki bi lahko nakazovale na reakcijo med cianidom in kovinskimi delci v protezi.