Ali veš, zakaj DJ UMEK sliši na vzdevek 'FOTR'?

Ali veš, zakaj DJ UMEK sliši na vzdevek 'FOTR'? (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
25. 9. 2020

Uroš Umek ali bolje poznan kot DJ UMEK, se je zasidral za mešalno mizo leta 1993. Že takrat mu je dobro ležala hitrejša in bolj temačna zvrst elektronske glasbe, techno.

V času, ko je UMEK prihajal na sceno, mu še tam ni bilo enakega.

UMEK je bil tako eden prvih techno DJ-jev pri nas, pionir te zvrsti. Prav zato, ga je njegovo občinstvo hitro oklicalo za 'Fotra' slovenske techno scene, kljub temu, da je v svojih začetkih dodobra osvojil tudi področje house glasbe. 

Njegovi začetki pa so bili precej drugačni, kot verjetno dandanes prične marsikateri mladi DJ.

UMEK je namreč povsem naključno dobil svojo prvo priložnost za vrtenje glasbe na matineji v Palmi, kjer mu je v danem trenutku hišni DJ postavil vprašanje, če bi ga tisti dan zamenjal. UMEK je odgovoril z da, in popolnoma se je zaljubil vrtenje glasbe na gramofonih. Nato je pričel ogrevati občinstvo v klubu K4 in si s honorarjem kupovati CD-je in plošče, po katere se je moral vsakih nekaj tednov voziti v Nemčijo. Ko se je nekaj let kasneje srečal s pravo studijsko opremo v studiu Radia Študent, pa se je prepričal, da je ustvarjanje glasbe res nekaj, čemur želi nameniti vso pozornost. 

Tako kot svoj talent je razvijal tudi svojo bogato zbirko plošč, ki jo je imel takrat skoraj edini v Ljubljani.

Nato je zagnal Happy House večere v ljubljanskem klubu Central in poskrbel, da je bil napolnjen do zadnjega kotička vsak teden, dve leti zapored. Ta korak je bil ključen za razcvet housa v Sloveniji. Nato so prišle tedenske rezidence v Ljubljani in Kranju, pa v diskoteki Ambasada Gavioli, vse dokler UMEK ni pričel dobivati še povabil iz tujine. Dandanes Umek velja za utemeljitelja elektronske glasbene scene v Sloveniji in svetovno znanega techno didžeja, ki igra več v tujini, kot doma. 

DJ UMEKA lahko spremljate na premieri AURORE – avdio-vizualne galerije, ki je nastala izpod rok snovalcev največjega elektronskega festivala v Sloveniji, StellarBeat.

Umek bo v živo preko spleta, za AURORO vrtel svoj set na ekskluzivni rooftop terasi v Ljubljani. Prva Aurora bo v Sloveniji vidna 1. oktobra, zato jo spremljajte tukaj, da ne zamudite nastopa 'fotra' slovenske techno scene v soju spektakularnih luči. 

Fotografije: promocijsko gradivo

Priporočamo