Ali veste, da s to napako med spremenite v strup?

22. 1. 2025
Deli
Ali veste, da s to napako med spremenite v strup? (foto: Profimedia)
Profimedia

Mnogi si ne morejo predstavljati čaja brez žličke medu, vendar ta navada lahko postane zelo nevarna.

Svetovni strokovnjaki s področja zdrave prehrane opozarjajo, da se z medom, ki se sicer šteje za zdravo živilo, nikakor ne sme pretiravati. Po njihovem mnenju mladi ne bi smeli zaužiti več kot dve do tri žličke tega sladkega nektarja na dan, ljudem, ki trpijo zaradi določenih bolezni, pa se ne priporoča več kot ena žlica na dan.

Preberite še: Ljudem, ki imajo v datumu rojstva eno od teh števil, jih čaka dobra usoda, sreča in obilje

Osebe s prekomerno telesno težo in tiste, ki trpijo za sladkorno boleznijo, aterosklerozo ali hipertenzijo, morajo biti pri uživanju tega živila previdne. Nutricionisti opozarjajo tudi, da je lahko vsak alergičen na med, ne glede na starost. To živilo vsebuje kisline, snovi, ki dražijo želodec, zato lahko prekomerno uživanje medu povzroči gastritis ali celo razjede.

Obstaja še nekaj, kar mnogi počnejo, ko se med zgosti po daljšem stanju (in ga je treba razredčiti za lažjo uporabo) ali pripravljajo neko toplo pijačo, kot je čaj, kar je velika napaka. Če dodate med v krop, izgubi koristne lastnosti in prav tako proizvaja strup. Če pripravljate čaj, ga nikoli ne dodajajte v vrelo vodo, ampak ko se ohladi in je le mlačen. Temperatura vode ne bi smela presegati 40 stopinj Celzija. „Med v vreli vodi proizvaja dioksimetilno snov, kar je strup," opozarjajo strokovnjaki.

Novo na Metroplay: Anja Ramšak o poroki, ljubezenski zgodbi, vrnitvi v jutranji radijski program in hobijih

Preprosta jed, ki jo obožujejo Italijani: pečene testenine vas bodo navdušile