Aleksandra Grilc Tomažin (ustanoviteljica Ayatane) je s prehrano rešila zdravstvene težave

18. 1. 2017 | Vir: Lady
Deli
Aleksandra Grilc Tomažin (ustanoviteljica Ayatane) je s prehrano rešila zdravstvene težave (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Aleksandra, lastnica in ustanoviteljica centra Ayatana, je ljubezen do veganske in presne kuhinje našla po spletu okoliščin. Zdravstvene težave, s katerimi se je spopadala daljše obdobje, so jo skupaj s preiskavami pripeljale do odločitve, da bo z izločanjem nekaterih surovin iz svoje prehrane našla boljše prehransko ravnovesje.

► Kdaj ste se začeli ukvarjati s hrano, vas je kulinarika zanimala od nekdaj?

S hrano sem se vedno rada ukvarjala. Že kot majhna deklica sem rada pomagala 'noni' v kuhinji, posebej ko je bila na vrsti peka. Vedno sem rada kuhala, najraje pa sem pekla slaščice.

► Ste se kje kulinarično izobraževali?

Sem samouk. Od mladih let naprej sem uživala v kuhinji, kjer sem od 'none' pridobivala prvo znanje. Kasneje je prišla na vrsto različna literatura, številne delavnice. Raziskovanje različnih tehnik in načinov priprave jedi me še danes navdušuje. Letošnje poletje pa sem povsem posvetila izobraževanju na področju veganske kuhinje. Poletje sem preživela v Los Angelesu, kjer je doma ena od najbolj priznanih mednarodnih šol vegansko-presne kuhinje – Matthew Kenney Culinary Academy.

► Kako je potekalo izobraževanje, koliko časa? Imate kak­šen naziv?

Izobraževanje je potekalo en mesec v Los Angelesu. Nad restavracijo, ki jo imajo v isti stavbi, je urejen prostor za kulinarične tečaje in vikend delavnice. Tečaj je potekal bolj v popoldanskem času, naše ustvarjanje pa se je pogosto zavleklo pozno v noč. Vsak izmed udeležencev je imel svoj prostor s pripomočki, kjer je ustvarjal jedi po njihovih ter svojih receptih. Na koncu tečaja je sledil končni projekt, ki smo ga imeli čas razvijati približno dva tedna. Po opravljeni delavnici nisem prejela posebnega naziva, mi pa ogromno pomeni, da sem bila ena od treh Slovenk, ki so do danes obiskale in opravile to izobraževanje v sončni Kaliforniji.

► Kako in zakaj ste se navdušili nad vegansko in presno prehrano?

Do te vrste prehrane sem prišla bolj ali manj po sklopu naključij. Na žalost, verjetno tako kot večina ljudi, zaradi zdravstvenih težav. Skozi obdobje preizkušanja, kaj mojemu telesu ustreza in kaj ne, sem prišla do spoznanja, da je vegansko-presna prehrana tista, ki mi ne povzroča nobenih težav oziroma mi daje še dodatno energijo.

► Ste veganka, presno-jedka ...?

Zelo nerada se opredeljujem, kaj sem in kaj nisem. Sebe in druge ne želim dajati v posebne predalčke. Res pa je, da se prehranjujem vegansko v kombinaciji s presno hrano. Presno pripravljena hrana obdrži ogromno prehranskih vrednosti, ki jih s kuhanjem izgubimo, zato mi je ta kombinacija resnično najboljša. Seveda pa je tudi moja prehrana zelo odvisna od sezone in trenutnega počutja. Pozimi nekako ne morem brez tople, mogoče malo močnejše hrane, saj mi pogreje celotno telo in mi da neko dodatno energijo. Poleti pa v svojo prehrano vključujem veliko sveže zelenjave in sadja, večji je torej poudarek na presno pripravljenih krožnikih.

► Kakšne zdravstvene težave ste imeli, kako je pomagala sprememba prehrane?

Že kot najstnica sem imela veliko težav s prebavno in želodčno votlino, ki so jih spremljala razna druga vnetja. Te težave niso nikakor izginile kljub vsem terapijam. Čez čas sem se odločila, da moram na tem področju nekaj ukreniti, saj je bilo to zelo moteče. Ugotovila sem, da moje telo ne sprejema dobro mlečnih in glutenskih izdelkov, hkrati pa je bilo ravnovesje v telesu vedno bolj kislo kot bazično, kakršno naj bi tudi bilo. Po spremembi prehranjevanja so težave praktično druga za drugo izginjale oziroma še več, niso se več pojavljale. Želodčne težave so izginile, prebavni sistem se je uredil, o vnetjih pa ne duha ne sluha.

Eva Jandl

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec