Aleš Rod (kolumna): Volitve, Slovenci in novodobna religioznost!

Aleš Rod (kolumna): Volitve, Slovenci in novodobna religioznost! (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
10. 11. 2017

Slovenci smo resnično primerek brez primere. Volitve, referendumi, posvetovalni referendumi ... Za vsako zadevo, če je še tako neprimerna, se naši bistroumni politiki rado obrnejo po mnenje k poslušnim volivcem. Včasih imamo možnost odločati tudi o stvareh, za katere bi bilo bistveno bolje, če bi o njih odločali strokovnjaki z ustreznega področja.

Tako smo pred kratkim odločali o izgradnji drugega tira, čeprav, roko na srce, marsikdo ne ve niti, kje poteka prvi.

Smo pač v demokraciji in imamo to 'moč', da pri nečem soodločamo.

Po drugi strani pa me relativno pogosta nedeljska obiskovanja volišč vse bolj spominjajo na siceršnja »romanja« v cerkve. Potem, ko se je s povečano urbanizacijo odstotek vernih zmanjšal, posledično pa tudi obisk slovenskih cerkev, smo si Slovenci očitno omislili alternativo, t.j. obisk volišč.

Ko sem se nazadnje odpravil na volišče, z namenom da obkrožim najprimernejšega predsedniškega kandidata, sem poklepetal s starejšo gospo, ki je sicer vedela, da volimo predsednika države, kaj več pa - na žalost ali pa tudi njeno srečo - ne. Gospa je prišla volit, ker se to pač spodobi in ji tako veleva njena državljanska dolžnost, tako kot je bil del njenega vsakdana obisk nedeljske maše. Tudi ministranti v cerkvah so v volilnih enotah oziroma voliščih dobili svojo alternativo in sicer v volilni komisiji. Stroškovno smo verjetno nekje 'tam tam', saj so včasih ministranti po cerkvah pobirali denar, sedaj pa preko državnega proračuna plačujemo volilne komisije oziroma ljudi, ki sedijo v njih.

Po drugi strani pa se sprašujem, zakaj v dobi, ko je računalništvo v razmahu, še vedno nimamo elektronskega glasovanja. Očitno pri nas še vedno velja naslednja logika: zakaj poceni in enostavno, če pa si lahko življenje kompliciramo in zadevo podražimo.

Torej, da strnem. Urbanizacija je zmanjšala delež boga boječih ljudi, demokracija pa rodila prisilno ljudsko 'vsevednost', pa čeprav se nam o ničmer ne sanja kaj dosti.

A zdaj je, kar je! Volilno pravico imamo, zatorej veselo na volišča izvolit novega ali starega predsednika Slovenije.

Amen!

Priporočamo