Veliko ljudi se sprašuje, ali je že odtajana živila dovoljeno ponovno zamrzniti – odgovor pa ni preprost.
Ko pogledamo v zamrzovalnik, se to hitro zgodi: naj bo to zamrznjena pica, zelenjava ali meso – odtajamo si jed za okusno kosilo ali večerjo, potem pa se nam ne ljubi več ali pa nas kaj nepričakovano prekine. Toda ali lahko odtajano živilo preprosto spet damo nazaj v zamrzovalnik?
Osnovno pravilo: potrebna je previdnost
Mnogi poznamo splošen napis na embalaži zamrznjenih izdelkov: »Po odtajanju ne zamrzujte ponovno.« Ta opomba je dejansko zakonsko predpisana v uredbi o globoko zamrznjenih živilih. Zakaj tako strogo pravilo? Razlog je v higieni in razmnoževanju mikrobov. Zamrzovanje večine klic in bakterij ne uniči, temveč jih le spravi v nekakšno »razvojno spanje« oziroma »hladni spanec«. »Ko se živila ponovno odtajajo – še posebej pri topli sobni temperaturi – se mikroorganizmi ‘prebudijo’ in se lahko začnejo razmnoževati.« »Pri sobni temperaturi se lahko ti mikrobi hitro namnožijo in povzročijo prebavne težave, kot so krči, driska ali bruhanje,« pojasnjuje Bavarski potrošniški center (Verbraucherzentrale Bayern).
Pomembno: zamrznjena živila je zato praviloma treba odtajati počasi v hladilniku, ne pa pri sobni temperaturi – to je bolj higienično, varnejše in bolje ohranja kakovost.
Ponovno zamrzovanje – kaj je dovoljeno in kaj ne
Pri surovih živilih živalskega izvora, kot so meso, ribe in morski sadeži, je skrbno ravnanje še posebej pomembno, saj je mikrobiološko tveganje pri neustrezni pripravi posebej veliko. Prehranska strokovnjakinja Juliane Zander jasno pove: »Surovih živil živalskega izvora, kot so meso, ribe ali morski sadeži, po enkratnem odtajanju ne bi smeli ponovno zamrzovati.«
To pomeni: če ste na primer odtajali surovo perutnino, pa je niste v celoti porabili, preostanka ne smete surovega znova dati v zamrzovalnik.
Velika izjema: termično obdelane jedi in rastlinski izdelki
Na srečo po besedah Anje Schwengel-Exner, prehranske strokovnjakinje pri Bavarskem potrošniškem centru, obstaja pomembna izjema od strogega pravila: ko je odtajani izdelek popolnoma termično obdelan (dobro prekuhan/pečen), ga je mogoče ponovno zamrzniti. »Odtajano surovo meso in perutnino, surove ribe in morske sadeže je varno ponovno zamrzniti le, če so bili pred tem povsem segreti in dobro termično obdelani,« pojasnjuje Anja Schwengel-Exner.
To velja tudi za druge jedi, kot so narastki, omake, pečenke, juhe ali kuhana zelenjava, ki jih pred zaužitjem tako ali tako temeljito pogrejemo. Pomembno pa je, da se jedi pred zamrzovanjem popolnoma ohladijo in da niso dolgo stale pri sobni temperaturi – sicer se lahko mikrobi namnožijo in ponovno zamrzovanje postane tvegano.
Ponovno zamrzovanje prej termično obdelanih jedi ter surovega sadja in zelenjave je v mnogih primerih zdravstveno neproblematično in praktičen način, da ostanke uporabimo pozneje. Kljub temu se lahko kakovost nekoliko spremeni, ker se je ob prvem odtajanju izgubila tekočina.
Preberite še: Sveče: Ko boste to prebrali, jih ne boste več želeli imeti doma