Ali ste vedeli: Najdražjo kavo na svetu pridelujejo sloni!

Ali ste vedeli: Najdražjo kavo na svetu pridelujejo sloni! (foto: profimedia) profimedia
27. 9. 2019

Kava je ena izmed najbolj priljubljenih razvad, Slovenci imamo najraje svežo mleto in praženo kavo, ki ima brez dvoma poseben kotiček v skoraj vsakem gospodinjstvu. Po ugotovitvah Švicarske banke UBS je kava v Sloveniji dokaj dostopna razvada, saj je Ljubljana na lestvici med mesti z najcenejšo kavo.

Revija Financial news pa je v prejšnjem letu izvedla raziskavo o najdražji kavi na svetu, ki je na presenečenje mnogih kava, ki jo »pridelajo sloni«. Kava se imenuje Black Ivory, pridelujejo pa jo na Tajskem, kjer slone hranijo s kavnimi zrni Arabice.

Slonova želodčna kislina razkraja beljakovine kavnih zrn in tako da pijači značilen robusten okus. Kavna zrna nato poberejo iz slonjih iztrebkov. Kava je redka in draga zaradi majhne razpoložljivosti tako pridobljenih kavnih zrn. Za skodelico Black Ivory kave je potrebno odšteti okoli 45 eur, zaradi česar je to trenutno najdražja kava na svetu.

Pravi poznavalci pravijo, da ima »slonja kava« zelo specifičen okus, ki bi ga vsaj enkrat v življenju moral okusiti vsak kavoljub. Kako priti do nje pa je uganka, saj je pridelana v zelo majhnih količinah in v veliki večini prodana izbranim 5-zvezdičnim hotelom na Tajskem, zato je nedvomno najboljša možnost, da enega izmed njih obiščete in si privoščite skodelico te pregrešno drage kave.

Značke: kava slon

Priporočamo