Ali lahko šparglje jemo tudi surove?

15. 5. 2024
Deli
Ali lahko šparglje jemo tudi surove? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste morda že kdaj poskusili surove šparglje?

Šparglje lahko jemo tudi surove, čeprav so mnogi navajeni, da jih uživajo le kuhane. Surovi šparglji so postali priljubljeni kot sestavina v solatah, saj so hrustljavi in sveži. Pri uživanju surovih špargljev je priporočljivo, da jih narežemo na tanke rezine, saj so njihova stebla sicer lahko precej trda in težko žvečljiva. Uživanje surovih špargljev prinaša tudi določene prednosti, saj ohranjajo več hranilnih snovi, ki se sicer med kuhanjem lahko izgubijo.

Šparglji so izjemno hranljivi in vsebujejo številne vitamine in minerale. V 100 gramih špargljev najdemo približno 2,2 grama beljakovin, 2,1 grama prehranskih vlaknin ter majhno količino maščob. Prav tako so bogati z vitamini A, C, E in K ter folati in železom. Zaradi nizke energijske vrednosti (približno 18 kcal na 100 gramov) so šparglji odlična izbira za tiste, ki pazijo na telesno težo ali želijo v svojo prehrano vključiti več zelenjave.

Surovi šparglji so lahko del različnih jedi, od solat do prigrizkov. Na primer, lahko jih dodamo k solatam za dodaten hrustljav in svež okus ali pa jih uživamo kot prigrizek, morda skupaj z omako za pomakanje. Zaradi svoje hranilne vrednosti in svežega okusa so surovi šparglji priljubljeni med tistimi, ki iščejo zdrave in okusne prigrizke.

Čeprav je uživanje surovih špargljev varno in zdravo, je pomembno opozoriti, da lahko nekaterim ljudem povzročajo prebavne težave. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin lahko prekomerno uživanje povzroči napenjanje ali druge prebavne motnje. Zato je priporočljivo, da začnete z manjšimi količinami in opazujete, kako vaše telo reagira, preden jih vključite v svojo prehrano v večjih količinah.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk