Aleksander Prosen Kralj s kamero po sledeh HBO serije Chernobyl

Aleksander Prosen Kralj s kamero po sledeh HBO serije Chernobyl (foto: Aleksander Prosen Kralj) Aleksander Prosen Kralj
20. 6. 2019

"Te dni, zlasti po zadnji epizodi trenutno najbolj gledane HBO-jeve serije Chernobyl, je to mesto postalo prava atrakcija. Ukrajinci v zaprto, kontaminirano območje turiste vozijo že nekaj let," je svoj zapis začel Aleksander Prosen Kralj, ki je mesto obiskal v tem tednu. 

"Obisk izključitvenega območja narašča. Tuji mediji 40-odstotni porast turistov pripisujejo ravno HBO-jevi seriji, kar pa ni povsem res.

Predlani je območje obiskalo 50.000 posameznikov, lansko leto pa 70.000. Točnih podatkov za letošnje leto še nimajo, a bistveno višjega števila obiskovalcev ne opažajo.

Vsaj ne na račun serije. Na našem avtobusu, ki je štel 50 potnikov, ni bilo niti enega, ki bi se za obisk območja največje jedrske katastrofe vseh časov odločil na račun serije.

Černobil je bil na seznamu destinacij, ki si jih želim obiskati, že pred tremi leti. Letos sem svoj načrt končno izpeljal. Na pot sem se odpravil kar z avtomobilom. Pot do mesta Kijev je dolga in naporna. Še posebej na obmejnih področjih je cesta v izredno slabem stanju, za prehod državne meje pa je treba čakati več ur.

Standard je občutno nižji od našega. Povprečna ukrajinska plača znaša od 300 do 500 evrov, turistični izlet iz Kijeva do Črnobila pa stane okoli 100 eurov. Z agencijo, ki sem jo izbral, je tisti dan potovalo približno 100 posameznikov oz. dva avtobusa. Med vikendi naj bi bil obisk višji.

Pot po izključitvenem območju Černobil nas je najprej pripeljala do Zalysse, največje vasi v območju, kjer je pred jedrsko katastrofo prebivalo skoraj 3.000 ljudi, pretežno kmetov.

Ustavili smo se tudi v vasi Kopachi, ki je v celoti zasuta. O nekdanjem obstoju vasi priča le še vrtec, ki je bil zgrajen iz opeke. Preko Rdečega gozda, ki je najbolj onesnažen kraj z radioaktivnim sevanjem na svetu, smo se nato odpeljali do Pripyata, mesta duhov.

Sprehodu po nekoč luksuznem sovjetskem mestecu sta sledila kosilo v menzi poleg nedelujoče jedrske elektrarne in ogled kritičnega, četrtega bloka.

V sklopu izleta smo si ogledali strogo varovano vojaško poslopje Radar Duga-1 iz obdobja hladne vojne. Njegov domet je segal preko Atlantskega oceana vse do ZDA. Na koncu smo si ogledali še mesto Černobil. V njem danes prebivajo delavci, ki razstavljajo jedrsko elektrarno, gasilci in policisti."

Pripravil: Aleksander Prosen Kralj, Dobre zgodbe

Fotografije: Aleksander Prosen Kralj

Priporočamo