Mnogi si ne morejo predstavljati čaja brez žličke medu, vendar ta navada lahko postane zelo nevarna.
Svetovni strokovnjaki s področja zdrave prehrane opozarjajo, da se z medom, ki se sicer šteje za zdravo živilo, nikakor ne sme pretiravati. Po njihovem mnenju mladi ne bi smeli zaužiti več kot dve do tri žličke tega sladkega nektarja na dan, ljudem, ki trpijo zaradi določenih bolezni, pa se ne priporoča več kot ena žlica na dan.
Osebe s prekomerno telesno težo in tiste, ki trpijo za sladkorno boleznijo, aterosklerozo ali hipertenzijo, morajo biti pri uživanju tega živila previdne. Nutricionisti opozarjajo tudi, da je lahko vsak alergičen na med, ne glede na starost. To živilo vsebuje kisline, snovi, ki dražijo želodec, zato lahko prekomerno uživanje medu povzroči gastritis ali celo razjede.
Obstaja še nekaj, kar mnogi počnejo, ko se med zgosti po daljšem stanju (in ga je treba razredčiti za lažjo uporabo) ali pripravljajo toplo pijačo, kot je čaj, kar pa ni priporočljivo. Če dodate med v krop, ta izgubi svoje koristne lastnosti in lahko sproži nastanek potencialno škodljivih spojin.
Pri pripravi čaja medu nikoli ne dodajajte v vrelo vodo, temveč počakajte, da se pijača ohladi na mlačno temperaturo. Voda ne bi smela presegati 40 stopinj Celzija, saj le tako ohranite zdravilne lastnosti medu in se izognete tvorbi morebitnih škodljivih snovi. V vreli vodi med namreč proizvaja spojino, imenovano hidroksimetilfurfural (HMF), ki velja za strupeno, opozarjajo strokovnjaki.
Če med segrevamo na visoke temperature (nad 40 °C), se lahko koncentracija HMF znatno poveča. Pri segrevanju medu nad vreliščem vode (100 °C) se proces tvorbe HMF še pospeši. To je eden od razlogov, zakaj strokovnjaki odsvetujejo dodajanje medu v vrelo vodo.
HMF v običajnih količinah, ki jih najdemo v hrani, ni nevaren za zdravje, vendar je dodajanje medu v vrelo vodo nepotrebno, saj ne samo da pospeši nastanek HMF, ampak tudi uniči zdravilne in hranilne lastnosti medu.